A mexikói eredetű taco világszerte az egyik legismertebb, legnépszerűbb fast food fogás: sikerének titka, hogy nagyon egyszerű, és éppen ezért végtelenül változatos formában elkészíthető. Míg a kukorica- vagy búzalisztből készült tésztalapot a burritó esetében csomagolják, a wrapet feltekerik, a quesadillát összesütik, a tacót egyszerűen kettőbe hajtják, miután mindenféle földi jóval megpakolták, így összeállítani is nagyon könnyű. Még én is meg tudom csinálni.
A taco kultúrák sokaságán át volt alapvető étele a Mexikó területén élő embereknek. Az első tortillákat valószínűleg több ezer évvel ezelőtt készítették a mai Mexikó területén élő ősi civilizációk, és ez a finomság a maja és azték kultúrákban is jelentős szerepet játszott. A taco szó eredete ezzel együtt is homályos, de egyes vélekedések szerint
a spanyol betakar, becsomagol jelentésű tacar szóból származik.
Akárhonnan is ered a neve, a taco mára nemcsak Mexikóban, hanem az egész világon elterjedt, különösen az Egyesült Államokban népszerű, ahol a 20. század elején a mexikói bevándorlók közvetítésével terjedt el széles körben.
A taco több, mint étel
A taco Mexikóban a közösségi identitás egyik fontos eleme, minden társadalmi réteg kedvence, emiatt pedig az utcai árusoktól a fine dining éttermekig mindenhol megtalálható, és a taconak akkora kultusza van Mexikóban, hogy a fogás megünneplésére rendszeresen rendeznek kulturális és gasztronómiai fesztiválokat.
A taco elkészítésének módja régióról régióra, sőt, háztartásról háztartásra is változik,
azonban egy alapvető elem minden taco esetében közös: nem szabad sajnálni a belevalót. A taco szimbolikus jelentősége Mexikón túl is elér, a kivándorló mexikóiak identitását gyökereiktől távol is erősíti, miközben a befogadó ország popkultúrájának is a részévé válik.
A taco fajtái
Érdekel, mi mehet a tacóba? Érdemesebb azt kérdezni, hogy mi nem, ugyanis a taco tölteléke gyakorlatilag bármi lehet. Az alap valamilyen kisebb átmérőjű tortillalap: a kukoricatortilla a legelterjedtebb tacoalap, ez vastagabb és rugalmasabb, mint a búzalisztes változat, emellett jellegzetes, enyhén édeskés íze van. Az északi régiókban, illetve az USA-ban is gyakran használnak búzalisztből készült tortillát. Ez a változat vékonyabb és könnyebb, mint a kukoricalisztes, és íze is semlegesebb.
A taco tölteléke gyakorlatilag bármi lehet, ez egyes tölteléktípusoknak külön neve van. A carne asada tölteléke grillezett marhahús, amelyet fűszerezve, vékonyra szeletelve helyeznek a tortillára. Az al pastor módra készült tacót fűszeres pácban érlelt, nyárson sült sertéshússal pakolják meg. A barbacoa tölteléke lassú tűzön, gyakran földben ásott gödörben párolt marhahús vagy bárány. A pollo asado grillezett vagy sült csirkehúst tartalmaz, a carnitas tölteléke pedig lassú tűzön sült, puha sertéshús.
És akkor még nem is beszéltünk a zöldséges töltelékekről. Guacamoléval, azaz friss avokádóból, lime léből, korianderből, paradicsomból és hagymából készült krémmel éppen úgy töltik, mint friss paradicsommal, hagymával, korianderrel, lime és chili keverékével.
Gyakran kerülnek bele különféle salsák (jellemzően csípős szószok), aprított hagyma és friss koriander, emellett ismert halas és garnélarákos taco is, amelyet gyakran grillezett vagy rántott herkentyűvel készítenek, és friss zöldségekkel, salsával, valamint lime-lével tálalnak.
Meg is jött az étvágyad? Akkor most figyelj, két tuti receptet mutatunk!
Húsos taco (carne asada) 4 főre:
Hozzávalók:
- 600 g marhahús (pl. marhabélszín vagy lapocka)
- 8 db kukorica tortilla
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 lime leve
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál pirospaprika
- só és bors ízlés szerint
- egy marék friss koriander
- 1 fej hagyma
- 2 paradicsom, aprítva
- 1 jalapeño paprika
Elkészítés:
A marhahúst nagyon vékony szeletekre vágjuk. Egy tálban összekeverjük a lime levét, az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a köményt, a paprikát, a sót és a borsot. Ebbe a pácba helyezzük a marhahúst, és hagyjuk 30 percig állni. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és a pácolt marhahúst oldalanként 2-3 percig sütjük, majd félretesszük, és a serpenyőben a tortillalapokat is átmeleengetjük.
A tortillákat megtöltjük a grillezett hússal, félbehajtjuk majd rátesszük az apró kockákra vágott paradicsomot, jalapeñót és friss koriandert. Tálaljuk guacamoléval (recept hamarosan) és kedvenc csípős szószunkkal.
Vegetáriánus taco 4 főre
Hozzávalók:
- 8 db kukorica tortilla
- 2 db kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 200 g gomba
- 1 db cukkini
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál pirospaprika
- só és bors ízlés szerint
- friss koriander
- 1 avokádó
- 2 paradicsom
Elkészítés:
Az olívaolajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a csíkozott paprikát, a karikázott gombát és cukkinit, majd fűszerezzük római köménnyel, paprikával, sóval és borssal. A zöldségeket körülbelül 10 percig sütjük, ezalatt szépen megpirulnak és meg is párolódnak. A zöldségeket ezután félretesszük és a serpenyőben megmelengetjük a tortillalapokat is. A tortillákat megtöltjük a sült zöldségekkel, félbehajtjuk, majd rákanalazzuk a kockázott avokádót, paradicsomot és friss koriandert is.
Klasszikus guacamole 4 főre
Hozzávalók:
- 3 érett avokádó
- 1 kis lime (vagy citrom) leve
- 1 közepes paradicsom
- 1 kis vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor friss koriander
- 1 kis csili (jalapeño vagy más erős paprika)
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Az avokádókat félbevágjuk, a magot eltávolítjuk, az avokádó húsát kikanalazzuk és egy villával összetörjük. Hozzáadjuk a lime levét, ezután sorban az apróra vágott hagymát és fokhagymát, a kis kockákra vágott paradicsomot, majd a koriandert és a csilit is, végül sózzuk és borsozzuk. Önmagában is alkalmas taco töltésére, de más, húsos vagy zöldséges tacók tetejére is kanalazhatjuk.
Kolléganőnk nemrégiben megtalálta a legjobb hazai tacót is.
Kiemelt kép: Getty Images