Az almát a legtöbben kissé unalmas, de legalábbis szerény gyümölcsként tartják számon, pedig nemcsak fajtáiból van végtelen sok, de felhasználási módjai is nagyon sokfélék. Élvezhető frissen, jó nagyot harapva, de finom párolva, reszelve, zabkásához keverve, isteni kompót és sütemény alapanyag, de hús mellé kívánkozó köret is lehet belőle.
Ma három izgalmas, újszerű őszi receptet hozunk.
1. Fahéjas-almás-mandulás házi granola
Hozzávalók kb. 40 dkg granolához (10 adag):
- 15 dkg nagy szemű zabpehely
- 10 dkg blansírozott szeletelt mandula
- 5 dkg kristályos édesítőszer (pl. nyírfacukor, eritrit)
- 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál őrölt fahéj
- csipet só
- 5 dkg szárított alma (almachips)
A zabpelyhet szórjuk nagy tálba, adjuk hozzá a szeletelt mandulát, az édesítőszert és a citrom reszelt héját. A vajat olvasszuk meg, keverjük össze a fahéjjal, a sóval, majd öntsük a zabpehelyre, és kézzel keverjük össze, hogy mindenhova kerüljön a fahéjas, vajas részből. Terítsük szét sütőpapírral bélelt sütőlemezen, majd 200 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süssük ropogósra.
Figyeljünk, hogy ne égjen meg, hagyjuk kihűlni. Az almachipset vágjuk apróra, keverjük a kihűlt granolához. Tegyük jól zárható üvegbe. Natúr joghurttal, kevés friss gyümölccsel fogyasszunk.
2. Sült csirkecomb almás-narancsos-rozmaringos szószban
Hozzávalók 4 személyre:
- 4-6 darab csirkecomb (mérettől függ)
- só
- frissen őrölt bors
- olívaolaj
- 2-3 ág rozmaring
- 50 dkg vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2,5 dl száraz fehérbor
- 2-3 darab (kb. 40 dkg) alma
- 1 darab narancs
- 5 dl leszűrt hús- vagy zöldségleves
- 2 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál keményítő
- negyed gránátalma
- 1 csokor snidling
A megtisztított csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majd nagy teflonserpenyőben, kevés olívaolajon alaposan pirítsuk körbe. Szedjük át sütőlemezre/tepsibe, és tegyük 50 percre 160 ºC-ra előmelegített sütőbe sülni. A teflonserpenyőben visszamaradt zsiradékon pirítsuk le a rozmaringgal együtt a tisztított, negyedelt vöröshagymákat, az aprított fokhagymát, majd öntsük fel a fehérborral. Kevergetve forraljuk 10 percet, kapargassuk fel a serpenyőből az összes lesült darabkát.
Tegyük bele a gerezdekre vágott almát és a hámozott, darabolt narancsot. Öntsük fel a húslevessel, és lefedve főzzük kb. 20 percet a mártást. Sózzuk, borsozzuk. Fokozatosan keverjük el benne a tejszínnel elkevert keményítőt. Forraljuk össze. A készre sült csirkecombokat szedjük át a mártásba, szórjuk meg a gránátalma magjaival és a finomra vágott snidlinggel.
3. Fűszeres, forró almaital konyakkal
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 1 liter almalé
- 2 rúd fahéj
- 6 szem szegfűszeg
- 3 darab csillagánizs
- 1 kezeletlen narancs
- 1 darab alma
- 1 dl konyak (helyettesíthető például rummal)
Az almalevet a fahéjjal, a szegfűszeggel és a csillagánizzsal összeforraljuk. Hozzáadjuk a vékonyan felcikkezett narancsot, a vékony szeletekre vágott almát, végül felöntjük a konyakkal (azzal már nem forraljuk!). Poharakba adagoljuk.
A jótékony alma
Biztos megvan a mondás, miszerint napi egy alma az orvost távol tartja! Nem is lehetne igazabb. Az alma tényleg csodálatos: gazdag rostokban, ezáltal segíti az emésztést, és hozzájárulhat a bélrendszer egészségéhez is. Vitaminokkal és ásványi anyagokkal is csurig van, azok az antioxidánsok pedig, amelyek az alma bőrében találhatók, hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez, valamint a sejtek szabad gyökök elleni védelméhez.
Az alma alacsony kalóriatartalma miatt diétás étrendbe is könnyen beilleszthető, és elősegítheti az egészséges testsúly fenntartását, ezért tényleg nincs ellenérv: együk egész ősszel és télen.
Múlt heti hétvégi gasztrónkat olvastad? A káposzta volt terítéken.
Kiemelt kép: Getty Images