Kevés jobb dolgot tudok elképzelni, mint egy kissé már hűvös, szeles nap után arra hazaérni, hogy sütőtök sül a sütőben. Ez az isteni zöldség egészen különleges állagot és ízt kap sütés közben: ha nem szól rám valaki, gond nélkül meg tudok enni egy egészet. És legalább így imádom azt is, amikor a már puha sütőtököt valamilyen izgalmas módon gondoljuk tovább.
Mert ha valamit, akkor azt nagyon lehet a sütőtökkel! Fogyaszthatjuk levesként, sült formában, püréként vagy akár desszertek alapanyagaként, nem lehet vele hibázni. Itthon leggyakrabban sütve kerül az asztalra, de számtalan izgalmas formában élvezhető. Mivel pedig szezonban kifejezetten olcsó, ilyentájt tilos kihagyni!
Ma három újragondolt receptet hozunk.
1. Kelbimbós, sütőtökös, céklás csirke bulgurral
Hozzávalók 4 személyre:
- 8-10 dkg bulgur
- 80 dkg csirkecombfilé
- só
- 2 evőkanál olaj
- 30 dkg kelbimbó
- 60 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
- 30 dkg cékla
- 3 evőkanál mazsola
- 1 evőkanál gyrosfűszer
- Egy gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
A bulgurt enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A húst felkockázzuk, sózzuk, és kevés olajon, serpenyőben 8 perc alatt megsütjük. Kivesszük, félretesszük. A kelbimbó alsó részét levágjuk, kettévágjuk. A sütőtököt és a céklát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, olajon együtt megpirítjuk.
Hozzáadjuk a mazsolát, a kettévágott kelbimbókat, megszórjuk a fűszerrel, a fokhagymával, sózzuk, majd 1,5-2 dl vízzel felöntjük. Gyakori kevergetés közben 20-25 perc alatt megpároljuk. Amikor közepesen megpuhultak a zöldségek, magasabb hőfokon megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst és a megfőtt bulgurt, meglocsoljuk a citrom levével, és az egészet összeforgatjuk, így tálaljuk.
2. Sütőtökös óriás ravioli dióval
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
- 40 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 4 tojás
- fél teáskanál só
- 10 dkg dió
A töltelékhez:
- 50 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
- 5 dkg parmezán
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, beleütjük a tojásokat, sózzuk, villával összekeverjük, amikor összeállt a tészta, kézzel összegyúrjuk enyhén lisztezett felületen. A tésztacipót fóliába csomagoljuk, hűtőben legalább 1 órát hűtjük. Lisztezett felületen sodrófával vékonyra nyújtjuk, szinte látszódjon a deszka mintája, kb. 2 mm vékony legyen (dolgozhatunk tésztanyújtó géppel is). Kb. 12 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle.
A töltelékhez a sütőtököt apróra kockázzuk, az olajon megsütjük, sózzuk, borsozzuk. A sült tök harmadát villával összenyomkodjuk, hozzáadjuk a reszelt parmezánt. A tésztakorongok felének közepére kevés parmezános sütőtököt teszünk, egy másikat rányomkodunk, körben villával lezárjuk. Lobogó, sós vízben kifőzzük, amikor feljön a felszínre, onnan számítva kb. 3 perc alatt. A maradék tökkockával és – az előzőleg száraz serpenyőben megpirított – dióval megszórjuk. Tálaláskor megcsepegtethetjük olívaolajjal.
3. Sütőtökös, brokkolis pite leveles tésztából
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg brokkoli
- 1 csomag (27 dkg) friss leveles tészta
- 50 dkg sült sütőtök (tisztított mennyiség)
- 1,5 dl főzőtejszín
- 1 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 5 dkg félkemény sajt
A brokkolit szedjük kis rózsákra, kevés sós vízben főzzük puhára, szűrjük le, tegyük félre. A leveles tésztát tekerjük ki, szabjuk 26 cm átmérőjű piteformába (az oldalára is érjen fel), bátran vághatjuk, illeszthetjük, nyomkodhatjuk a tésztát, sütés közben összeragad. A sült tököt szedjük ki a héjából, tegyük tálba, öntsük hozzá a tejszínt, pépesítsük, adjuk hozzá a tojást és a zúzott fokhagymát.
Sóval, borssal ízesítsük. A tökkrémet simítsuk az előkészített piteformába, helyezzük rá a brokkolirózsákat, és süssük a pitét 220 ºC-ra előmelegített sütőben 25 percet. Szórjuk rá a reszelt sajtot, süssük további 5 perc alatt készre.
Éljen a sütőtök
Nem ám csak úgy tök: a sütőtök olyan kabaktermés, mint az uborka, a dinnye vagy a cukkini. Dél-Amerikából származik, és naná, hogy tele van fontosnál fontosabb tápanyagokkal. Magas a rost-, a béta-karotin-, az A-vitamin-, a C-vitamin- és káliumtartalma, emellett viszont alig van benne kalória, így diétás élelmiszerként is megállja a helyét.
Múlt heti hétvégi gasztrónkban almás recepteket hoztunk.
Kiemelt kép: Getty Images