egészséges lencse recept

Lencse izgalmasan – Próbáld ki ezeket a húsmentes recepteket!

Magyar hagyomány szerint újév napja nem telhet el lencseevés nélkül, azonban nem érdemes ennyit várni vele. Ha gazdagok nem is feltétlenül leszünk tőle, az egészségünk mindenesetre meghálálja, ha az év többi részében is kísérletezünk ezzel az aprócska, ám annál értékesebb alapanyaggal.  
  • Főzelék, leves, hideg és meleg saláta is készíthető lencséből. 
  • A sok-sok vitamin, fehérje és rost mellett valamennyi antitápanyagot is tartalmaz – részben ezért is érdemes beáztatni. 
  • Mutatunk 4 egyszerű, gyors és könnyű receptet arra az esetre, ha nagyon unod már a szokásos lencsefőzeléket. 

A lencse rendkívül alacsony zsírtartalmú, és megannyi hasznos tápanyagban bővelkedik még főzés után is: egy csészében 18 gramm növényi eredetű fehérje, 6,6 mg vas és 15 gramm rost van, de gazdag folsavban, káliumban, kalciumban, tiaminban és polifenolokban is. Sokoldalú hüvelyes lévén remekül passzol a klasszikus, házias ízekkel (lásd: főzelék és leves), de készíthető belőle húspótló vegán fogásokhoz, és könnyen társítható a keleti konyha elemeivel is, például a curryvel.

Nem beszélve arról, hogy minél többször csempésszük be az étrendünkbe, annál alacsonyabb lesz a krónikus betegségek kockázata, miközben az emésztőrendszert, a szívet, az ereket és a vércukorszint egyensúlyát is támogatjuk.

Hacsak nem szenvedünk allergiában, legtöbbünk számára a lencse gond nélkül a kiegyensúlyozott, egészséges étrend része lehet. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a többi hüvelyeshez hasonlóan a lencse is tartalmaz fitinsavat, egy úgynevezett antitápanyagot, ami megnehezítheti más tápanyagok, vitaminok felszívódását. A jó hír viszont az, hogy a lencse fitinsav-tartalma hosszas áztatással (6-8 óra) minimálisra csökkenthető, amivel nemcsak a főzését, de a későbbi emésztését is megkönnyíthetjük.

Kapcsolódó: Együnk hüvelyeseket télen-nyáron, a bolygó és az egészségünk is meghálálja!

4 izgalmas recept lencsével

Ne várd meg vele az újévet, bátran kísérletezz lencsével az év többi részében is! Mutatunk 4 könnyű, lencsés receptet – a főzeléken túl –, amelyek amellett, hogy felmelegítenek a hideg napokon, még a gyomrunkat sem terhelik meg.  

1. Vegetáriánus lencsepörkölt indiai módra

Hozzávalók: 250 gramm lencse (beáztatva, leöblítve, lecsepegtetve), 150 gramm apróra vágott zeller, 2 ek. olívaolaj, 450 gramm felkockázott édesburgonya (sima burgonya is lehet), 3 kockára vágott sárgarépa, 1 db apróra vágott póréhagyma, 1 gerezd fokhagyma és 2 db vöröshagyma finomra vágva, 1 liter zöldségalaplé, 1 ek. currypor, 1 tk. vörösborecet, 1 ek. petrezselyem apróra vágva.

egeszseges-lencses-receptek

A zöldséges lencsepörkölt magas fehérjetartalmú, rostdús és melengető fogás (fotó: Getty Images)

  1. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a zellert, a burgonyát, a sárgarépát, a póréhagymát, a fokhagymát és a vöröshagymát. Főzzük addig, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak.
  2. Adjuk hozzá az alaplevet, a lencsét és a curryport. Forraljuk fel az egészet, majd alacsony lángon főzzük tovább addig, míg a lencse teljesen megpuhul.
  3. Menet közben kóstoljunk, majd ízesítsünk vörösborecettel, sóval, borssal.
  4. Tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel. 

2. Pikáns lencsekrémleves

Hozzávalók: 1 tk. currypor, 1 tk. őrölt koriandermag, ½ tk. őrölt kömény, 2 db sárgarépa felkockázva vagy lereszelve, 1 db póréhagyma vékonyra szeletelve, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, 1 db csökkentett sótartalmú zöldségleves kocka, 3 ek. apróra vágott koriander, 390 gramm zöld lencse sós lében, 2 ek. csökkentett zsírtartalmú joghurt, pici csilipaprika (elhagyható).

lencsekrémleves

A lencseleves alacsony kalória- és zsírtartalmú, de mégis laktató fogás (fotó: Getty Images)

  1. A fűszereket picit pirítsuk meg a lábasban, hogy felszabaduljanak belőlük az aromák.
  2. Ezután öntsünk hozzájuk 800 ml vizet, majd mehet bele a sárgarépa, a póréhagyma, a fokhagyma és a belemorzsolt leveskocka is. Lefedjük, és 10 percig, nagy lángon főzzük.
  3. Ha ezzel megvagyunk, öntsük a lencsét (folyadékkal együtt) és a koriander egy részét a lábasba, majd lefedve forraljuk további 5 percig.
  4. Egy botmixerrel pürésítsük a levest, és már tálalhatjuk is a maradék korianderrel, joghurttal, őrölt csilipaprikával.

3. Egy köret, ami főételnek sem utolsó: lencsés, céklás tabouleh

Hozzávalók: 1 kis csomag petrezselyem és egy kicsi a tálaláshoz, 1 kis csomag mentalevél, 1 kis csomag metélőhagyma, 200 gramm retek, 2 db cékla meghámozva, lereszelve vagy felnegyedelve, 1 db alma hámozva, kimagozva, szeletelve, 1 tk. őrölt kömény, 4 ek. olívaolaj, 250 gramm főtt quinoa (bulgurral vagy más körettel is helyettesíthető), 400 gramm csicseriborsó sós lében, 400 gramm zöld lencse sós lében, 1-2 db citrom.

tabouleh

A tabouleh olyan közel-keleti eredetű saláta, ami nemcsak köretként, de főételként is megállja a helyét (fotó: Getty Images)

  1. A fűszernövényeket, a retket és a céklát aprítóba tesszük, majd keverjük hozzá a többi alapanyagot is – a citromlevet ízlés szerint, de óvatosan, lassan csepegtessük rá.
  2. Ha szükségét érezzük, fűszerezzük pici sóval, borssal, a tetejére pedig petrezselyemlevelet, sőt, még gránátalmát, diószemeket is szórhatunk, ha úgy tetszik.

4. Vega bolognai lencsével

Hozzávalók: 3 ek. olívaolaj, 2 db finomra vágott vöröshagyma, 3 apróra vágott zeller, 3 apróra vágott sárgarépa, 3 gerezd fokhagyma összezúzva, 500 gramm szárított lencse, 2×400 gramm konzerv paradicsom (apróra vágott), 2 ek. paradicsompüré, 2 tk. szárított oregánó és kakukkfű, 3 db babérlevél, 1 liter zöldségalaplé, 500 gramm teljes kiőrlésű spagetti (sima spagetti is jó), reszelt parmezán.

lencse bolognai

Íme, a bolognai szuperegészséges, lencsés változata (fotó: Getty Images)

  1. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a fokhagymát, vöröshagymát, sárgarépát és a zellert. Főzzük kb 15-20 percig, míg minden zöldség megpuhul.
  2. Ezután hozzákeverjük a beáztatott lencsét, paradicsomot, paradicsompürét, a fűszernövényeket és az alaplevet. Forraljuk lefedve, alacsony lángon kb. 40-50 percig, míg a lencse megpuhul.
  3. Utolsó lépésként kifőzhetjük a tésztát, amire mehet is a lencsés ragu, illetve a sajt.  

Jó étvágyat!

Kapcsolódó: 4 népszerű szuperélelmiszer, ami nem is annyira „szuper”

Kiemelt kép: Getty Images