Végre itt a káposztafélék szezonja: az elkövetkező időszakban mindenféle formában esszük majd őket.

Tudom, tudom, a kelbimbó sokak számára mumus. Eleve méregzöld, ami néhányaknál kizáró ok, ráadásul enyhén kesernyés is, ami megint csak visszatart sokakat. Pedig, aki egyszer kipróbálta, milyen isteni finom tud lenni, ha jól van elkészítve, abba se tudja hagyni. Én legalábbis így voltam vele, miután megkóstoltam sós szalonnával, krémfehér sajttal, sütőben sütve…

A jól elkészített kelbimbó egy leheletnyit még ress, azaz harapható. Enyhén (!) kesernyés, és ott van benne a jellegzetes káposztás íz. A jó kelbimbó nincs túlkészítve, azaz nem vesztette el élénk zöld színét. Az ilyen bimbónak jól áll, ha enyhén édeskésen, esetleg mézzel párosítva készítjük, de a legegyszerűbb prézlis-tejfölös verzió is isteni finom! Ma három olyan receptet hozunk, amiben a kelbimbó összes remek tulajdonságát fel tudja ragyogtatni! 

Camembert-krémleves pirított kelbimbóval és vörös áfonyával

hétvégi gasztró kelbimbó 2

Camembert-krémleves pirított kelbimbóval és vörös áfonyával (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 dkg vaj
  • 2,5 dkg liszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1,2 liter leszűrt zöldségleves
  • 20 dkg camembert sajt
  • 1 dl főzőtejszín
  • frissen őrölt bors
  • 25 dkg kelbimbó
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg aszalt vörös áfonya

A vajat olvasszuk meg, adjuk hozzá a lisztet, a zúzott fokhagymát, futtassuk át a zsiradékon, majd fokozatosan, kevergetve öntsük fel a borral és kevés zöldséglevessel. Keverjük csomómentesre a világos rántást, majd hígítsuk fel a maradék zöldséglevessel, szórjuk bele a felkockázott camembert-t. Lefedve főzzük a levest 10 percet, ennyi idő alatt elolvad a sajt, majd botmixerrel krémesítsük össze teljesen a levest.

Adjuk hozzá a tejszínt, sóval, borssal ízesítsük, forraljuk össze. A megpucolt, felezett kelbimbókat először forró serpenyőben, 1 evőkanál olajon pirítsuk át, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy a kelbimbók feléig érjen. Pároljuk puhára, közben a víz el is párolog alóla. Adjuk hozzá a maradék 1 evőkanál olajat, sózzuk meg, pirítsuk le enyhén. A forró levest a kelbimbóval és darabolt vörös áfonyával tálaljuk.

Kelbimbós, sütőtökös, céklás csirke bulgurral

hétvégi gasztró kelbimbó 2

Kelbimbós, sütőtökös, céklás csirke bulgurral (Recept és fotó: Vigh Krisztina)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8-10 dkg bulgur
  • 80 dkg csirkecombfilé
  • 2 evőkanál olaj
  • 30 dkg kelbimbó
  • 60 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
  • 30 dkg cékla
  • 3 evőkanál mazsola
  • 1 evőkanál gyrosfűszer
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve

A bulgurt enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A húst felkockázzuk, sózzuk, és kevés olajon, serpenyőben 8 perc alatt megsütjük. Kivesszük, félretesszük. A kelbimbó alsó részét levágjuk, kettévágjuk. A sütőtököt és a céklát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, olajon együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a mazsolát, a kettévágott kelbimbókat, megszórjuk a fűszerrel, a fokhagymával, sózzuk, majd 1,5-2 dl vízzel felöntjük.

Gyakori kevergetés közben 20-25 perc alatt megpároljuk. Amikor közepesen megpuhultak a zöldségek, magasabb hőfokon megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst és a megfőtt bulgurt, meglocsoljuk a citrom levével, és az egészet összeforgatjuk, így tálaljuk.

Kelbimbós-kolbászos tojáslepény

hétvégi gasztró kelbimbó 2

Kelbimbós-kolbászos tojáslepény (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)

Hozzávalók 2 személyre:

  • 40 dkg kelbimbó (24 g)
  • olívaolaj
  • 10 dkg szárazkolbász
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 tojás (4 g)
  • 5 dkg durumliszt (36,5 g)
  • 1 dl tejföl (4 g)
  • frissen őrölt bors

A megmosott, pucolt, kettévágott kelbimbót pirítsuk ropogósra egy lefedhető serpenyőben kevés olívaolajjal, majd öntsünk alá 1 dl vizet. Kevergetve pároljuk félig puhára a kelbimbót. Amikor a víz elpárolgott, adjuk hozzá a karikára vágott kolbászt és a zúzott fokhagymát, pirítsuk 2-3 percet. A tojásokat verjük fel enyhén, keverjük csomómentesre a liszttel és a tejföllel, sózzuk, borsozzuk. Öntsük a serpenyőben elősütött kelbimbóra, takarékon, lefedve süssük 15 percig, amíg a tojáslepény teteje is megszilárdul. 

Tápláló kelbimbó

Nemcsak finom, a kelbimbó nagyon egészséges is. Ez a zöldség rendkívül gazdag tápanyagokban, magas a C-vitamin- és K-vitamin-tartalma, emellett kiváló rostforrás is, ami az emésztés szempontjából kiemelkedően fontos. Az antioxidánsok (amikkel szintén csurig van) segítenek a sejtkárosodás elleni védekezésben, így támogatják az egészség megőrzését. A kelbimbó alacsony kalóriatartalmú, ezért diétás étrendekbe is remekül beilleszthető. 
Te mit készítesz ma belőle?

A múlt heti hétvégi gasztró a birsalmáról szólt!

Kiemelt kép: Getty Images