Bár idén igencsak előre jár a természet, és minden zöldség-gyümölcs kicsit előbb érik, érdemes lépést tartani vele, és lekvár, kompót, szörp vagy éppen savanyúság formájában eltenni a kincseit a hidegebb hónapokra.
Nagy Tünde remek receptet mutat lekvárra – ha esetleg a gyümölcs szezonja után jut eszünkbe, hogy be kéne főzni, semmi pánik, fagyasztott alapanyagból is ugyanolyan finom lesz!
Hozzávalók 5 db 2 dl-es üveghez:
50 dkg kristálycukor | 30 dkg áfonya | 1 kg sárgabarack (magozott mennyiség) | 1 csomag 3:1 arányú lekvárzselésítő
- A gyümölcsöket megmossuk, a barackot kimagozzuk, és mindkettőt leturmixoljuk.
- A cukrot világos aljú edényben kevergetve világosra karamellizáljuk. Hozzáadjuk a zselésítővel elkevert gyümölcsöket, felforraljuk. Forrás után 15 percig főzzük.
- Szükség szerint lehabozzuk, sterilizált üvegekbe töltjük, lezárjuk. Az üvegeket fejre állítjuk 15 percre, majd visszafordítjuk, és sötét, hűvös helyen tároljuk.
Tipp:
elkészíthetjük ugyanennyi őszibarackból is!
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 519 KCAL/ÜVEG
Recept és fotó: Nagy Tünde