A túrós édességek a legtöbb családban hatalmas népszerűségnek örvendenek, ezért is érdemes kipróbálni Urbán Gábor legújabb, túróval készült desszertjét, amiért biztos, hogy rajongani fog a család minden tagja!
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű formához:
A tésztához: 2 dl langyos tej | 8 dkg porcukor + a díszítéshez | 3 dkg friss élesztő | 50 dkg liszt + a nyújtáshoz | 10 dkg vaj/margarin + a kenéshez | 1 teáskanál só | 1 tojás
A töltelékhez: 25 dkg rögös túró | 5 dkg cukor | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja | 20 dkg magozott meggy (befőtt vagy fagyasztott, alaposan lecsepegtetve)
A sodóhoz: 5 dl tej | 2,5 dkg cukor | 1 vaníliarúd kikapart magjai | fél csomag vaníliás pudingpor | 1 teáskanál őrölt fahéj
- A töltelékhez a túrót, a cukrot és a reszelt citromhéjat keverőtálban összekeverjük. A meggyet lecsepegtetjük.
- A tésztához a langyos, porcukorral kevert tejben felfuttatjuk a morzsolt élesztőt. A sóval kevert lisztben elmorzsoljuk a puha vajat/margarint. Ráöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a tojást, sima tésztává dagasztjuk. Lefedjük, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kissé átdolgozzuk, 50×30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk a töltelékkel és a lecsöpögtetett meggyel. A hosszabb oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, és 12-15 darab egyenlő nagyságú csigára vágjuk.
- A csigákat kb. 24 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába helyezzük szorosan egymás mellé úgy, hogy ahol érintkeznek, közéjük is olvasztott vajat kenünk. Még 20 percig meleg helyen kelesztjük.
- Közben elkészítjük a sodót: 4 dl tejet felforralunk a cukorral és a vaníliamagokkal, majd enyhén besűrítjük a maradék tejben elkevert pudingporral. Belekeverjük a fahéjat.
- A süteményt 170 ºC-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Porcukorral megszórva, a sodóval kínáljuk.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 30-35 PERC
KALÓRIA 4720 KCAL/EGÉSZ TORTA
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes