Kínai ötfűszeres kacsamell csilis édesburgonya-pürével és mézes lila hagymával

Kínai ötfűszeres kacsamell csilis édesburgonya-pürével és mézes lila hagymával

Mutatjuk, mihez használhatod a különleges fűszerkeverékeket!

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy lelkesen megvásároltuk az izgalmasnak tűnő fűszerkeverékeket, aztán sokáig csak álltak a kamrapolcon, mert nem tudtuk, mihez kezdjünk velük. Vrábel Kriszta most itthon is beszerezhető fűszerkeveréket mutat, és ajánl mellé egy tuti receptet is. (A fűszert Ázsia-boltokban, illetve hipermarketek nemzetközi konyhák alapanyagait kínáló polcain biztosan megtaláljuk.)

Kínai ötfűszer

A keverék az öt elemet szimbolizálja (tűz, víz, fa, föld, fém), és bár az arányok eltérőek lehetnek, csillagánizs, szecsuáni bors, szegfűszeg, édeskömény és fahéj kerül bele. Jellemzően húsokhoz, halakhoz használják, de tésztaételekhez, süteményekhez is tehetünk belőle.

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg kacsamellfilé | só, frissen őrölt bors | 3 evőkanál paradicsomszósz | 1 evőkanál szezámolaj | 1 evőkanál kínai ötfűszerkeverék
A körethez: 60 dkg édesburgonya | 1 mokkáskanál csilikrém | 2 evőkanál pirított szezámolaj | 60 dkg lila hagyma | 1 evőkanál méz | 3 evőkanál szójaszósz

  1. A körethez a hámozott édesburgonyát kockázzuk fel, enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le. Villával pépesítsük, a csilikrémmel és 1 evőkanál szezámolajjal ízesítsük.
  2. A lila hagymát hámozzuk meg, vágjuk vékony szeletekre, és tapadásmentes serpenyőben 1 evőkanál szezámolajon kezdjük el pirítani. Öntsük hozzá a szójaszószt, adjuk hozzá a mézet, és dinszteljük ressre pár perc alatt. Csipet sóval ízesítsük.
  3. A kacsamellhez a sütőt melegítsük elő 200 ºC-ra. Kis tálban keverjünk össze 1 evőkanál mézet a paradicsomszósszal, a szezámolajjal és az ötfűszer-keverékkel.
  4. Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, a megtisztított, szárazra törölt kacsamelleket először a bőrös oldalukon süssük ropogósra, majd fordítsuk meg, és süssünk kérget a másik oldalra is.
  5. Kenjük körbe a fűszeres mártás felével, tegyük kerámiatálba/tepsibe, és tegyük 15-17 percre az előmelegített sütőbe. Vegyük ki a sütőből, kenjük meg a maradék szósszal, és fedjük le alufóliával. Szeletelés előtt 7-8 percet pihentessük.
  6. Szeleteljük fel, sózzuk, szórjuk meg frissen őrölt borssal. Tálaljuk az édesburgonya-pürével és a hagymával.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA 538 KCAL/ADAG

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2024/11. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

NLKO november