A magyar ember szívéhez a kókuszkockán keresztül vezet az út. Jó, ha nem is az egyetlen, de biztosan az egyik legfinomabb módja annak, hogy valaki szívébe lopjuk magukat, ha a gyerekkor legszebb emlékeit idéző süteménnyel lepjük meg.
Talán nincs is olyan magyar család, ahol a gyerekkor ünnepségeit, családi vasárnapokat vagy a nagymamánál tett látogatásokat ne édesítette volna meg ez a hihetetlenül finom desszert. Hogy mi a titka? Az, hogy elképesztően szaftos, de nem émelyítő, és hogy a kakaós áztatás és a rátapadt kókuszreszelék elképesztően jól harmonizál egymással. Külön plusz pont, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, és nem is nagyon lehet vele melléfogni.
Jól sejtjük, hogy a kókuszkocka nem „ősmagyar” sütemény, nálunk ugyanis nemigen terem a kókusz… A világ számos pontján viszont régóta fogyasztanak hasonlót, eredetije pedig valószínűleg az ausztrál konyhából eredeztethető, ahol Lamington néven vált híressé.
A Lamington Ausztrália nemzeti édességeként ismert, és kísértetiesen hasonlít a mi sütinkre: szintén egy egyszerű piskótatészta, amelyet csokoládéba mártanak, majd kókuszreszelékbe forgatnak, alkalmanként akár tortaszerűen is, a rétegek közt lekvárral is kínálják.
Egy legenda szerint a süteményt Lady Lamington, egy az 1890-es években hivatalban lévő queenslandi kormányzó felesége találta ki a kókuszkockát, amikor egy váratlan vendégség alkalmával gyors desszertre volt szüksége.
Magyarországra a kókuszkocka receptje valószínűleg a 20. század első felében érkezhetett meg, a hetvenes-nyolcvanas évek óta pedig kicsi és nagy is imádja. Elterjedése összefügg a 20. században kibontakozó nemzetközi kereskedelemmel, hiszen az egzotikusnak számító kókuszreszelék importja tette lehetővé, hogy ez a sütemény egyáltalán bekerüljön a magyar cukrászati repertoárba is. Mivel a kókuszreszelék könnyen tárolható, hosszú szavatosságú alapanyag, segítségével könnyen és takarékosan csempészhető némi egzotikum a konyhába.
Kvíz: Gyerekkorunk kedvencei – Felismered a retró süteményeket?
Szaftos kókuszkocka recept
A kókuszkocka nem igényel macerás sütési technikákat vagy speciális eszközöket, így otthon, viszonylag gyorsan elkészíthető. Az alapja egy egyszerű piskótatészta, és a süti mártogatása és kókuszreszelékbe forgatása sem nagy kunszt. A kókuszkocka egyszerűsége ráadásul lehetővé teszi, hogy sokféleképpen variáljuk. Vannak, akik rumaromával, vaníliával vagy akár lekvárral is dúsítják, így a sütemény ízlés szerint alakítható a család igényei szerint. Lássuk, hogy készül!
Hozzávalók egy tepsihez
A piskótához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál liszt
- 3 evőkanál cukor
- 1,5 evőkanál méz
- 1,5 egy tasak vaníliás cukor
- 1 teáskanál sütőpor
Az öntethez:
- 3 deci tej
- 25 deka vaj
- (a vaj és a tej helyett használhatunk fél liter habtejszínt is)
- 15 deka cukor
- 7.5 deka méz
- 5 evőkanál keserű kakaópor
- 3 evőkanál kávé
- 15 deka kókuszreszelék
A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük, egy másik edényben pedig habosra keverjük a cukrot, a sárgákat, a mézet és a vaníliás cukrot, majd evőkanálról-evőkanálra hozzáadjuk a lisztet.
Ha teljesen homogén a sárgájával készült keverék, részletekben, lassan, óvatosan keverve hozzáadjuk habot. A kész keveréket sütőpapíros tepsire öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Érdemes tűpróbázni, mert attól függően, hogy a tepsinkben mennyire terül el a tészta, kicsit hamarabb is átsülhet.
Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk. Az öntet hozzávalóit a tűzhelyen kis lángon összemelegítjük, majd ezt is hagyjuk kihűlni. Végül beáztatjuk a kockákat, amiket utána kókuszban is megforgatunk. Akkor a legjobb, ha mindezek után a hűtőben áll egy darabig a kókuszkocka, mert akkor lesz igazán szaftos és isteni.
Kipróbálod?
Jöhet még recept egy másik kókuszos finomsághoz is?
Kiemelt kép: Getty Images