A gesztenye sokunk kedvenc őszi-téli finomsága. Nemcsak, mert íze kellemesen édeskés, de nem gejl, hanem azért is, mert a gesztenyesütés az egyik legszerethetőbb téli elfoglaltság. Ki ne szeretne a zimankóból a meleg lakásban terjengő gesztenyeillatra hazaérni?
Gesztenyés finomságot közvetlenül az általunk sütött és pucolt gesztenyéből éppen úgy készíthetünk, mint a kész, főzött gesztenyéből, vagy gesztenyemasszából. Ha minden recepthez a megfelelő verziót választjuk, biztosan nem fogunk csalódni.
Ma három izgalmas fogást, egy levest, egy előételként vagy köretként fogyasztható sós finomságot, és egy desszertet hozunk, csupa-csupa gesztenyével.
Baszk gesztenyekrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1-2 evőkanál vaj
- 2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál angolzeller
- 1 darab paradicsom
- 20 dkg natúr gesztenyemassza
- 20 dkg egész főtt gesztenye (mirelit formában is kapható)
- 1 kávéskanál őrölt római kömény
- 2 darab babérlevél
- só
- bors
- csipet szerecsendió
- 10-15 dkg chorizo kolbász
- A vajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát is, kicsit később a tisztított, apró kockákra vágott sárgarépát és zellert. Megdinszteljük.
- A paradicsomot kis cikkekre vágjuk, a raguhoz keverjük, majd belekeverjük a gesztenyemasszát és az egész gesztenyéket is.
- Felöntjük 1,5 liter vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük.
- Öt-tíz perc alatt összefőzzük, a felszeletelt kolbászt az utolsó 5 percben adjuk hozzá. (Aki szeretne, adhat hozzá csirke- vagy disznóhúst, ebben az esetben megnő a főzési idő is.)
Kapcsolódó: Ebben a korábbi cikkünkben azt is megírtuk, hogyan készül a tökéletes sült gesztenye.
Gesztenyés, lilahagymás lepény
Hozzávalók 4 személyre/8 darabhoz:
- 50 dkg gesztenyebél
- 2 tojás
- só
- szerecsendió
- fél dl főzőtejszín
- 10 dkg liszt
- 2 fej lila hagyma
- olaj
- A gesztenyét tepsibe tesszük, és 180 °C-os sütőben 10 perc alatt megpirítjuk, utána kissé összevágjuk.
- A tojást kettéválasztjuk, a sárgájához adjuk a sót, a szerecsendiót, a tejszínt és az apróra kockázott lila hagymát.
- Összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a gesztenyét is.
- A fehérjét habbá verjük, a gesztenyés masszához forgatjuk.
- Pogácsákat formázunk belőle, és serpenyőben kevés olajon kisütjük őket. Natúr sült húsok mellé nagyon finom!
Gesztenyés, aszalt meggyes csiga
Hozzávalók 12-16 darabhoz:
A tésztához:
- 1,5 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- csipet só
- 20 dkg vaj/margarin
- 2 tojás
A töltelékhez:
- 5 dkg vaj/margarin, olvasztva
- 2 evőkanál barna cukor
- 25 dkg cukrozott gesztenyemassza
- 1 dl rum
- 5 dkg aszalt meggy
A díszítéshez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2-3 evőkanál étolaj
- A tésztához meglangyosítjuk a tejet, feloldjuk benne a cukrot és a belemorzsolt élesztőt.
- Keverőtálba tesszük a lisztet, sót és vajat/margarint, kissé elmorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a száraz keverékhez a tejben oldott élesztőt és a tojást.
- Sima tésztává dagasztjuk,.
- Letakarva a duplájára kelesztjük.
- A tésztát lisztezett munkalapon 40×50 cm-es, kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk.
- Töltelék: a tésztát megkenjük az olvasztott vajjal/margarinnal, megszórjuk a barna cukorral. Ráreszeljük a gesztenyemasszát, megszórjuk a rumba áztatott aszalt meggyel.
- Szorosan feltekerjük a hosszabb oldaláról indulva, majd 2-2,5 cm széles szeletekre vágjuk.
- A csigákat sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, letakarva 15-20 percig kelesztjük.
- A 170 ºC-ra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Tálalás előtt a díszítéshez megcsorgatjuk a vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztott, olajjal hígított étcsokoládéval. Aki szeretné, a csiga felét is kimárthatja a csokoládéban.
Miért éppen gesztenye?
A szelídgesztenye finom és tápláló csemege. Nem véletlen, hogy hosszú idő óta különleges helyet foglal el a konyhában, főként az őszi és téli időszakban, amikor sütögetése az egyik legjobb esti program.
A gesztenye ráadásul nagyon egészséges finomság. Kicsit kilóg a többi dióféle közül, mert
magas a szénhidráttartalma, ellenben alacsony zsír- és fehérjetartalommal rendelkezik.
A gesztenye gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is. Magas rosttartalma segíti az emésztést, antioxidáns tartalma pedig az egész szervezetre áldásos hatással van.
Figyeljünk oda! A szelídgesztenyéhez nagyon hasonló vadgesztenye (noha termését gyűjteni, abból kedves figurákat vagy akár mosószert készíteni remek elfoglaltság) nem ehető, fogyasztása emésztőrendszeri panaszokat okozhat.
Étkezési célú gesztenyénket a piacon vagy a nagyobb boltokban szerezzük be.
Kapcsolódó: A múlt heti hétvégi gasztrót olvastad már?
Kiemelt kép: Getty Images