Csupa lehetőség ez a zöldség!

Te is őszi üzemmódba kapcsoltál? Én is! Az én esetemben ez azt jelenti, hogy a gyomrom is azonnal átáll: sütőtököt, szilvát és sok-sok káposztás ételt kívánok. Igen, káposztásat. Szeptembertől februárig ugyanis ez az egyik kedvenc alapanyagom (nyáron még egyszer nekiesek, amikor tele a piac zsenge újkáposztával), mert jól tárolható, olcsó és végtelenül változatosan lehet felhasználni.

Lehet levesek, saláták alapanyaga éppúgy, mint húsételek kísérője, sőt, kissé megpirítva, cukorral ízesítve desszertben is megállja a helyét. Noha imádjuk a klasszikus, magyaros káposztás ételeket, ma három olyan fogást hozunk, amiben a káposzta meg tudja mutatni, más köntösben is mennyire izgalmas alapanyag. 

Kapustnica 

hetvegi-gasztro-kaposzta

Recept: Tobai Róbert, fotó: Körmendi Imre.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • olaj
  • 10 dkg füstölt húsos szalonna
  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 1-2 darab babérlevél
  • 1 teáskanál szegfűbors
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 10 dkg csiperkegomba

A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott szalonnát, és együtt pirítjuk tovább. A káposztát vízzel átmossuk, hogy ne legyen nagyon savanyú, a hagymára tesszük. Babérlevéllel, szegfűborssal, zúzott fokhagymával, sóval és pirospaprikával ízesítjük, és felöntjük kb. 1,5 liter vízzel. Amikor felforrt, beletesszük a felkarikázott kolbászt és a felcikkezett gombát. Együtt főzzük 15 percig.

Tipp: Az autentikus verzióba kerül aszalt szilva is, ha szeretnél beletenni, csíkozz fel 10 dekányit, és a főzés utolsó 5 percében add a leveshez!

Mézes-mustáros káposztás spagetti pirított sertésszűzzel 

hetvegi-gasztro-kaposzta

Recept: Tobai Róbert, Fotó: Gyugyi Péter

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg sertésszűz
  • olaj
  • 50 dkg spagetti
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 3 evőkanál méz
  • 3 evőkanál mustár
  • fél fej (kb. 50 dkg) fehér káposzta
  • 15-20 dkg sárgarépa
  • 1 darab kápia paprika
  • 4 dl tejföl
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 csokor petrezselyem
  • 7 dkg parmezán

A lehártyázott húst csíkokra vágjuk. Serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk, közben sózzuk. A spagettit lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A megpucolt vöröshagymát félkarikára vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a mézet és a mustárt, pirítjuk 1-2 percig.

A káposztát, a tisztított sárgarépát és a kicsumázott paprikát vékony csíkokra vágjuk, a hagymára dobjuk, együtt pirítjuk tovább 10 percig. Felöntjük 1 dl vízzel, majd a tejfölt, szójaszószt is beletesszük, sózzuk, 3 perc alatt összeforraljuk. A zöldséges részt összeforgatjuk a hússal és a spagettivel. Tálaláskor reszelt parmezánt adhatunk hozzá, a tetejére nagyon vékony csíkokra vágott friss káposztát is szórhatunk. 

Sárgarépás-káposztás krumplisaláta pirított csirkével

hetvegi-gasztro-kaposzta

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg kiflikrumpli
  • 25 dkg sárgarépa
  • 25 dkg fehér káposzta
  • 2-3 szál újhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 dl fehérborecet
  • 3 dl natúr joghurt
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál mustár
  • bors
  • 50 dkg csirkemellfilé (vagy combfilé)
  • olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma

A megmosott héjas burgonyát bő vízben főzzük puhára. Szűrjük le, hagyjuk hűlni, majd pucoljuk meg, karikázzuk fel. A megtisztított sárgarépát és káposztát nagy lyukú reszelőn gyaluljuk le. A tisztított hagymákat is karikázzuk fel vagy kockázzuk össze. A zöldségeket lazán forgassuk össze a finoman sózott burgonyával, locsoljuk meg a fehérborecettel, majd hűtőszekrényben hagyjuk érni legalább 1-2 órán át. Csepegtessük le, majd a joghurtot keverjük el a mézzel, mustárral, sóval, borssal, öntsük a salátára. A csirkehúst kockázzuk fel, sózzuk, borsozzuk, és nagy serpenyőben, kevés olívaolajon, a zúzott fokhagymával együtt pirítsuk készre. Forgassuk össze a salátával, tálalásig tartsuk hűtőszekrényben.

Éljen a káposzta! 

És akkor jöjjön heti zöldségük szokásos méltatása is. Naná, hogy a káposztát sem csak azért érdemes fogyasztani, mert finom, de azért is, mert rendkívül egészséges zöldség, aminek számos pozitív hatása van a szervezetre. Gazdag C-vitaminban, ezáltal erősíti az immunrendszert, tele van rostokkal, amelyek elősegítik az emésztést és támogatják a bélrendszer egészségét is. A káposzta emellett antioxidánsokban is bővelkedik, ezáltal segít a sejtek védelmében, és gyulladáscsökkentő hatással is bír. A benne lévő K-vitamin támogatja a csontok és a vér megfelelő működését, míg alacsony kalóriatartalma miatt ideális választás diétához vagy kiegyensúlyozott étrendhez. Van még kérdés?

Talán csak annyi, hogy múlt heti hétvégi gasztrónkat olvastad-e? 

Kiemelt kép: Getty Images