Mogyorós-banános szelet

Kényeztető habos-krémes: mogyorós-banános szelet

Mennyei habos-krémes szeletek ráérős hétvégékre a Nők Lapja Konyha archívumából.

Az őszi hétvégéken már igazán jólesik, ha bekapcsolhatjuk a sütőt, és szívesebben belevágunk az időigényesebb sütemények elkészítésébe is. Urbán Gábor éppen ezért olyan habos-krémes szeletet alkotott, ami vendégvárásra és a család kényeztetésére egyaránt alkalmas. (A 20×30 cm-es tepsiből kb. 15-20 szelet jön ki.)

Hozzávalók egy 20×30 cm-es tepsihez:

A piskótához: 8 tojás | 16 dkg cukor | 1 csomag sütőpor | 10 dkg darált török mogyoró | 20 dkg liszt | 25-30 dkg mogyorókrém a kenéshez
A krémhez: 4 dl tej | 2 darab banán | 5 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 5 dl hideg habtejszín | 1 dkg zselatin
A díszítéshez: 4 tojásfehérje | 20 dkg porcukor | 15-20 szem (kb. 5 dkg) török mogyoró

  1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből a cukorral kemény habot verünk, hozzáforgatjuk a sárgáját, majd a sütőporral és darált mogyoróval elkevert lisztet.
  2. A masszából kb. 30×20 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsikbe kenünk 3 lapot (ha nincs 3 tepsink, egymás után sütjük). 170 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük laponként 10-12 perc alatt. Kihűtjük, lehúzzuk róluk a sütőpapírt, az összes lap egyik oldalát megkenjük mogyorókrémmel.
  3. A krémhez kevergetve felforralunk 3 dl tejet, a villával áttört banánt és a cukrot, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd simára keverjük. Hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, végül a fél dl hideg vízben megduzzasztott, és (mikróban) forróra melegített zselatint.
  4. A krémmel 2 rétegben összetöltjük a piskótalapokat úgy, hogy egy vékony rétegben a tetejére is jusson. (Mindig a mogyorókrémes oldalra kenjük a krémet.) A hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
  5. A díszítéshez vízgőz fölött csípősre melegítjük a tojásfehérjét a cukorral (ha beledugjuk az ujjunkat, csíp), majd kihűlésig kemény habbá verjük. Csillagcsöves nyomózsákba töltjük, ezzel, illetve török mogyoróval díszítjük a sütemény tetejét. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 3×10-12 PERC
KALÓRIA 7246 KCAL/EGÉSZ ADAG

Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019/10. lapszámában jelent meg.