Ahhoz képest, hogy mennyire szeretjük itthon is a krumplit, meglepő, hogy csak a 19. században terjedt el itthon, nem igaz? Sőt, Európába is csak a 16. században jutott el. Azóta mindenesetre jól megmelegedett nálunk. Én például el sem tudom képzelni a konyhámat nélküle, és szerintem társadalmi státusztól függően ez az egyik legfontosabb konyhai alapanyag ma is.
A burgonyát azért is szeretjük, mert nagyon változatosan lehet belőle főzni, és viszonylag jól is tárolható élelmiszerről van szó. Ha akarjuk, remek köret, de főzelékként főétel is lehet, ráadásul finom tészták, nudlik, gnocchik jolly joker alapanyaga is.
Ma három izgalmas és finom receptet hozunk (az egyébként szintén isteni) hasábburgonyán, pürén és rakotton túl.
Krémes burgonyaleves kelkáposztával és fehér kolbásszal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- olívaolaj
- 20 dkg fehér kolbász
- 80 dkg burgonya
- 2 evőkanál morzsolt tárkony
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,2-1,5 liter leszűrt zöldségleves
- 30 dkg kelkáposzta
- 1 evőkanál keményítő
- 1,5 dl főzőtejszín
- só
- frissen őrölt bors
- fél citrom leve
- 1 kis csokor snidling a tálaláshoz
A finomra vágott vöröshagymát kevés olívaolajon dinszteljük puhára. Adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt, a hámozott, kockákra vágott burgonyát és a tárkonyt. Dinszteljük a burgonyát is néhány percet, tegyük bele a zúzott fokhagymát, és öntsük fel a zöldséglevessel (ha nincs, vízzel).
A burgonyát lefedve főzzük puhára, az utolsó pár percben adjuk hozzá a felcsíkozott kelkáposztát. Vegyünk ki a levesből 1 merőkanálnyi burgonyát és kevés levet, botmixerrel krémesítsük össze, keverjük hozzá a keményítőt és a tejszínt. Fokozatosan keverjük vissza a leveshez. Egyszer forraljuk fel, kóstolás után sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítsük. Tálaláskor szórjuk meg aprított snidlinggel.
Rozmaringos-parmezános Hasselback burgonya kicsit másképp
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,2 kg burgonya
- olívaolaj
- 2 teáskanál morzsolt rozmaring
- só
- frissen őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg reszelt parmezán
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A krumplit meghámozzuk, majd 2-3 mm vastagon felszeleteljük. Néhány evőkanál olajat összekeverünk a rozmaringgal, 1 teáskanál sóval és a reszelt fokhagymával. Az olajos keveréket összeforgatjuk a burgonyaszeletekkel, hogy mindegyikre jusson, majd a szeleteket szorosan egymás mellé helyezzük egy kb. 20×20 cm-es sütőtálban vagy tepsiben. Az előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Amikor a burgonya megpuhult, kivesszük a sütőből, megszórjuk a reszelt parmezánnal, és további 10 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor megszórjuk frissen őrölt borssal.
Burgonyás, kolbászos tallér
Hozzávalók:
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 40 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 30 dkg hámozott főtt burgonya (langyosan)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál tejföl
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- 10 dkg vékonyra szeletelt kolbász
Az élesztőt a langyos tejben keverjük simára. A lisztet dolgozzuk el az áttört burgonyával, az olajjal, a tejföllel, az élesztős tejjel, a tojással és a sóval. Dolgozzuk össze a tésztát, ha szükséges, adjunk hozzá még kevés lisztet. Letakarva hagyjuk kelni szobahőmérsékleten a duplájára. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 1 cm vastagra, kisebb pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggassuk ki a tallérokat.
A leeső részeket újra gyúrjuk össze, és szaggassuk ki. Helyezzünk mindegyik tallérra egy-egy vékony karika kolbászt. Tegyük a tallérokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre, kelesszük, amíg a sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra. Süssük készre kb. 15 perc alatt.
A krumpli dicsérete
A krumpli igazi konyhai aduász. Ha van otthon pár szem, éhen már biztos nem maradunk, mert egyszerűen héjában sütve éppen olyan finom, mint ha megfőzzük, áttörjük és kevés liszttel dödöllét csinálunk belőle. A krumpli viszonylag könnyen termeszthető, és akár gyengébb talajtípusokban is megél, emellett elérhető áron beszerezhető, így a családi költségvetés szempontjából is ideális alapanyag.
A krumpli ráadásul tápanyagokban gazdag finomság is: nagy részben szénhidrátból (elsősorban keményítőből) áll, ami gyors energiát biztosít, de van benne rost, némi növényi fehérje, és kapaszkodj meg, egy csomó C-vitamin is! Ugye te is készítesz valami krumplis finomságot a hétvégén?
Múlt heti hétvégi gasztrónkat olvastad, ugye?
Kiemelt kép: Getty Images