Te milyen étellel kedveskedsz a családnak egy hideg napon? Talán egy forró gulyással vagy éppen marhapörkölttel? Minden nemzetnek megvannak a maga kiadós fogásai, amelyek sötét, zordabb napokon melengetik a testet és a lelket is. Angolul comfort foodnak hívják őket, Hernyák Tomi mutat is közülük egyet.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg vöröshagyma | 3 evőkanál zsír | 2 gerezd fokhagyma | 1 darab paradicsom | só, bors | 20 dkg sárgarépa | 1 szál füstölt kolbász | 1 szelet füstölt szalonna | 1 szál lestyán | csipet őrölt kakukkfű | 1 szál rozmaring | 4 darab babérlevél | 40 dkg nagy szemű száraz fehér bab | kevés olaj | 1 evőkanál liszt | 4 darab kacsacomb | 4 tojás
- Nagyobb lábosban 2 evőkanál zsíron pirítani kezdjük a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, további 2 percig pirítjuk. Ekkor rádobjuk a felkockázott paradicsomot. Hagyjuk, hogy pár perc alatt összeforrjon, majd felengedjük kb. 1 liter vízzel.
- Enyhén sózzuk, borsozzuk, beleaprítjuk a megtisztított, felkarikázott sárgarépát, majd hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt és a felkockázott szalonnát. A fűszereket is beledobjuk. Enyhén sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a babot, felforraljuk.
- Addig főzzük, illetve pótolgatjuk az elpárolgott levet, amíg a bab megpuhul (kb. 40 perc), akkor kevés olajon megfuttatjuk a lisztet, felöntjük kevés főzővízzel, rántást készítünk. Mikor sűrű, adunk még hozzá egy kis főzővizet, majd a babhoz borítjuk, és besűrítjük.
- A maradék zsíron, serpenyőben 2-2 percig sütjük a besózott kacsacombok mindkét oldalát. A babos ragut tűzálló tálba halmozzuk. A 150 ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük, a tetejére helyezzük az elősütött kacsacombokat, és lefóliázva kb. 1,5 óráig sütjük. Akkor levesszük a fóliát, és 180 ºC-on kb. 30 percig sütjük még. A tojás 10 perc alatt készre főzzük, meghámozzuk, elfelezve a kész sólet tetejére tesszük, így tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + FŐZÉS ÉS SÜTÉS
KALÓRIA 1002 KCAL/ADAG
Fotó: Vrábel Kriszta