Hosszú őszi-téli napokon nincs annál jobb, mint bekuckózni a lakásba, összedobni egy illatos, foszlós kelt tésztát, készíteni mellé egy teát/kávét, és elnyúlni a kanapén egy jó könyvvel. Ha szeretnéd, hogy a süteményed igazán látványos legyen, kövesd Tóthné Libor Mária receptjét lépésről lépésre!
Hozzávalók 16 darabhoz:
A tésztához: 2,5 dl tej | 5 dkg cukor | 2 dkg friss élesztő | 1 tojás | 50 dkg finomliszt + a nyújtáshoz | 1 mokkáskanál só | 6 dkg puha vaj/margarin
A töltelékhez: 60 dkg alma | 2 evőkanál cukor | csipet só | 1 teáskanál őrölt fahéj | 1 evőkanál citromlé | 1 evőkanál kukoricakeményítő (vagy vaníliás pudingpor)
A tetejére: 2 evőkanál felvert tojás | 1 evőkanál tej | 1 evőkanál cukor | 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- A töltelék elkészítésével kezdjük: az almákat meghámozzuk, a magházát kivágjuk, és apró, 4 mm-es kockára vágjuk. A megtisztított alma kb. 45-50 dkg legyen. Lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot és a sót, majd közepes lángon puhára pároljuk. Meghintjük a fahéjjal, meglocsoljuk a citromlével. Fél dl hideg vízben elkeverjük a keményítőt, az almára locsoljuk. 1-2 percig tovább főzzük, amíg jól besűrűsödik. Levesszük a tűzről, kihűtjük.
- A tésztához fél dl tejbe 1 teáskanál cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan elkeverjük, és pár percre félretesszük, amíg az élesztő felfut. A tojást villával felverjük, körülbelül 2 evőkanállal félreteszünk a kenéshez, a többit a tésztához adjuk majd.
- Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot és a sót, alaposan elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a többi tejet, a tojást és a közben felfutott élesztős tejet. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Amikor a tészta már összeállt egy gombóccá, több részletben beledolgozzuk a puha vajat/ margarint.
- Amikor a tészta elválik az edény falától, a tálat letakarjuk, és 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Egy nagy sütőlemezt lefedünk sütőpapírral.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük. Mindkettőt gömbölyítjük, letakarjuk, és 20 percig pihenni hagyjuk. Ezután az egyik cipóból 3 mm vastag, 35 cm átmérőjű körlapot nyújtunk. Pizzavágóval 8 egyforma részre vágjuk.
- Fogunk egy tésztaháromszöget, a talpához közel teszünk 1 evőkanál tölteléket, a tészta alját ráhajtjuk, szorosan lenyomjuk. A töltelék felett, a tészta csúcsa felé három bevágást ejtünk mindkét oldalon (3-4 mm perem maradjon meg körülöttük egyben), majd a kiflit feltekerjük. Meghajlítjuk, a két csücskét összecsípjük. A másik körlapot ugyanígy készítjük el.
- A kifliket a sütőpapíros tepsire fektetjük, fóliával letakarjuk. Kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. A sütőt közben 200 ºC-ra előmelegítjük.
- A megkelt kifliket a tojás és a tej keverékével megkenjük. A cukrot és a fahéjat összekeverjük, megszórjuk vele a kifliket.
- A tepsit a forró sütőbe toljuk, 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük a kifliket. Rácsra szedjük hűlni.
ELKÉSZÍTÉS 55 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 20-25 PERC
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes