Mascarponekrémes almatorta

Desszert a szezon kincséből: mascarponekrémes almatorta

Süssünk almából isteni süteményeket!

Bár vége a nyári gyümölcsök szezonjának, búsulásra semmi ok, fenséges süteményeket lehet készíteni a most termő alma, körte, szilva, dió felhasználásával is. Urbán Gábor most egy mennyei almás receptet mutat!

Hozzávalók egy kb. 22 cm átmérőjű tortához:

A tésztához: 15 dkg liszt | 10 dkg vaj/margarin | 5 dkg porcukor | 1 kávéskanál őrölt fahéj
A töltelékhez: 50 dkg mascarpone | 10 dkg cukor | 1,5 dl habtejszín | 4 tojás | 1 (kezeletlen) citrom leve és héja | 1 teáskanál őrölt fahéj | 2 evőkanál keményítő | 5 darab hámozott, szeletelt alma (pl. idared)

  1. A tészta hozzávalóit előbb keverőtálban elmorzsoljuk, majd néhány gyors mozdulattal sima tésztává gyúrjuk. A tésztacipót fóliába csomagoljuk, legalább 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
  2. Ekkor egy sütőpapírral bélelt, 22 cm átmérőjű, csatos tortaforma aljába reszeljük nagy lyukú reszelőn, majd 170 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 12-14 perc alatt.
  3. A töltelékhez simára keverjük a mascarponét 7,5 dkg cukorral, majd hozzáadjuk a tejszínt (nem kell habbá verni!), egyesével az egész tojásokat, a citrom levét és reszelt héját, a fahéjat, végül a 2,5 dkg cukorral elkevert keményítőt.
  4. Az almaszeleteket szépen körberakjuk az elősütött linzertésztán, majd kb. 1 merőkanálnyi tölteléket öntünk rá. Így rétegezzük addig, amíg elfogynak az almaszeletek és a töltelék.
  5. Végül 150 ºC-ra előmelegített sütőben lágyan remegősre sütjük 50-55 perc alatt. Kihűtjük, felszeletelve tálaljuk, kínálhatunk mellé vaníliafagylaltot vagy sodót is.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + PIHENTETÉS ÉS HŰTÉS
SÜTÉS 12-14 + 50-55 PERC
KALÓRIA 4012 KCAL/EGÉSZ TORTA

Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019/09. lapszámában jelent meg.