Szezonban a sütőtök kedvező áron beszerezhető, sokféleképpen felhasználható alapanyag lehet – Balázs Barbi olyan fogást alkotott belőle, ami a pénztárcánkat sem terheli meg annyira, mégis izgalmas és finom.
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg sütőtök (tisztított mennyiség) | só | 15 dkg liszt | 3 tojás | 15 dkg zsemlemorzsa | olaj a sütéshez
A majonézhez: 15 dkg majonéz | 1 teáskanál füstölt paprika | 1 gerezd fokhagyma
A rizshez: 1 evőkanál olaj | 25 dkg rizs | 10 dkg leveles spenót vagy bébispenót (mirelit spenót is lehet)
- A sütőtököt hámozzuk meg, vágjuk 1-1,5 cm vastag hasábokra. Sózzuk meg, hagyjuk kicsit állni, hogy a nedvesség kicsepegjen belőle.
- Ezután a tököt a szokásos módon lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatva panírozzuk be.
- Serpenyőben hevítsünk olajat, és a sütőtökhasábokat kisebb adagokban, körülbelül 3-5 perc alatt süssük aranybarnára. Papírtörlőn csepegtessük le.
- A kész majonézhez keverjük hozzá a füstölt paprikát és az aprított fokhagymát. Jól dolgozzuk össze, tegyük hűtőbe, amíg a többi étel elkészül.
- A rizshez az olajat lábasban hevítsük fel, adjuk hozzá a rizst, 1-2 percig kevergetve pirítsuk. Öntsük fel a rizst dupla mennyiségű forró vízzel, sózzuk meg, és amikor felforrt, tegyük bele a spenótot. Fedjük le, és alacsony hőfokon főzzük addig, amíg a rizs megpuhul. Amikor kész, villával lazítsuk fel.
- A rántott sütőtökhasábokat tálaljuk a spenótos rizzsel és a füstölt paprikás majonézzel.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC
KALÓRIA 920 KCAL/ADAG
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes