Végre itt a birsalma szezonja! A piacokon legalábbis már feltűnt az ősz egyik kedvence, ez a hihetetlenül illatos, érdekes formájú, aranysárga gyümölcs. Az ókor óta ismert és termesztett finomság különösen népszerű volt az antik kultúrákban, de az elmúlt néhány évtizedben (mifelénk legalábbis) kicsit háttérbe szorult.
Itthon sokan még csak nem is kóstolták, pedig aki gyerekkorában megismerte, esetleg birsalmasajtként is élvezhette, felnőttként szívesen kísérletezik vele. Itt az ideje egy kis pozitív sajtót csinálni a birsalmának! Aki felnőttként találkozik vele, ne ijedjen meg kemény húsától: istenien ízes dolgok készülhetnek belőle. Ma három finom és különleges birsalmás receptet hoztunk.
Narancsos birsalma-krémleves grillázsos dióval
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg birsalma
- 3 rúd fahéj
- 4-5 darab szegfűszeg
- 1 darab csillagánizs
- 1 (kezeletlen) narancs
- 3 evőkanál méz
- 1 dl főzőtejszín
A grillázshoz:
- 7 dkg kristálycukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- csipet só
- 10 dkg dióbél
- mentalevél a tálaláshoz
A fogyasztást megelőző nap készítsük el a levest! A megmosott birsalmákat kockázzuk fel (hámozni nem kell), tegyük fazékba. Öntsük fel kb. 1,5 liter vízzel, adjuk hozzá a fűszereket és a héjastól felkarikázott narancsot. Főzzük puhára, majd vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni. A mézet keverjük el a langyosra hűlt lében. Hagyjuk teljesen kihűlni a lében a birsalmát.
Másnap vegyük ki a fűszereket és a narancsot, és tegyünk félre a tálaláshoz kevés birsalmakockát is. A maradékot turmixoljuk simára, gazdagítsuk tejszínnel. Tegyük vissza a krémlevesbe a birskockákat, és forraljuk össze tálalás előtt. A grillázshoz a cukorból készítsünk világos aljú lábosban közepesen sötét karamellt, keverjük el benne a fahéjat, a sót, majd a diót. Sütőpapíron vékonyan terítsük szét, hagyjuk kihűlni.
Amint megszilárdult a karamell, késsel vágjuk durvára. Tálaljuk a levest a diógrillázzsal és mentalevelekkel. Hidegen és langyosan is kínálhatjuk.
Birsalmás csirkemell krumplipürével
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg csirkemellfilé
- só
- frissen őrölt bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- fél dl száraz fehérbor
- 3 darab birsalma
A püréhez:
- 1 kg burgonya
- 5-10 dkg vaj
- kb. 1,5 dl tej
A csirkemellet lapjában félbevágjuk, a szeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben az olaj és vaj keverékén mindkét oldalán 3-3 perc alatt megpirítjuk, aláöntjük a bort.
A megmosott birsalma magházát kiszedjük, cikkekre vágjuk, a csirkéhez adjuk. 10 perc alatt megsütjük, néhányszor a csirkét is megfordítjuk. Közben a püréhez megtisztítjuk a burgonyát, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük.
A vizet leöntjük róla, robotgéppel kihabosítjuk a vajjal, a tejjel lazítjuk. A birsalmás csirke mellé kínáljuk. Tipp: Birsalma híján idared almával is elkészíthető. Használhatunk birsbefőttet is, de azt csak a csirkesütés utolsó 1-2 percében tegyük bele.
Mazsolás-birsalmás párna
Hozzávalók 14-16 darabhoz:
- 50 dkg mirelit leveles tészta
- 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
- 4 darab birsalma
- 1 citrom leve és héja
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg cukor
- 5 dl víz
A leveles tésztát a hűtőszekrényben felengedjük. A birsalmát megtisztítjuk, felkockázzuk, a többi hozzávalóval együtt egy lábosba tesszük. Forrástól számítva 4-5 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük és félretesszük hűlni.
A tésztát lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagra nyújtjuk, 10×10 cm-es négyzeteket vágunk belőle. A közepükre egy evőkanálnyi tölteléket helyezünk, majd megkenjük a tészta szélét felvert tojással.
A négyzet alakú tészta egyik sarkát a vele szemköztire hajtjuk, kissé lenyomkodjuk. Az így kapott háromszögeket sütőpapírral bélelt sütőtepsire helyezzük, felvert tojással lekenjük. 180°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 15-20 perc alatt.
Együnk sok-sok birsalmát!
A birsalma viszonylag alacsony kalóriatartalmú gyümölcs, viszont igen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. C- és B-vitamint, rostokat és káliumot tartalmaz, ezért fontos része lehet nemcsak diétának, de a kiegyensúlyozott étrendnek is. Kiváló alapanyag zselékhez, lekvárokhoz, kompótokhoz, mert rengeteg pektint tartalmaz és főzés során nagyon kellemes, puha állagot kap.
Múlt heti hétvégi gasztrónkban gombás recepteket mutattunk be!
Kiemelt kép: Getty Images