Az egyik leggazdagabb zöldség- és gyümölcsszezon kellős közepén vagyunk, a piacon járva térdig gázolunk a szezonális finomságban. Ilyenkor érik a szeder is, amiből itthon viszonylag keveset fogyasztunk, pedig az egyik legfinomabb, kellemesen fanyar nyári gyümölcs, amiből épp-e tulajdonsága miatt lehet isteni finom, kiegyensúlyozott ízvilágú desszerteket készíteni.
És hogy miért fogyaszd a szedret azon túl, hogy nagyon finom? Nos azért, mert nagyon egészséges is! Magas C-vitamin tartalma segít erősíteni az immunrendszert, a benne található antioxidánsok csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, segítenek megelőzni az artériák gyulladását karbantartják a koleszterinszintet, emellett hozzájárulhatnak a bőr egészségének megőrzéséhez, csökkenthetik a ráncok megjelenését és segíthetnek fiatalon tartani az arcot.
A szederben található antioxidánsok és flavonoidok emellett segíthetnek csökkenteni bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét, magas rosttartalma segíti az emésztést, elősegíti a bélmozgást, és megelőzheti a székrekedést is. hozzájárulhatnak a bőr egészségének megőrzéséhez, csökkenthetik a ráncok megjelenését és segíthetnek a bőr fiatalosabb megjelenésének fenntartásában.
Ma három szedres finomságot mutatunk, hogy megédesítsék a nyári napokat.
1. Szedres krémes
Hozzávalók egy 20×30 cm-es, magas peremű tepsihez (24 szelethez):
A tésztához:
- 45 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1 dkg só
- 37,5 dkg vaj/margarin
- 2 dl hideg víz
- 1 teáskanál 10%-os ételecet
A krémhez:
- 8 tojásfehérje
- 15 dkg cukor
- 30 dkg szeder (fagyasztott)
- 1,5 csomag vaníliás pudingpor
A díszítéshez:
- porcukor
- 5-10 dkg szeder
A tésztához a lisztet, sót és 7,5 dkg vajat/margarint elmorzsolunk. A hideg vízben elkeverjük az ecetet, majd a lisztes részhez adjuk, sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 30 percet pihentetjük a hűtőben. A maradék 30 dkg vajat/margarint két lisztezett sütőpapír között téglalap alakúra formázzuk, hűtőszekrényben tároljuk, amíg a tészta pihen.
A pihentetett tésztát lóhere (egyenlő szárú kereszt) alakúra nyújtjuk, a közepére rakjuk a vajas téglalapot, és az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtjuk a füleket. Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk, majd lesöpörjük róla a lisztet, és a jobb oldalit hajtjuk a dupla tésztarészre. (Ezt nevezzük szimpla hajtásnak.) A tésztát elfordítjuk 90 fokkal, majd következik a dupla hajtás: a tésztát újra kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk.
A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a két dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Hűtőben pihentetjük 1 órát, majd következik egy szimpla, majd egy dupla hajtás. Ismét pihentetjük 1 órát. A pihentetett tésztából lisztezett munkalapon 2 darab, kb. 20×30 cm-es lapot nyújtunk. Sütőpapírral bélelt tepsikre rakjuk, megszurkáljuk, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben laponként 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A krém elkészítése
A krémhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük 5 dkg cukorral. A szedret 2 dl vízzel és 10 dkg cukorral nagy lábosba tesszük, felforraljuk, botmixerrel pürésítjük, végül besűrítjük az 1 dl hideg vízben elkevert vaníliás pudingporral. Alacsony fokozaton, folyamatos kevergetés mellett 2-3 percig főzzük, majd hozzákeverjük a tojásfehérjehabot. (Azért szükséges a nagy lábos, hogy beleférjen a hab is.)
Az egyik vajas lapot magas permű tepsibe tesszük, egyenletesen elkenjük rajta a még meleg krémet. Befedjük a másik lappal, hűtőben kihűtjük. Forró vízbe mártott késsel felszeleteljük, porcukorral és friss szederrel díszítjük.
Tipp: A tésztát természetesen elkészíthetjük friss vagy mirelit leveles tésztából is, 50 dkg szükséges hozzá.
2. Étcsokoládés szederjégkrém
Hozzávalók kb. 10 darabhoz:
A jégkrémhez:
- 20 dkg szeder
- 3 dl erdeigyümölcs-lé vagy víz
- 8 dkg cukor
- 10 darab fapálcika
A díszítéshez:
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
- 3 dkg liofilizált málna
A jégkrém hozzávalóit botmixerrel pürésítjük. Pürésítés közben ne emeljük ki a mixerfejet, úgy nem lesz levegős a jégkrém! A gyümölcspürét jégkrémkészítő formákba töltjük, a közepükre helyezünk egy-egy pálcikát. Legalább 3-4 órára (vagy teljes fagyásig) mélyhűtőbe tesszük. Tálalás előtt 2-3 másodpercre forró vízbe mártjuk a formát, majd kivesszük a jégkrémeket. A vízgőz fölött megolvasztott, olajjal hígított étcsokoládét magas pohárba tesszük, kimártjuk benne a jégkrémeket, és azonnal megszórjuk őket a liofilizált málnával.
Tipp: A víz helyett natúr joghurttal is elkészíthető!
3. Mandulás, szedres gyümölcskenyér
Hozzávalók 10-12 szelethez:
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 1,5 dl natúr joghurt
- 10 dkg vaj/margarin olvasztva + a formához
- 10 dkg liszt + a formához
- fél csomag sütőpor
- 10 dkg darált mandula
- 5 dkg mandula
- csipet só
- 20 dkg szeder (friss vagy fagyasztott)
A díszítéshez:
- 2 dl hideg habtejszín
Az egész tojásokat a cukorral elektromos habverővel verjük fehéredésig, adjuk hozzá a natúr joghurtot és az olvasztott vajat/margarint. A lisztet vegyítsük el a sütőporral, a darált mandulával és csipet sóval, majd fakanállal forgassuk a tojásos részhez. Adjuk a tésztához a szedret (ha fagyasztott, akkor kiolvasztva), és az egész mandulaszemeket.
Vajazzuk ki, liszttel szórjunk ki egy alagútformát (kenyérformát), simítsuk bele a tésztát, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük. Tálalás előtt verjük kemény habbá a tejszínt, majd sima csöves habzsákból díszítsük vele a kihűlt süteményt a képen látható módon.
Kiemelt kép: Getty Images