A július és az augusztus a tengerparti nyaralások időszaka, amikor végre megkóstolhatjuk a különféle nemzetek halakból, tengeri herkentyűkből készült fogásait. Most már itthon is egyre többfelé kaphatók ezek az alapanyagok, érdemes a belőlük főzött egészséges ételeket beépíteni a családi repertoárba.
Vrábel Kriszta szuper receptet mutat hallevesre!
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg garnéla (fejjel együtt) | olívaolaj | 1 fej vöröshagyma | 3 gerezd fokhagyma | 1 dl száraz fehérbor | 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv) | 1 csokor petrezselyem | 30 dkg tengeri halfilé | 30 dkg fekete kagyló | só, frissen őrölt bors | bagett/ciabatta a tálaláshoz
- A garnélákat pucoljuk meg, vágjuk le a fejüket, bontsuk ki a páncélból a rákhúst, azt tegyük félre.
- Olívaolajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, adjuk hozzá a garnélafejeket, a páncélt, pirítsuk jól le.
- Adjunk hozzá 1 gerezd zúzott fokhagymát, öntsük fel a borral, forraljuk 1-2 percet, majd öntsük fel 1 liter vízzel. Gyöngyözve forraljuk az alaplevet 30 percet. (Tehetünk bele 1-1 darabka sárga- és fehérrépát is.)
- Szűrjük át az alaplevet, csak a lére lesz szükségünk, a többit kidobhatjuk. Adjuk a paradicsomot, az aprított petrezselymet az alapléhez, főzzük forralva 10 percet. Tegyük bele a halakat, kagylót, rákhúst, főzzük 4-5 perc alatt készre.
- Bőven sózzuk, borssal, zúzott fokhagymával ízesítsük. Olívaolajon megpirított kenyérrel kínáljuk. A halleves újramelegítve a legfinomabb, addigra érnek össze igazán az ízek.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 394 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Vrábel Kriszta