A blundel tészta tényleg megéri a macerát, különösen ráérős hétvégéken.

Az egyik legfinomabb élesztős tészta a vajas, hajtogatott blundel tészta, aminek elkészítése kicsit hosszadalmas a hajtogatások, illetve a köztük lévő pihentetési idő miatt, de megéri a fáradozást! Mennyei péksüteményeket, desszerteket készíthetünk belőle, be is bizonyítjuk a következő finomsággal!

Mutatjuk elsőként az alapreceptet!  

A blundel tészta (hajtogatott élesztős tészta) alapreceptje

Hozzávalók:
40 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só | 25 dkg vaj | 2 dl langyos tej | 4 dkg porcukor | 2 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája

  1. Keverőtálban elmorzsoljuk a lisztet, sót és 2,5 dkg vajat/margarint. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a porcukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt, beletesszük a tojássárgáját is. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dagasztjuk. Szobahőmérsékleten, letakarva kelesztjük 20-25 percig.
  2. A 22,5 dkg vajból lisztezett zsírpapíron téglalapot formázunk. Hűtőbe rakjuk, amíg kel az élesztős tészta.
  3. A megkelt tésztát lisztezett asztalon egyenlő szárú kereszt/lóhere formára alakítjuk, majd a közepére helyezzük a vajas téglalapot. Az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtjuk a tészta füleit. Téglalap alakúra kinyújtjuk.
  4. Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk, majd lesöpörjük róla a lisztet. A jobb oldali részt a dupla tésztarészre hajtjuk. (Ezt nevezzük szimpla hajtásnak.)
  5. A tésztát elfordítjuk 90 fokkal, majd következik a dupla hajtás: a tésztát újra kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk. A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a két dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük, majd megismételjük a dupla hajtást. Ismét a hűtőbe rakjuk 30 percre, majd a recept szerint töltjük-formázzuk.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + PIHENTETÉS, KELESZTÉS
KALÓRIA 3805 KCAL/EGÉSZ ADAG

Kókuszos csigatorta erdei gyümölcsös öntettel

Hozzávalók egy kb. 26 cm átmérőjű formához:
1 adag blundel tészta | kb. 3 dkg vaj a kenéshez
A töltelékhez: 3 tojásfehérje | 10 dkg kristálycukor | 5 dkg porcukor | 10 dkg kókuszreszelék
Az öntethez: 40 dkg erdei gyümölcs (lehetőleg fagyasztott) | 15 dkg cukor

  1. Az alapreceptben (lásd feljebb) megadottak alapján elkészítjük a tésztát.
  2. Az öntethez összeforraljuk a hozzávalókat, majd közepes lángon néhány perc alatt sűrűre főzzük. Kihűtjük.
  3. A töltelékhez kemény habbá verjük a tojásfehérjét a kristálycukorral, beleforgatjuk a porcukorral elkevert kókuszreszeléket.
  4. A tésztát lisztezett munkalapon fél cm vastag téglalappá nyújtjuk, egyenletesen elkenjük rajta a kókuszos tölteléket. Feltekerjük a hosszabbik oldalától kezdve, majd 2 ujjnyi széles szeletekre (csigákra) vágjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tortakarikába rakjuk a csigákat úgy, hogy ahol érintkeznek egymással, megkenjük őket olvasztott vajjal. Letakarva kelesztjük 30-35 percig, majd 170 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 35-40 perc alatt. Az erdei gyümölcsös öntettel tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + ALAPTÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 6087 KCAL/EGÉSZ TORTA

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019/11. lapszámában jelent meg.