Ha november, akkor krémleves. Ha pedig krémleves, akkor mindenki első számú kedvence, a mélyzöld brokkoliból készülő verzió.

Végre itt a krémlevesek szezonja: ide nekünk a brokkolikrémlevest! A hűvös, sokszor borongós időben valami meleg, a lelket is melengető ételre vágyunk, lehetőség szerint olyanra, amit könnyen és gyorsan el lehet készíteni.

A krémlevesek mindenben megfelelnek a kritériumoknak, miközben egy sor egyéb előnyük is van. Zöldségalapú ételként tele vannak vitaminnal, jó előre elkészíthetők, mert néhány napot mindenféle állagromlás nélkül elvannak a hűtőben, elnyelik a már kevésbé csinos zöldségeket is, végtelen módon fűszerezhetők, és attól függően, hogy mit adunk melléjük, könnyed vacsorák éppen úgy lehetnek, mint kiadós ebédek.

Krémleves szinte bármilyen zöldségből vagy gyümölcsből készíthető a sütőtöktől és a sárgarépától a zelleren át a cékláig vagy éppen az almáig. Minden alapanyag egyedi karaktert ad a levesnek, fifikás fűszerezéssel, kevés tejszínnel, növényi tejjel vagy sajttal pedig még gazdagabb ízeket hozhatunk ki belőle.

A brokkolikrémleves a kategória egyik csúcsa, hiszen a brokkoli igazi szuperélelmiszer! Tele vitaminokkal, antioxidánsokkal és rosttal, így nemcsak íze, hanem egészségi előnyei miatt is kedvelt alapanyag lehet. A brokkoli enyhén kesernyés, karakteres zamata ráadásul különösen jól harmonizál a krémleves selymes állagával, némi ízes sajt, vagy pirított mag pedig tovább fokozhatja az élményt.

Lássuk, hogy készül a legfinomabb brokkolikrémleves!

1. Alap brokkolikrémleves recept

Hozzávalók 4 főre:

  • 500 g brokkoli
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes krumpli
  • 1 közepes répa
  • 750 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 200 ml tejszín
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj vagy vaj

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a brokkolit, és szedjük kisebb rózsákra. Aprítsuk fel a hagymát, és zúzzuk össze a fokhagymát is. Hámozzuk meg a krumplit és a répát, majd vágjuk őket kis kockákra. Melegítsük fel a zsiradékot egy nagy lábasban. Tegyük bele a felaprított hagymát és fokhagymát, majd pároljuk őket addig, amíg üvegesek nem lesznek.

Ekkor adjuk hozzá a répát és a krumplit, és pároljuk pár percig a hagymával. Ezután tegyük bele a brokkolit, ezt is pirítsuk át, és öntsük rá a zöldségalaplevet vagy vizet. Forraljuk fel a levest, majd vegyük kisebb lángra, és főzzük 15-20 percig, amíg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak.

Amikor a zöldségek puhák, húzzuk le a lábast a tűzről, és botmixerrel turmixoljuk össze a levest, amíg krémes állagú nem lesz. Ekkor keverjünk hozzá tejszínt, majd főzzük még 1-2 percig a levest. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Forrón tálaljuk, pirított kenyérkockával és néhány csepp olívaolajjal, illetve tejszínnel díszítve.

legfinomabb brokkolikrémleves recept

A brokkolikrémleves a krémlevesek csúcsa, hiszen a brokkoli igazi szuperélelmiszer! Alapreceptje egyszerű, amit kedvünkre variálhatunk (Fotó: Getty Images)

2. Vegán brokkolikrémleves

Hozzávalók 4 főre:

  • 500 g brokkoli
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes krumpli
  • 1 közepes répa
  • 750 ml zöldségalaplé
  • 200 ml kókusztej
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely 

Elkészítés:

Szedjük rózsákra a brokkolit, és tisztítsuk meg a hagymát, fokhagymát, a répát és a krumplit, majd mindent daraboljunk fel. Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy lábasban, és dinszteljük meg rajta a hagymát és fokhagymát.

Tegyük bele a krumplit és répát, majd pároljuk néhány percig. Ezután adjuk hozzá a brokkolit, pirítsuk meg egy kicsit, és öntsük fel a zöldségalaplével. Főzzük addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, majd húzzuk le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük krémes állagúra.

Ekkor keverjük hozzá a kókusztejet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá egy evőkanál sörélesztőpelyhet, hogy „sajtos” ízű legyen. Friss pirított kenyérrel és pirított magvakkal tálaljuk.

3. Sajtos brokkolikrémleves

Hozzávalók 4 főre:

  • 500 g brokkoli
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes krumpli
  • 750 ml zöldségalaplé
  • 150 ml tejszín
  • 100 g reszelt cheddar vagy más, jól olvadó sajt
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 fél csokor friss petrezselyem

Elkészítés:

Szedjük rózsákra a brokkolit, tisztítsuk meg a hagymát és fokhagymát, majd vágjuk apróra. Olvasszuk fel a vajat egy nagy lábasban, és pároljuk meg benne a hagymát és fokhagymát is.

Tegyük bele a krumplit, pirítsuk kicsit, majd ezután tegyük hozzá a brokkolit. Kis pirítás után öntsük fel az alaplével, és főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Amikor a zöldségek puhák, húzzuk le a tűzről a levest, és botmixerrel pürésítsük krémes állagúra. Ezután öntsük hozzá a tejszínt és adjuk hozzá a reszelt sajtot is.

Tegyük vissza alacsony lángra, és kevergessük, amíg a sajt teljesen elolvad, és a leves sima lesz. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd szórjuk meg friss petrezselyemmel. Pirított kenyérkockákkal és reszelt sajttal tálaljuk.

Jöhet még néhány brokkolis recept? 

Kiemelt kép: Getty Images