A hőség elviselésének egyik legjobb ellenszere a fagyi, nincs ennél jobb hűsítő ezekben a forró napokban. Mivel egy családi fagyizás ma már annyiba kerül, mint pár éve egy négy főre számolt mozizás, ráadásul az ízélmény sokszor messze nem éri meg a borsos árat, érdemes némi időt és energiát áldoznod az otthoni fagyikészítésre. Ha egyszer kipróbálod a házi fagyi készítést, meglátod, mennyire elégedett leszel a legegyszerűbb gyümölcsjégkrémmel is, hát még ha beszerzel egy fagylaltkészítő gépet, és istenien krémes főzött fagyit keversz vele a saját konyhádban!
Házi fagyi géppel vagy házi fagyi gép nélkül?
Fagyikészítő gépet manapság már nagyon egyszerű venni: az olcsóbbak általában azok, ahol a tartályt be kell tenni előzőleg a mélyhűtőbe, így ilyet akkor vásárolj, ha van helyed az elég nagy méretű edénynek a fagyasztóban, és nem spontán ötlettől vezérelve akarsz fagyit gyártani.
A kompresszoros gépek esetében nem szükséges az előre fagyasztás, ezek az utóbbi években már egészen baráti áron elérhetők. 30-40 ezer forintról indulnak, de persze 100 ezer forint feletti összeget is lehet költeni rájuk. Fagyigép nélkül is lehet finom házi fagyit csinálni, de akkor számíts rá, hogy egy botmixerrel 15-30 percenként át kell keverned a mélyhűtőbe tett alapot, hogy valamennyire krémes állagot kapj. (Ugyanolyan azért sosem lesz, mint géppel.)
A gyümölcsös házi fagyi verziók
A legegyszerűbben összedobható jégkrémek és fagylaltok a gyümölcsösek: a leturmixolt (igény szerint szitán áttört) gyümölcspüréhez adsz némi vizet, natúr joghurtot vagy éppen tejszínt, egy kis cukor vagy méz bele, majd máris töltheted a jégkrémkészítő formába, esetleg a fagyigépbe.
Lehet cifrázni azzal, hogy különböző gyümölcsöket rétegzel a formába, és csíkos jégkrémet kapsz, esetleg a mélyhűtőből kivett darabokat olvasztott csokoládéba mártod, ami azonnal rászilárdul.
A jégkrémkészítő forma tényleg filléres tétel, de ha épp nincs kéznél, töltsd a masszát üres joghurtos poharakba, és szúrj bele pálcikát vagy akár kiskanalat.
Íme a rossz minőségű fagylalt legszembetűnőbb jelei: ha ezeket tapasztalod, kerüld el azt a fagyizót!
Villámédesség banánból
Érdemes kipróbálni a banán alapú fagyikat is, mert ha elég érett a banán, még cukrot sem kell hozzáadnod: a banánt felkarikázod, tálcára terítve beteszed a fagyasztóba, majd amikor fagyizni támad kedved, kiveszed, dobsz mellé egy kis fagyasztott gyümölcsöt, esetleg kakaóport, majd késes aprítóban vagy turmixgépben összeturmixolod. Azonnal fogyasztható, ínycsiklandó és egészséges jeges édességet kapsz.
A tejjel, tejszínnel, tojással készülő házi fagylaltok általában mindig főzött alapból készülnek, hiszen fontos, hogy az alapanyagokat hőkezeljük, nehogy valami betegséget terjesszenek. A videóban is bemutatott fagylaltalapot igazán könnyű összedobni, aztán kezdheted is a kísérletezést, hogy milyen ízt varázsolj belőle. A legegyszerűbb természetesen a vanília, de tört csokoládéval és kevés kakaóporral azonnal fenséges, krémes csokoládéfagylalt keverhető belőle. Ugyanígy dúsíthatod darált dióval, mandulával, pisztáciával, mogyorókrémmel, miután pedig kikeverted, szórhatsz bele aprított magokat, gyümölcsöket, stb.
Íme, hogyan készíti Urbán a Gábor a különböző házi fagyi verziókat!
Málnafagyi házilag
Hozzávalók:
- 40 dkg pürésített, átszűrt málna
- 2 dl víz
- 15 dkg cukor
- A málnát botmixerrel pürésítjük, szitán átszűrjük. A málnapürét elkeverjük a cukorral (míg elolvad benne), beleöntjük a vizet, majd – ha szükséges – lehűtjük.
- Az alapot fagylaltgépbe töltjük, elkészítjük, majd tálalásig a mélyhűtőbe tesszük.
Elkészítés: 10 perc + fagyasztás
Vaníliafagylalt házilag
Hozzávalók:
- 2,5 dl habtejszín
- 2,5 dl zsíros tej
- 1 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1 csapott teáskanál vaníliaőrlemény
- 4 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- csipet só
- A tejet és a tejszínt a kikapart vaníliamagokkal és -rúddal felforraljuk, levesszük a tűzről. A tojássárgáját a cukorral és a sóval simára keverjük villával vagy kézi habverővel, majd adagonként hozzáöntjük a vaníliás tejet.
- A keveréket újra a lángra téve felmelegítjük, ügyelve arra, hogy ne forrjon fel, mert akkor szétesik, közepes tűzön kevergetve kissé besűrítjük.
- Az alapot teljesen kihűtjük (érdemes hűtőbe is tenni, miután kihűlt), majd fagylaltgépben elkészítjük.
Elkészítés: 15 perc + hűtés, fagyasztás
Köszönet a helyszínért a Nosalty.hu-nak!
A Cukrászsuli korábbi részei itt nézhetők meg!