A ribizli nemcsak egészséges, de a legkülönfélébb ételekben állja meg a helyét: sütemények, édességek, mártások alapja és szépségével is emeli az ételek fényét.

Ellepte a piacot a friss és finom hazai ribizli. Ez a csodaszép kis bogyós a legkülönfélébb ételekben állja meg a helyét, nemcsak nyersen nagyon finom, de sütemények, édességek, mártások alapja lehet, és szépségével is emeli az ételek fényét: ott, ahol a különféle közel-keleti konyhák gránátalmát használnak, a magyar ribizli is remekül megállja a helyét.

Bár viszonylag kevés szó esik róla, jó tudni, hogy a ribizli az egyik legegészségesebb gyümölcsünk! Nemcsak C- és K- vitaminnal van tele, de az emésztést elősegítő élelmi rostokkal is, emellett jelentős mennyiségű vasat és ásványi anyagokat tartalmaz.

A ribizli fogyasztása nemcsak jókedvre derít, de erősíti az immunrendszert, szépíti a bőrt, hozzájárul a keringési és érrendszer egészségének megőrzéséhez is. Fogyasszuk szezonban nyersen és gondoljunk a szűkösebb téli időszakra is, tegyük el lekvárnak, szörpnek is ezt a finom és egészséges gyümölcsöt. 

Ma 3 isteni finom, ribizlis csemegét hozunk. 

1. Ribizlis túrószelet 

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 10-12 szelethez:

  • 50 dkg túró
  • 2 dl tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 lime héja
  • 2,5 dl hideg habtejszín
  • 30 dkg ribizli

Keverjük össze a túrót a tejjel, adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a lime héját, majd botmixerrel krémesítsük. A tejszínt verjük kemény habbá, keverjük el a túrókrémmel. A megmosott, leszemezett ribizlit keverjük óvatosan a krémhez. Simítsuk a masszát kb. 1,5 literes, szögletes tálba, és tegyük a mélyhűtőbe 12 órára. Tálalás előtt 15 percig hagyjuk szobahőmérsékleten, borítsuk ki a formából, majd forró vizes késsel szeleteljük. 

2. Ribizlis madártej márványos habcsókkal

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 5 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 7 dl szójatej (helyettesíthető laktózmentes tejjel)
  • 1 dl ribizliszörp
  • 20 dkg ribizli (fagyasztott)

A habcsókhoz:

  • 3 szobahőmérsékletű tojásfehérje (M-es tojás fehérjéje)
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csapott evőkanál keményítő
  • 8 teáskanál ribizlilekvár

(Laktóz- és gluténmentes édesség.) A habcsókhoz elektromos habverővel kezdjük el verni a fehérjét, mikor már szép habos, de még nem nagyon kemény, fokozatosan, kanalanként kezdjük el adagolni hozzá a porcukrot. Minden kanál között verjük tovább a habot 1 percig. Az utolsó kanál cukorral adjuk hozzá a keményítőt. A massza csillogó, fehér lesz, olyan kemény, hogy vághatjuk, formázhatjuk.

Márványosan forgassuk bele a ribizlilekvárt (tehát ne keverjük simára, csak itt-ott kanalazzuk bele), majd töltsük sima csöves nyomózsákba, formázzunk halmokat sütőpapírral fedett sütőlemezre. Tegyük 90 °C-ra előmelegített sütőbe 35 percre száradni. Kapcsoljuk ki a sütőt, konyharuhával támasszuk ki résnyire a sütőajtót, hagyjuk így kihűlni.

A madártejhez keverjük fehéredésig a tojássárgájákat a cukorral. Csomómentesen dolgozzuk bele a keményítőt, majd öntsük fel a szójatejjel és a ribizliszörppel. Forralva főzzük sűrűre, majd szórjuk bele a ribizlit. Hűtsük ki, tálaljuk a habcsókkal. 

3. Ribizlis-mandulás csiga 

Recept: Urbán Gábor, fotó: Acsai Miklós

A tésztához:

  • 8 dkg porcukor
  • 2 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj/margarin
  • 55 dkg liszt + a nyújtáshoz, 1 teáskanál só
  • 1 tojás + 1 a kenéshez.

A töltelékhez:

  • 40 dkg ribizli (fagyasztott)
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl víz
  • 1,5 csomag vaníliás pudingpor
  • 10 dkg darált mandula.

A díszítéshez:

  • 5 dkg szeletelt mandula

A töltelékhez összekeverjük a fagyott ribizlit, a cukrot és 1 dl vizet, felforraljuk, majd besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük.

A langyos, porcukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A puha vajat/margarint elmorzsoljuk a liszttel és a sóval, majd ráöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk az 1 tojást, és sima tésztává dagasztjuk. Lefedjük, meleg helyen 30 perc alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 50×30 cm-es téglalappá nyújtjuk.

A kihűlt tölteléket jól átkeverjük, elkenjük a tésztán, megszórjuk a darált mandulával. A keskenyebb felénél kezdve szorosan feltekerjük, és 15 egyenlő nagyságú koronggá (csigává) vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csigákat. 20 percig kelesztjük meleg helyen, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk szeletelt mandulával. 170 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 10-12 perc alatt.

A múlt heti hétvégi gasztró főszereplője a kukorica volt.

Kiemelt kép: Getty Images