Szinte nincs is olyan nyári zöldség, amit ne tölthetnénk meg, hogy még finomabbá és laktatóbbá váljon. Nagy Tünde receptjét húsevők és vegetáriánusok is imádni fogják!
Hozzávalók 4 személyre:
2 nagyobb padlizsán | olaj 10 dkg (nyers) rizs | 8 dkg szalonna (helyettesíthető 5 evőkanál olajjal) | 1 nagyobb fej vöröshagyma | 80 dkg paradicsom | 1 közepes salátacukkini | 1 kg paprika | só, frissen őrölt bors | 2 gerezd fokhagyma | 4 evőkanál ajvár | 2 teáskanál őrölt pirospaprika | 5 dkg szeletelt mandula
- A padlizsánokat megmossuk, hosszában félbevágjuk, a belsejét átlósan beirdaljuk, tepsibe helyezzük a vágott felével felfelé, meglocsoljuk olajjal, majd puhára sütjük 200 °C-os sütőben 30 perc alatt. Mikor megsült, óvatosan kikaparjuk a belsejét, hogy ne lyukadjon ki a héja.
- A rizst átforgatjuk 2 evőkanál felmelegített olajon, majd kétszeres mennyiségű vizet öntünk hozzá. Amikor felforr, takarékra vesszük a lángot, majd készre főzzük a rizst.
- Közben a szalonnát apró kockákra vágjuk, a zsírját közepes lángon kiolvasztjuk. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, a paradicsomot, cukkinit megmossuk, szintén felkockázzuk. A paprikákat kicsumázzuk, csíkokra vágjuk.
- A hagymát a kiolvasztott szalonnához adjuk, kissé megsózzuk, megpároljuk. Hozzáadjuk a paprikát, sózzuk, borsozzuk, átforgatjuk. Beletesszük a cukkinit, a zúzott fokhagymát, 15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a paradicsomot, az ajvárt és a pirospaprikát. Tíz perc alatt készre főzzük, majd a megsült padlizsán kikapart belsejét is hozzáadjuk.
- A rizst összekeverjük a ratatouille-jal, és visszatöltjük a padlizsánok héjába. Megszórjuk a szeletelt mandulával, és 180 °C-on készre sütjük kb. 10 perc alatt.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA 523 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Nagy Tünde