A magyar gasztronómia sokáig inkább csak a hazai szív és íny számára volt a non plus ultra. Az utóbbi évtizedekben azonban egyre több az olyan magyar séf és konyha, aki és ami felkelti a nemzetközi közönség és a szakértők figyelmét is.
Nemcsak a Michelin-csillagok és ajánlások szaporodnak, de egyéb szakmai díjakból és elismerésekből is egyre több jut a hazai gasztronómia úttörőinek.
A The Best Chef Awards egy igen rangos nemzetközi díj, amelyet évente adnak át a világ legkiválóbb séfeinek elismerésére. A díjazottakról több körben dönt egy gasztrós szakemberekből, kritikusokból, gasztrófotósokból álló jelölő csapat, majd egy séfekből álló szakmai grémium.
A díjat 2017-ben indították útjára. Az elismerés célja, hogy világszerte kapcsolatot teremtsen a legjobb séfek között, segítse a tudásátadást és reflektorfénybe hozza a legkiválóbb szakembereket. A The Best Chef Awards díjátadóját a világ legrangosabb gasztronómiai eseményei között tartják számon. Az idén Dubajban megrendezett gálára a világ minden tájáról érkeztek séfek, akik szakmai programokon is részt vettek.
Magyar séfeket ismertek el
A The Best Chef ranglista idén átalakult. Korábban a 100 legjobb séfet rangsorolták – a tavalyi, mexikói díjátadóról és arról, hogy a listára akkor először magyar séf is felkerült, mi is írtunk. Idén azonban új minősítés szerint mutatják be a világ legjobb séfjeit.
Eszerint egy (Excellent), kettő (World Class), vagy három (The Best) kést kaphatnak a legjobbak közül is kiemelkedő séfek. 2024-ben összesen 568 séf, gasztronómiai szakértő és foodie hozott jelölteket és pontozta őket, így alakult ki díjat szerzők listája.
Idén két késsel, azaz World Class minősítéssel ismerték el a tavaly a száz legjobb séf közé került Tóth Szilárd, a SALT séfének munkáját. A magyar paraszti konyha, illetve a szatmári és erdélyi kulináris hagyományok őrzéséről, és azok innovatív, 21. századi megfogalmazásáról híres séf és csapata korábban a Michelin inspektorainak elismerését is kivívta. A SALT-ot emellett 2023-ban a legjobb új európai éttermek közé, idén az év hazai étteremének választották meg.
A díjátadón egy késsel, azaz Excellent minősítéssel díjazták Pesti István a Platán, Széll Tamás a Stand25 és Rácz Jenő a Rumour Michelin csillagos séfeinek kiemelkedő szakmai színvonalú munkáját és konyhai innovációit is.
A szervezők szerint a most átalakított pontozással sokkal több nagyszerű tehetséget tudnak megmutatni a világ minden tájáról. A díj nemcsak a kulináris teljesítményt értékeli, de nagy hangsúlyt fektet a séfek egyedi látásmódjára, konyhájuk az adott ország gasztronómiai hagyományaival való kapcsolatára, a globális trendekre adott válaszokra, és a fenntarthatósági törekvésekre is.
A magyar séfek szereplése azért is kiemelkedő siker, mert a nemzetközi mezőnyben olyan, a világgasztronómiában régóta meghatározó konyhai hagyományokból táplálkozó séfek között bizonyítottak, mint mint a japán, az olasz vagy épp a francia.
Szívből gratulálunk a kiváló magyar séfeknek!
Ebben a korábbi cikkünkben magyar séfek korábbi világsikeréről írtunk!
Kiemelt kép: Tóth Szilárd munkában. Fotó: Horpáczi Dávid