Sülve, főve, frissítőnek!

Nem tudom, te hogy vagy vele, nekem, ha a gyümölcs szóra gondolok, elsőre az őszibarack ugrik be, mert minden benne van, amit a gyümölcsökben imádok. Édes, de összetett íz, csodás állag és lédússág. Egyszerűen nem tudom megunni és a lapos fajtát éppen úgy szeretem, mint az öklömnyi gombócot, a csupaszt éppen úgy, mint a pihés verziót.

És nemcsak frissen, magában jó ám: az őszibarack az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcsünk, ami süteményben, kompótként vagy levesként éppen úgy megállja a helyét, mint sütemények töltelékeként vagy hűsítő ital alapanyagaként. Ma három olyan receptet hozunk, amivel még többet hozhatsz ki ebből a finomságból.

Kókusztejes őszibarackleves (főzés nélkül) 

hetvegi-gasztro-oszibarack

Recept: Bereznay Tamás, Fotó: Körmendi Imre

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,5 kg őszibarack
  • 3 dl kókusztej
  • 1 lime leve
  • 10 dkg barna cukor + 1 evőkanál barna cukor a levesbetéthez
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 4 dl víz
  • 4 evőkanál szeletelt mandula

Két szem barackot félreteszünk. A többi barack héját lehúzzuk, a húsát lefejtjük a magról, feldaraboljuk. A többi hozzávalóval leturmixoljuk vagy botmixerrel pürésítjük. Ha túl darabos, szitán átszűrhetjük. Fogyasztás előtt alaposan lehűtjük. A félretett barackokat jól megmossuk, eltávolítjuk a magot, felcikkezzük. Serpenyőben megszórjuk az 1 evőkanál cukorral, és átforgatjuk, itt-ott megpirítjuk. A szeletelt mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, azt is a levesre szórjuk a barackkal együtt.

Tipp: Ha a barack túl kemény, tegyük pár pillanatra forró, majd jeges vízbe, utána könnyebben lejön a héja.

Őszibarackos kacsasült 

hetvegi-gasztro-oszibarack

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 darab kacsacomb
  • 2 darab kacsamell
  • 4 szál friss rozmaring
  • 1 kg őszibarack
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 teáskanál őrölt rozmaring
  • 1 evőkanál méz

A kacsahúst hőálló tálba (vagy tepsibe) tesszük, megsózzuk, ráhelyezzük a rozmaringágat, alufóliával lefedjük. 150 C-ra előmelegített sütőben 2 órán át sütjük. Ekkor levesszük a fóliát, és grill fokozaton (vagy felső sütésen), 200 C-on további 30 percig sütjük. A barackokat kimagozzuk, négy részre vágjuk. Kevés vajon, magas hőfokon megpirítjuk, majd kivesszük a serpenyőből. A serpenyőbe öntjük a bort, hozzáadjuk a többi vajat, ízesítjük kevés sóval, az őrölt rozmaringgal és a mézzel. Összeforraljuk, majd a sült húst a barackkal tálaljuk. 

Barackos „fehér sangria” 

hetvegi-gasztro-oszibarack

Recept: Bereznay Tamás, Fotó: Körmendi Imre

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg őszibarack
  • 7,5 dl száraz fehérbor (pl. szürkebarát)
  • 2 dl fehér rum
  • fél dl frissen facsart citromlé
  • fél dl lime-lé
  • fél dl narancslé
  • 3 dl szénsavas szőlőlé vagy lime-os, citromos szénsavas üdítő

A barack héját lehúzzuk, a húsát lefejtjük a magról, kisebb kockára vágjuk, majd hűtőbe tesszük. Az ital hozzávalóit nagy tálban összekeverjük jéggel. Szervírozásnál minden pohárba teszünk a feldarabolt barackból.

Tipp: Adhatunk még hozzá baracklikőrt vagy kevés barackpálinkát is! 

Éljen az őszibarack!

Az őszibarack Kínából származik, ahol több mint 4000 éve termesztik. Itt a fa gyümölcsét nemcsak finomnak, de különlegesnek is tartották, és gyakran a halhatatlansággal hozták kapcsolatba. Az őszibarack a Római Birodalom idején került el Európába, és hamar elterjedt a mediterrán térségben, majd fokozatosan az egész kontinensen. Az őszibarack ma már számos országban megterem, különösen olyan területeken, ahol melegebb, mérsékelt éghajlat uralkodik.

Kína továbbra is a világ legnagyobb őszibarack-termelője, de Olaszország, Spanyolország, Görögország és az Egyesült Államok is jelentős termelők és itthon sem vagyunk őszibarack szűkében. Az őszibarack alacsony kalóriatartalmú, viszont gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Mivel pedig isteni finom, semmi okunk rá, hogy szezonban ne együk akár minden nap. 

Múlt heti hétvégi gasztrónkat olvastad?

Kiemelt kép: Getty Images