- Imádjuk a jól bevált grilles ételeket, de miért is ne lehetne kísérletezni szokatlanabb alapanyagokkal?
- Ha valami újdonságra vágysz, bátran merj kreatív lenni!
- Mutatunk 6 kevésbé klasszikus, ám annál könnyebben süthető zöldséget és gyümölcsöt, amik grillezve is mennyeiek!
A grillezés közben felszabaduló füst páratlan módon gazdagítja az általunk jól ismert hétköznapi ételek ízét, saláta vagy köret címszó alatt a húsfélék mellé pedig mindig jó ötlet rostélyra dobni némi zöldséget és gyümölcsöt is, ha fokoznánk a füstös, karakteresebb ízeket.
De néha bizony előfordulhat, hogy kicsit mi is unjunk a banánt. Olykor te is azt érzed, hogy évről évre ismétled önmagad? Esetleg valami szokatlanabb ínyencséggel kápráztatnád el a vendégeket? Szerencsére a megszokottá vált grillzöldségeken túl is van élet!
6 szokatlan zöldség és gyümölcs, ami grillezve is finom
Mutatunk 6 figyelmen kívül hagyott, ám annál pezsdítőbb gyümölcsöt és zöldséget, amelyek könnyen süthetőek, és húsok mellett, grillen is nagyon jól működnek!
1. Görögdinnye vagy sárgadinnye
Bizony-bizony, némi odafigyeléssel még a leglédúsabb dinnye is szuperül grillezhető! Először is győződj meg arról, hogy a grillsütő tiszta, majd mehetnek is a vastagra vágott, olívaolajjal megkent dinnyeszeletek a rostélyra. Arra figyelj, hogy 2-4 percnél tovább ne süsd őket!
A grillezett dinnye magában vagy akár pici sóval, mentával meghintve szintén isteni, de fetás, olívabogyós, spenótos, rukkolás nyári saláták fő összevetőjeként, esetleg előételként, kéksajttal és prosciouttóval tálalva is remekül működik.
Hogyan grillezzünk egészségesen? Kattints a linkre, és mutatjuk is!
2. Őszibarack
Frissítő desszertre vágyik a vendégsereg? A grillezett őszibarackkal vagy nektarinnal nem lőhetsz mellé!
Vágd félbe a barackot, távolítsd el a magját, kend be mindkét oldalát olívaolajjal vagy pici olvasztott vajjal, és már mehet is a rácsra! Amikor mindkét oldala kissé megpuhult és megpirult (ami nagyjából 4-5 perc sütési időt jelent), tedd át egy tányérba és hagyd kihűlni.
Húsok mellé köretként vagy salátaként tálalva is finom, amennyiben viszont desszert a cél, kínálhatod vaníliafagylalttal, esetleg sütés közben meghintheted pici fahéjjal és cukorral is, hogy karamellizálódjon.
3. Citrusfélék
Szeletelj tetszés szerinti citromot vagy narancsot, és grillezd 3-4 percig az egyik oldalát! A grillezett szeleteket ezután rányomhatod a csirkehúsra vagy halra, esetleg bármilyen salátára és zöldséges ételre, amihez elkél egy pici savasság.
És hogy mi értelme ennek, miért nem elég nyersen felhasználni? Persze nyersen is finom és használható, de a grillezéstől sűrűbbé, sziruposabbá válik a citrusfélék leve, ami sokkal dinamikusabb, testesebb ízt kölcsönöz az elkészített ételeknek.
4. Avokádó
Az avokádónál ügyelj arra, hogy a gyümölcs ne veszítse el teljesen a benne lévő nedvességet, ezért 2-3 percnél tovább ne hagyd a tűzön! Ha a grillrácsod túl széles, fedd be alufóliával is!
Az avokádót akár kisebb szeletekként is grillezheted, de félbevágva rögtönzött salátástálat is varázsolhatsz belőle némi feta sajttal és apróra vágott lilahagymával a közepén. Ha nincs kedved túl sokat pepecselni vele, az sem baj: a grillezett avokádóból remek füstös ízű guacamolét készíthetsz!
5. Cékla
A céklát először főzzük meg, hogy megpuhuljon, majd mehet is 4-5 percre a grillrácsra! Grillezés közben karamellizálódnak a céklában található természetes cukrok, így az ízélmény még páratlanabb lesz majd.
De a burgonyához hasonlóan alufóliába csomagolva, parázson is elkészíthetjük pici rozmaring és balzsamecet társaságában, ha szeretnénk, hogy még füstösebb ízt kapjon.
6. Fejes káposzta
Ha szereted a káposztát, és a kísérletezgetés sem áll távol tőled, az olyan jellemzően téli alapanyagokat, mint a fejes káposzta, nyugodt szívvel kipróbálhatod grillen is, hiszen nyári salátákhoz adva, csípős, lime-os vagy sajtos öntetekkel is nagyon jól működik.
Ehhez vágj 8 szeletre egy fej káposztát, távolítsd el a kemény részeit, csomagold fóliába pici olívaolajjal, némi sóval, borssal, fokhagymával, és már mehet is 30-45 percre a grillre! Ügyelj arra, hogy puha legyen, mivel csak így lesz édeskés és finom.
És +1 jó tanács a végére:
minél lédúsabb egy zöldség vagy gyümölcs, annál magasabb hőmérsékleten kell kisütni őket!
Bakik a grillen: kattints tovább, és mutatjuk, mi mindenre érdemes figyelnünk, hogy az idei grillszezon ne csak egy füstbe ment terv legyen!
Kiemelt kép: Getty Images