Nem véletlen, hogy a sütőtökkrémleves az őszi szezon egyik legnépszerűbb étele: nemcsak isteni finom, de egészséges is, ráadásul számtalan változatban elkészíthető. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy színe és formája is az évszak egyik legfontosabb jelképe.
Sós és édes ételek készítéséhez egyaránt felhasználható: lehet belőle leves, pite, torta, főzelék, vagy akár köret, miközben a legkülönfélébb fűszerekkel, ízesítésekkel is gazdagítható. Vétek lenne ilyenkor – azaz a most következő néhány hónapban – mellőzni az étlapról.
A kedvenc levesünk alapanyagául szolgáló sütőtök ráadásul nemcsak finom, de kifejezetten egészséges is. Magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, miközben alacsony kalóriatartalma lehetővé teszi, hogy könnyen beilleszthető legyen bármilyen étrendbe.
Csurig van antioxidánsokkal, különösen béta-karotinban gazdag.
Utóbbi a szervezetben A-vitaminná alakul, és hozzájárul a szem és a bőr egészségének megőrzéséhez. Emellett vitaminokkal és ásványi anyagokkal is bőven el van látva, így támogatja az immunrendszert és a szív egészségét is.
Miért épp a sütőtökkrémleves?
Bár a sütőtök sokféleképpen elkészíthető, a sütőtökkrémleves kétségkívül az egyik legnépszerűbb felhasználási formája ennek a zöldségnek. Egyik legnagyobb vonzereje, hogy rendkívül egyszerűen elkészíthető, nem szükséges hozzá különösebb főzőtudomány, és az alapanyagok is könnyen beszerezhetők.
A sütőtök általában olcsó és szezonálisan bőségesen elérhető, és az azt dúsító 1-1 doboz tejszín szintén megfizethető.
Mivel különféle fűszerekkel, alapanyagokkal tovább gazdagítható, az alapreceptből könnyen készíthetünk egzotikus, indiai ízvilágú vagy akár édes változatot, emellett a sütőtökkrémleves krémes, lágy textúrája jól harmonizál különböző sós, ropogós vagy ép savanykásan krémes feltétekkel is. A pirított tökmag, bacon, pirított kenyérkockák vagy éppen egy kis joghurt mind gazdagítják. Krémes állaga és melengető hatása pedig kiváló választás a hűvösebb őszi-téli napokra.
Most következzen három különböző recept, amelyek bemutatják, hogy a sütőtökkrémleves milyen változatosan elkészíthető.
1. Egyszerű sütőtökkrémleves (alaprecept)
Ez a változat az egyszerűségre és a tiszta sütőtök ízére épít.
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök (tisztított súly)
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 700 ml zöldség- vagy húsleves alaplé
- 200 ml tejszín (vagy növényi tejszín)
- só, bors ízlés szerint
- olívaolaj
Elkészítés:
A sütőtököt vágjuk kockára, majd sütőben 200°C-on, olívaolajjal meglocsolva süssük puhára körülbelül 30-40 perc alatt. Közben a vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, majd olívaolajon pároljuk meg. Adjuk hozzá a sült sütőtököt, majd öntsük fel az alaplével. Főzzük pár percig, hogy összeérjenek az ízek.
Botmixerrel pürésítsük a levest, majd öntsük hozzá a tejszínt is. Sóval és borssal ízesítsük, és még egyszer forraljuk fel. Forrón tálaljuk, pirított kenyérkockákkal vagy tökmaggal megszórva.
2. Indiai fűszerezésű sütőtökkrémleves
Ez a verzió egzotikus, melegítő fűszerekkel gazdagítja a sütőtököt.
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök (hámozott súly)
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- Egy teáskanál curry por
- 1 teáskanál kurkuma
- 400 ml kókusztej
- 600 ml zöldség- vagy húsleves alaplé
- só, bors ízlés szerint
- olívaolaj
Elkészítés:
A sütőtököt vágjuk kockára, majd olívaolajjal meglocsolva 200 fokos sütőben süssük puhára. A hagymát és fokhagymát aprítsuk fel, majd olívaolajon pároljuk meg. Adjuk hozzá a fűszereket (gyömbér, curry, kurkuma) és pirítsuk meg őket, hogy felszabaduljanak az illóolajok. Adjuk hozzá a sült sütőtököt, és öntsük fel az alaplével. Főzzük 10 percig, majd botmixerrel pürésítsük. Öntsük hozzá a kókusztejet, és forraljuk össze. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Tálaláskor megszórhatjuk friss korianderrel, és kínálhatjuk naan kenyérrel.
3. Édes sütőtökkrémleves mézzel és fahéjjal
Ez a változat egy édesebb, desszertszerű leves, amely különleges alkalmakra is tökéletes.
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál szerecsendió
- 200 ml tejszín
- 700 ml zöldség- vagy gyümölcsleves alaplé (például alma- vagy narancslé)
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A sütőtököt hámozzuk meg, vágjuk kockára, és 200 fokos sütőben süssük puhára. Egy lábasban melegítsük meg a mézet, majd adjuk hozzá a sült sütőtököt, és forgassuk össze. Öntsük fel az alaplével, és főzzük össze. Adjunk hozzá fahéjat és szerecsendiót, majd botmixerrel pürésítsük. Öntsük hozzá a tejszínt, és forraljuk össze. A levest ízlés szerint még édesíthetjük. Tálaláskor szórhatunk rá pirított diót vagy mandulát.
A tökéletes sütőtökkrémleves titka
A sütőtökkrémleves elkészítése tényleg nem bonyolult dolog, mégis van 1-2 pont, ahol el lehet rontani. Ha például túl sok folyadékot adunk a sütőtökhöz, a leves túl híg lesz, és elveszti krémes állagát, ezért fontos, hogy az alaplevet csak fokozatosan adagoljuk, és figyeljük az állagot. Viszont nem jó a túl sűrű leves sem: a bébipapi állag nem az, amit el szeretnénk érni, így főleg újramelegítésnél érdemes odafigyelni, hogy kis vízzel fellazítsuk levesünket.
Hiba lehet az is, ha a sütőtököt nem sütjük elég ideig, mert nem lesz könnyen pürésíthető, és a leves darabos marad, ezért mindig ellenőrizzük villával hogy vajon megsült-e. A fűszerek egyensúlya is kulcsfontosságú. Ha túl sok fűszert használunk, azok elnyomhatják a sütőtök természetes ízét, ha pedig túl keveset, a leves íztelen lehet, mert a sütőtöknek önmagában nincs túl karakteres íze.
Főzés közben mindig kóstoljunk, és merjünk eltérni a leírt recepttől, mivel a leves fő alapanyaga a zöldség, annak változatos íze, nedvességtartalma sokat befolyásol a kívánatos ízesítésen.
Jóllaktál? Desszertnek jöhet néhány érdekesség a sütőtökről?
Kiemelt kép: Getty Images