Szeptemberben könnyű feladat zamatos szőlőhöz, musthoz és borhoz jutni, érdemes ezeket főzéskor is felhasználni, nem csak magukban fogyasztani.
Bereznay Tamás remek szőlős, boros fogását jó szívvel ajánljuk!
Hozzávalók 4 személyre:
4 fél bőrös csirkemell (kb. 80 dkg) | 20 dkg juhtúró | só, bors | 2 evőkanál olaj
A raguhoz: 50 dkg fehér szőlő | 5 dkg vaj | csipet só | 3 dl szőlőlé vagy must | 2 dl száraz fehérbor | 2 evőkanál keményítő
A puliszkához: 20 dkg kukoricadara | 5 szál kakukkfű
- A csirkemellet hosszában felszúrjuk úgy, hogy üreg keletkezzen benne, majd habzsákból vagy levágott sarkú uzsonnás zacskóból beletöltjük a juhtúrót. A nyílást hústűvel lezárjuk, a csirkemellet sózzuk, borsozzuk, olajjal bedörzsöljük.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a bőrös felével felfelé, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük.
- A raguhoz a megmosott szőlőszemeket egyben a vajon megpároljuk, ízesítjük csipet sóval, felöntjük a borral és a szőlőlével, majd 15 perc főzés után, besűrítjük a kevés hideg vízzel elkevert keményítővel.
- A puliszkához a kukoricadarát 8 dl kakukkfűvel és sóval ízesített vízben, kis lángon, állandó keverés mellet püré állagúra főzzük, ezt kínáljuk a csirke és a szőlőragu mellé.
ELKÉSZÍTÉS 55 PERC
SÜTÉS 45 PERC
KALÓRIA 710 KCAL/ADAG
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes