Klasszikus gazpacho sajtos piriítóssal

Hűsítő zöldségleves: klasszikus gazpacho sajtos pirítóssal

Hűsítő gyümölcsleves a szezon legfinomabb kincseiből.

Egy tápláló zöldségleves nem csak forró lehet, hanem kellemesen hűsítő is, jó példa erre a spanyolok gazpachója, aminek elkészítéséhez elég egy turmixgép. Érdemes megkóstolni!

Hozzávalók 4 személyre:

1 fej lila hagyma | 1 gerezd fokhagyma | 1 darab kígyóuborka | 50 dkg érett, édes paradicsom | 1 darab kápia paprika | 1 kis csokor petrezselyem | 1 citrom leve | 4 evőkanál olívaolaj | 3-5 dl víz | 3 dl paradicsomszósz | 1 evőkanál balzsamecet| 1 teáskanál barna cukor | só, frissen őrölt bors | fejenként 2-3 kis szelet kenyér | 20 dkg trappista vagy gouda sajt, reszelve

  1. A lila hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, az uborkát meghámozzuk, a paradicsomokat, paprikát megmossuk. Mindegyiket kisebb darabokra vágjuk, majd turmixgépbe tesszük.
  2. Hozzáadjuk a vizet, a paradicsomszószt, a petrezselymet, a citromlevet, az olívaolajat, a balzsamecetet, a cukrot és a sót, borsot, alaposan leturmixoljuk, majd hűtőbe tesszük tálalásig.
  3. A pirítóshoz felszeleteljük a kenyeret, a sajtot pedig lereszeljük. A kenyeret sütőrácsra vagy tepsire helyezzük, és megszórjuk a reszelt sajttal. A 200 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 10 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS 25 PERC
KALÓRIA 418 KCAL/ADAG

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2017/07-08. lapszámában jelent meg.