Karamellizált cukros, fahéjas kuglóf reggelire, uzsonnára

Karamellizált cukros, fahéjas kuglóf reggelire, uzsonnára

Kávé és tea mellé, reggelire vagy uzsonnára egyaránt ajánljuk!

Kuglófot nem csak kevert, hanem kelt tésztából is készíthetsz – mutatunk hozzá egy isteni és kipróbált receptet!

Hozzávalók 1 db kuglófhoz:

8 dkg vaj/margarin + a formához | 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só | 2 dl tej | 6 dkg porcukor | 3 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája | 5 dkg kristálycukor a formához
A töltelékhez: 10 dkg vaj/margarin, olvasztva | 30 dkg kristálycukor | 1 teáskanál őrölt fahéj

  1. A tésztához elmorzsoljuk a lágy vajat/ margarint a liszttel és a sóval. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, majd sima, fényes tésztává dagasztjuk. Letakarva kelesztjük 30 percig szobahőmérsékleten.
  2. A formát kivajazzuk, az 5 dkg kristálycukorral megszórjuk. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon néhány mozdulattal átgyúrjuk, majd körülbelül 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk, és megkenjük az olvasztott vajjal/margarinnal. Megszórjuk a kristálycukorral és a fahéjjal.
  3. Nem túl szorosan feltekerjük a tésztát, majd az előkészített formába hajtjuk. Letakarva további 25-30 percet kelesztjük, majd 160 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, kihűtjük.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 40-45 PERC
KALÓRIA 4900 KCAL/EGÉSZ KUGLÓF

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/02. lapszámában jelent meg.