Isteni töltött zöldség szezonális alapanyagokból.

Szinte nincs is olyan nyári zöldség, amit ne tölthetnénk meg, hogy még finomabbá és laktatóbbá váljon. Nagy Tünde receptjét húsevők és vegetáriánusok is imádni fogják!

Hozzávalók 4 személyre:

2 nagyobb padlizsán | olaj 10 dkg (nyers) rizs | 8 dkg szalonna (helyettesíthető 5 evőkanál olajjal) | 1 nagyobb fej vöröshagyma | 80 dkg paradicsom | 1 közepes salátacukkini | 1 kg paprika | só, frissen őrölt bors | 2 gerezd fokhagyma | 4 evőkanál ajvár | 2 teáskanál őrölt pirospaprika | 5 dkg szeletelt mandula

  1. A padlizsánokat megmossuk, hosszában félbevágjuk, a belsejét átlósan beirdaljuk, tepsibe helyezzük a vágott felével felfelé, meglocsoljuk olajjal, majd puhára sütjük 200 °C-os sütőben 30 perc alatt. Mikor megsült, óvatosan kikaparjuk a belsejét, hogy ne lyukadjon ki a héja.
  2. A rizst átforgatjuk 2 evőkanál felmelegített olajon, majd kétszeres mennyiségű vizet öntünk hozzá. Amikor felforr, takarékra vesszük a lángot, majd készre főzzük a rizst.
  3. Közben a szalonnát apró kockákra vágjuk, a zsírját közepes lángon kiolvasztjuk. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, a paradicsomot, cukkinit megmossuk, szintén felkockázzuk. A paprikákat kicsumázzuk, csíkokra vágjuk.
  4. A hagymát a kiolvasztott szalonnához adjuk, kissé megsózzuk, megpároljuk. Hozzáadjuk a paprikát, sózzuk, borsozzuk, átforgatjuk. Beletesszük a cukkinit, a zúzott fokhagymát, 15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a paradicsomot, az ajvárt és a pirospaprikát. Tíz perc alatt készre főzzük, majd a megsült padlizsán kikapart belsejét is hozzáadjuk.
  5. A rizst összekeverjük a ratatouille-jal, és visszatöltjük a padlizsánok héjába. Megszórjuk a szeletelt mandulával, és 180 °C-on készre sütjük kb. 10 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA 523 KCAL/ADAG

Recept és fotó: Nagy Tünde

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2015/07. lapszámában jelent meg.