Végre itt a krémlevesek szezonja: ide nekünk a brokkolikrémlevest! A hűvös, sokszor borongós időben valami meleg, a lelket is melengető ételre vágyunk, lehetőség szerint olyanra, amit könnyen és gyorsan el lehet készíteni.
A krémlevesek mindenben megfelelnek a kritériumoknak, miközben egy sor egyéb előnyük is van. Zöldségalapú ételként tele vannak vitaminnal, jó előre elkészíthetők, mert néhány napot mindenféle állagromlás nélkül elvannak a hűtőben, elnyelik a már kevésbé csinos zöldségeket is, végtelen módon fűszerezhetők, és attól függően, hogy mit adunk melléjük, könnyed vacsorák éppen úgy lehetnek, mint kiadós ebédek.
Krémleves szinte bármilyen zöldségből vagy gyümölcsből készíthető a sütőtöktől és a sárgarépától a zelleren át a cékláig vagy éppen az almáig. Minden alapanyag egyedi karaktert ad a levesnek, fifikás fűszerezéssel, kevés tejszínnel, növényi tejjel vagy sajttal pedig még gazdagabb ízeket hozhatunk ki belőle.
A brokkolikrémleves a kategória egyik csúcsa, hiszen a brokkoli igazi szuperélelmiszer! Tele vitaminokkal, antioxidánsokkal és rosttal, így nemcsak íze, hanem egészségi előnyei miatt is kedvelt alapanyag lehet. A brokkoli enyhén kesernyés, karakteres zamata ráadásul különösen jól harmonizál a krémleves selymes állagával, némi ízes sajt, vagy pirított mag pedig tovább fokozhatja az élményt.
Lássuk, hogy készül a legfinomabb brokkolikrémleves!
1. Alap brokkolikrémleves recept
Hozzávalók 4 főre:
- 500 g brokkoli
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes krumpli
- 1 közepes répa
- 750 ml zöldségalaplé vagy víz
- 200 ml tejszín
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj vagy vaj
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a brokkolit, és szedjük kisebb rózsákra. Aprítsuk fel a hagymát, és zúzzuk össze a fokhagymát is. Hámozzuk meg a krumplit és a répát, majd vágjuk őket kis kockákra. Melegítsük fel a zsiradékot egy nagy lábasban. Tegyük bele a felaprított hagymát és fokhagymát, majd pároljuk őket addig, amíg üvegesek nem lesznek.
Ekkor adjuk hozzá a répát és a krumplit, és pároljuk pár percig a hagymával. Ezután tegyük bele a brokkolit, ezt is pirítsuk át, és öntsük rá a zöldségalaplevet vagy vizet. Forraljuk fel a levest, majd vegyük kisebb lángra, és főzzük 15-20 percig, amíg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak.
Amikor a zöldségek puhák, húzzuk le a lábast a tűzről, és botmixerrel turmixoljuk össze a levest, amíg krémes állagú nem lesz. Ekkor keverjünk hozzá tejszínt, majd főzzük még 1-2 percig a levest. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Forrón tálaljuk, pirított kenyérkockával és néhány csepp olívaolajjal, illetve tejszínnel díszítve.
2. Vegán brokkolikrémleves
Hozzávalók 4 főre:
- 500 g brokkoli
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes krumpli
- 1 közepes répa
- 750 ml zöldségalaplé
- 200 ml kókusztej
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál sörélesztőpehely
Elkészítés:
Szedjük rózsákra a brokkolit, és tisztítsuk meg a hagymát, fokhagymát, a répát és a krumplit, majd mindent daraboljunk fel. Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy lábasban, és dinszteljük meg rajta a hagymát és fokhagymát.
Tegyük bele a krumplit és répát, majd pároljuk néhány percig. Ezután adjuk hozzá a brokkolit, pirítsuk meg egy kicsit, és öntsük fel a zöldségalaplével. Főzzük addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, majd húzzuk le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük krémes állagúra.
Ekkor keverjük hozzá a kókusztejet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá egy evőkanál sörélesztőpelyhet, hogy „sajtos” ízű legyen. Friss pirított kenyérrel és pirított magvakkal tálaljuk.
3. Sajtos brokkolikrémleves
Hozzávalók 4 főre:
- 500 g brokkoli
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes krumpli
- 750 ml zöldségalaplé
- 150 ml tejszín
- 100 g reszelt cheddar vagy más, jól olvadó sajt
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál vaj
- 1 fél csokor friss petrezselyem
Elkészítés:
Szedjük rózsákra a brokkolit, tisztítsuk meg a hagymát és fokhagymát, majd vágjuk apróra. Olvasszuk fel a vajat egy nagy lábasban, és pároljuk meg benne a hagymát és fokhagymát is.
Tegyük bele a krumplit, pirítsuk kicsit, majd ezután tegyük hozzá a brokkolit. Kis pirítás után öntsük fel az alaplével, és főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Amikor a zöldségek puhák, húzzuk le a tűzről a levest, és botmixerrel pürésítsük krémes állagúra. Ezután öntsük hozzá a tejszínt és adjuk hozzá a reszelt sajtot is.
Tegyük vissza alacsony lángra, és kevergessük, amíg a sajt teljesen elolvad, és a leves sima lesz. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd szórjuk meg friss petrezselyemmel. Pirított kenyérkockákkal és reszelt sajttal tálaljuk.
Jöhet még néhány brokkolis recept?
Kiemelt kép: Getty Images