Hétvégi gasztró: rakott karfiol háromféleképpen

Nemcsak a prézlis-tejfölös változat létezik.

Végre itt a karfiolszezon. Ha pedig karfiol, akkor nem maradhat el a rakott karfiol sem. A magam részéről imádom a teljesen sima, csak prézlivel és tejföllel készült verziót is, mert a karfiol íze és lédússága, a savanykás tejföl és a roppanós prézli csodás elegyet alkot. De néha nem árt a változatosság. Most 3 izgalmas rakott karfiol receptet hozunk, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.

Kukoricás-krémsajtos rakott karfiol

 

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg karfiol
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál szárított fűszerkeverék (kakukkfű, oregánó, bazsalikom)
  • 10 dkg aszalt paradicsom
  • 15 dkg tejszínes krémsajt
  • 3 dl tejföl
  • 2 tojás
  • frissen őrölt bors,
  • vaj a kenéshez,
  • 25 dkg főtt kukorica (konzerv)

1. A karfiolt szedjük kisebb rózsákra, sós vízben főzzük elő, de ne főzzük túl puhára. Szűrjük le. 2. A morzsát az olajon pirítsuk aranybarnára 1 gerezd zúzott fokhagymával, a zöldfűszerekkel és az apróra kockázott aszalt paradicsommal. Sózzuk meg. 3. A krémsajtot keverjük el a tejföllel, a tojásokkal, 1 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal. 4. A morzsa felét szedjük egy vajjal kikent tűzálló tálba, szórjuk rá a lecsepegtetett kukoricát, helyezzük rá az előfőzött karfiolrózsákat. Öntsük rá egyenletesen a krémsajtos tejfölt, és 220 şC-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük pirosra. Tálalás előtt szórjuk meg a maradék morzsával.

Fehér kolbásszal rakott karfiol

 

Recept: Bereznay Tamás, Fotó: Körmendi Imre

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,5 kg karfiol (kb. 2 fej)
  • 50 dkg grill fehér kolbász
  • kevés olaj
  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 4 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 2 csokor petrezselyem
  • bors
  • 20 dkg rizs
  • sós vízben megfőzve

A karfiolt rózsáira szedjük, majd forrásban lévő sós vízben, fedő alatt 10 percig főzzük, végül leszűrjük. A kolbászt felkarikázzuk, és kevés olajon megpirítjuk. A krémsajtot összekeverjük a tejföllel, a tojással, a finomra vágott petrezselyemmel, és ízesítjük sóval, borssal. Tepsiben elterítjük a főtt rizst, ráhelyezzük a karfiolt, közé szórjuk a kolbászkarikákat, ráöntjük az ízesített tejfölt, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Rakott karfiol darált hússal

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg karfiol
  • 80 dkg darált sertéshús
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 20 dkg (nyers) rizs
  • 5 dl tejföl
  • 20 dkg trappista sajt.

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük. Forrásban lévő enyhén sós vízben majdnem puhára főzzük 5 perc alatt. A darált húst megpirítjuk az olajon a pirospaprikával és a sóval együtt. A rizst enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Sütőedénybe/tepsibe sorakoztatjuk a karfiolrózsákat, kicsit megsózzuk. Rásimítjuk a főtt rizst, majd a darált húst. A tetejét beborítjuk a tejföllel, végül ráreszeljük a sajtot. 180 °C-ra előmelegített sütőben összesütjük 30 perc alatt.

Miért éppen karfiol?

Ja, és hogy miért együnk (rakott) karfiolt? Nemcsak azért, mert nagyon finom, de azért is, mert rendkívül egészséges zöldség, mivel alacsony kalóriatartalma mellett igen gazdag tápanyagokban. Tele van C-vitaminnal, amely erősíti az immunrendszert, valamint K-vitaminnal, ami fontos a csontok egészségéhez, magas rosttartalma segíti az emésztést és támogatja a bélflóra egészségét. A karfiol emellett antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek védik a sejteket a káros szabad gyökökkel szemben, és segíthetnek csökkenteni a krónikus betegségek kockázatát. Ráadásul a karfiolban található fitonutriensek gyulladáscsökkentő hatásúak, így ez a zöldség valódi szuperélelmiszer. És baromi finom, ha tejföl van rajta.

Múlt heti hétvégi gasztrónkat olvastad? 

Kiemelt kép: Getty Images