french toast recept reggeli

Ha így készíted, tökéletes lesz a french toast!

A french toast az egyik legfinomabb és legegyszerűbb édes reggeli, érdemes kísérletezni vele.

Szereted a french toastot? Te is úgy vagy vele, hogy ahogy egyre hidegebbek a napok, úgy vágysz egyre inkább meleg, édes, hovatovább fahéjas reggelikre? Nálam pontosan ez a helyzet. Novembertől decemberig amikor csak lehet, ilyesmit reggelizek, mert a dutch baby, az amerikai palacsinta, a gofri és a meleg kásák elviselhetőbbé teszik a sötét reggeleket. Hát még a french toast, ami ebben a kategóriában az abszolút kedvencem. Kívül kicsit ropog, belül puha, édes, illatos és kifejezetten laktató finomság.

A french toast tulajdonképpen egy édes bundás kenyér, ami inkább csak nevében francia. Hasonló finomságot ugyanis a világ számos pontján fogyasztanak: az angolok poor knights-nak, a spanyolok torijjának nevezik, de eszik például Brazíliában is. A french toast, noha szemre és ízre kifejezetten luxusfogásnak tűnik, valójában maradékmentő étel, hiszen új életet lehel a már szikkadt pékáruba, ami kevés tej és tojás keverékétől csodálatos módon süteménnyé változik. Lássuk, hogyan készül!

french toast recept reggeli

Braziliában karácsonykor esznek egy a french toasthoz hasonló édességet, a rabanadát (Fotó: Getty Images)

A tökéletes french toast receptje

Hozzávalók 2 főre:

  • 4 szelet kicsit szikkadt kenyér
  • 2 tojás
  • 100 ml tej
  • 1 evőkanál + 1 teáskanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • csipet só
  • 1 evőkanál vaj a sütéshez

Elkészítés:

Verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejet, az evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a sót, majd keverjük simára. Egy serpenyőben olvasszunk fel egy kevés vajat. 

Ha a vaj megolvadt, 1-2 percig karamellizájuk rajta a teáskanál cukrot. Közben áztassuk a kenyérszeleteket a tojásos keverékbe és hagyjuk, hogy jól beszívják a folyadékot.

Ezután tegyük a a beáztatott kenyereket a serpenyőbe, és süssük 2-3 percig mindkét oldalukat, amíg a kenyér aranybarna nem lesz. Tálaljuk friss gyümölcsökkel, mézzel, juharsziruppal, porcukorral vagy bármilyen kedvenc feltéttel. A sós-édes kombinációk szerelmesei bacont is piríthatnak rá!

Kalács french toast recept

Ha fokoznád az élményt, készítsd el foszlós, illatos kalácsból is!

Hozzávalók:

  • 4 vastagabb szelet szikkadt kalács
  • 2 tojás
  • 100 ml tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • csipet só
  • 1 evőkanál vaj a sütéshez

Elkészítés:

Keverjük össze a tojást, a tejet, a cukrot, a fahéjat és a sót. Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat. Mártsuk a kalácsszeleteket a tojásos keverékbe, vigyázva, hogy ne áztassuk őket túl (a kalács könnyebben szívja magába a folyadékot). Süssük a serpenyőben aranybarnára a kalácsok mindkét oldalát. Tálaljuk friss eperrel, tejszínhabbal vagy lekvárral, hogy még édesebb legyen az élmény.

Vegán french toast recept

A vegán változatból kihagyjuk a tojást, tej helyett növényi alternatívát használunk. A roppanósság kialakítását egy kevés étkezési keményítő segíti.

Hozzávalók 2 főre:

  • 4 szelet szikkadt kenyér
  • 100 ml növényi tej
  • 1 evőkanál +1 teáskanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő 
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • csipet só
  • növényi olaj a sütéshez

Elkészítés:

Keverjük össze a növényi tejet, az evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot, a kukoricakeményítőt, a fahéjat és a sót, amíg a keverék sima lesz. Melegítsük fel egy serpenyőben az olajat és karamellizáljuk rajta egy ideig a cukrot. Mártsuk a kenyérszeleteket a növényi tejes keverékbe, hagyva, hogy a kenyér jól magába szívja a folyadékot. Tegyük őket egy serpenyőbe, és süssük mindkét oldalukat aranybarnára.

Tálaljuk szezonális gyümölcsökkel, juharsziruppal vagy mandulavajjal.

Extra tippek a tökéletes french toasthoz

A tökéletes eredmény érdekében érdemes figyelni még néhány dologra.

Bár a szellős, nagy lyukú kovászos kenyerek isteniek, a french toastnak jobban áll, ha kicsit sűrűbb tésztájú kenyérből készítjük, mert ez jobban meg tudja szívni magát az édes keverékkel, így szaftosabb lesz a végeredmény. 

Ha tehetjük, süssük a french toastot öntöttvas edényben, ami egyenletesen vezeti a hőt, így reggelink mindenhol egyenletesen sül majd át és nem is tapad le. 

És végül: noha a french toast tulajdonképpen takarékos fogás, a hozzávalók minőségén nem érdemes spórolni, és hacsak étrendünk nem zárja ki, jó, ha vajat használunk hozzá. Sokkal ízesebb lesz! 

Jó étvágyat!

Nemcsak a french toast jó édes-sósan!

Kiemelt kép: Getty Images