Nemes Nóra receptje a Nők Lapja Konyha Desszert archívumából.

A különböző nemzeteknek is megvan a maguk finomsága, amit rendszeresen készítenek, ha vendégeket várnak, illetve családi ünnep közeleg. Nemes Nóra megmutatta nekünk a kedvencét, íme hozzá a recept!

Hozzávalók 40 darabhoz:

A tésztához: 25 dkg vaj/margarin | 25 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só | 1,5 dl víz
A töltelékhez: 3 dkg vaj/margarin | 5 evőkanál cukor | 2 teáskanál őrölt fahéj

  1. A tésztához 20 dkg hideg vajat/margarint vágjunk kockára, adjunk hozzá 5 dkg lisztet, gyorsan gyúrjuk össze, majd formázzuk téglalap alakúra. Tegyük a hűtőszekrénybe.
  2. A sót oldjuk fel a vízben, a maradék lisztet és vajat/margarint morzsoljuk össze, öntsük bele a sós vizet, gyúrjuk össze.
  3. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk téglalap alakúra, tegyük a közepére a hideg vajdarabot, csomagoljuk be minden oldalról, hogy boríték formát kapjunk. Óvatosan dolgozzuk bele a tésztába a vajat/margarint egy sodrófával, majd nyújtsuk ismét téglalap alakúra.
  4. Az alsó harmadot hajtsuk be középre, a felső harmadot pedig hajtsuk rá. Forgassuk el 90 fokkal, nyújtsuk ki ismét fél cm vastag téglalappá, majd megint hajtogassuk meg úgy, hogy az alját középre, majd a felső részt ráhajtjuk. Jegyezzük meg, melyik oldala volt felénk, tegyük hűtőszekrénybe 30 percre.
  5. Vegyük ki, fordítsuk el 90 fokkal az óramutató járásának megfelelő irányban, majd nyújtsuk ki, hajtsuk be alul és felül. Tegyük megint a hűtőbe. Ezt még kétszer ismételjük meg. Az utolsó hajtogatás után nyújtsuk kb. 25×40 cm-es téglalappá a tésztát.
  6. A töltelékhez a szobahőmérsékletű vajat/margarint keverjük ki a cukorral és a fahéjjal, majd egyenletesen kenjük a tésztára úgy, hogy mindenhova jusson. A tészta két hosszabb oldalát kezdjük feltekerni úgy, hogy középen találkozzon a két henger. Csomagoljuk fóliába, tegyük a fagyasztóba 30 percre.
  7. Vágjunk belőle fél-1 cm széles darabokat, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. 200 ºC-ra előmelegített sütőben süssük 10 percet, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 180 ºC-ra, és süssük még 10 percig.

Tipp: Természetesen mirelit vagy friss leveles tésztából is elkészítheted, 50 dekányi mennyiséget használj!

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 20 PERC
KALÓRIA 81 KCAL/DARAB

Recept és fotó: Nemes Nóra

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/01. lapszámában jelent meg.