marhasteak tepsis burgonyával, káposztasalátával

Amerika kedvence: marhasteak tepsis burgonyával, káposztasalátával

Ettől aztán senki nem marad éhen!

Az Egyesült Államok konyhájáról legtöbbünknek elsőre a hamburger és a bundás csirke ugrik be, de nyilván nem csak ezek jellemzik a hatalmas ország gasztronómiáját – számos izgalmas fogást találhatunk az USA-ban, itt van például a steak, amit megannyi módon lehet variálni. Mutatjuk, mi hogyan szeretjük!

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg körüli New York steak vagy rib eye steak | 2 evőkanál olaj | 5-6 ág rozmaring | szemcsés tengeri só | 5 dkg vaj
A salátához: 25 dkg édes fehér káposzta | 20 dkg sárgarépa | 1 darab alma | 1 csokor újhagyma | 1 fej lila hagyma | só, frissen őrölt bors | 1 dl almaecet | 1 dl majonéz | 2 dl natúr görög joghurt
A steakburgonyához: 1 kg burgonya | 3 evőkanál grill vagy BBQ fűszerkeverék | 1 evőkanál liszt | 1 teáskanál pirospaprika | 3-4 evőkanál olívaolaj

  1. A salátához a káposztát szeljük fel vékonyan, a sárgarépát hámozzuk meg, nagy lyukú reszelőn reszeljük le az almával együtt. Az újhagymát és a tisztított lila hagymát karikázzuk fel. Keverjük össze tálban a zöldségeket, enyhén sózzuk, bőven borsozzuk, öntsük rá az almaecetet, és hagyjuk állni 30 percet. Ezután keverjük el a majonézzel és a natúr joghurttal.
  2. A körethez a burgonyák héját sikáljuk meg, egészben főzzük őket puhára. Szárítsuk meg, vágjuk őket mérettől függően 4-8 cikkre. A lisztet, a fűszert és a pirospaprikát keverjük össze, forgassuk meg benne a burgonyaszeleteket. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, spricceljük meg olívaolajjal, majd 220 ºC-ra előmelegített sütőben süssük ropogósra 20 perc alatt.
  3. A húst sütés előtt 1 órával vegyük ki a hűtőből, tartsuk szobahőmérsékleten. Forrósítsunk fel egy nagy teflonserpenyőt, kenjük meg 2 evőkanál olajjal, tegyük bele a húst sülni. Süssük nagy lángon az egyik oldalát 5-6 percet, ekkor tegyük köré a rozmaringágakat, fordítsuk meg a húst.
  4. Tegyük a sült oldalára a kockázott vajat, és süssük a másik oldalt is 5-6 percet. A rozmaringokat kb. 1 perc elteltével szedjük a hús tetejére, hogy ne piruljon tovább. A húst tegyük tálra, szeletelés előtt pihentessük alufóliával lefedve 12-15 percet. Szeleteléskor szórjuk meg szemcsés tengeri sóval, frissen őrölt borssal. Kínáljuk a fűszeres burgonyával és a káposztasalátával.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC
SÜTÉS 20 PERC
KALÓRIA 1167 KCAL/ADAG

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2024/08. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.