Juhtúróval töltött csirkemell szőlőraguval és puliszkával

Juhtúróval töltött csirkemell szőlőraguval és puliszkával

Főzzünk szőlővel és borral!

Szeptemberben könnyű feladat zamatos szőlőhöz, musthoz és borhoz jutni, érdemes ezeket főzéskor is felhasználni, nem csak magukban fogyasztani.

Bereznay Tamás remek szőlős, boros fogását jó szívvel ajánljuk! 

Hozzávalók 4 személyre:

4 fél bőrös csirkemell (kb. 80 dkg) | 20 dkg juhtúró | só, bors | 2 evőkanál olaj
A raguhoz: 50 dkg fehér szőlő | 5 dkg vaj | csipet só | 3 dl szőlőlé vagy must | 2 dl száraz fehérbor | 2 evőkanál keményítő
A puliszkához: 20 dkg kukoricadara | 5 szál kakukkfű

  1. A csirkemellet hosszában felszúrjuk úgy, hogy üreg keletkezzen benne, majd habzsákból vagy levágott sarkú uzsonnás zacskóból beletöltjük a juhtúrót. A nyílást hústűvel lezárjuk, a csirkemellet sózzuk, borsozzuk, olajjal bedörzsöljük.
  2. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a bőrös felével felfelé, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük.
  3. A raguhoz a megmosott szőlőszemeket egyben a vajon megpároljuk, ízesítjük csipet sóval, felöntjük a borral és a szőlőlével, majd 15 perc főzés után, besűrítjük a kevés hideg vízzel elkevert keményítővel.
  4. A puliszkához a kukoricadarát 8 dl kakukkfűvel és sóval ízesített vízben, kis lángon, állandó keverés mellet püré állagúra főzzük, ezt kínáljuk a csirke és a szőlőragu mellé.

ELKÉSZÍTÉS 55 PERC
SÜTÉS 45 PERC
KALÓRIA 710 KCAL/ADAG

Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2021/09. lapszámában jelent meg.