A sült sütőtök magában is isteni, de kevés látványosabb őszi ebédet tudunk elképzelni, mint egy mindenféle finomsággal megtöltött tököt. Ajánlunk hozzá egy receptet, melyben bátran variáljuk a megadott tökfajtát attól függően, milyen sütőtököt tudunk éppen beszerezni!
Hozzávalók 4 személyre:
4 kisebb vagy 2 nagyobb muskotálytök | 10 dkg gersli (árpagyöngy) | só | 1 darab (kb. 25 dkg) padlizsán | olívaolaj | 40 dkg főtt csicseriborsó (konzerv) | 8-10 szem koktélparadicsom | 8 dkg pekándió (helyettesíthető dióval) | fél citrom facsart leve | 15 dkg feta
- A tökök tetejét levágjuk, a magokat eltávolítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 ºC-os sütőben kb. 30 percig elősütjük (az idő a mérettől is függ).
- A gerslit háromszoros mennyiségű sós vízben megfőzzük, hagyjuk kihűlni.
- A padlizsánt felkockázzuk, megsózzuk, és 2-3 evőkanál olívaolajon pár perc alatt megsütjük. Levesszük a tűzről, tálba öntjük.
- Hozzákeverjük a leszűrt csicseriborsót, a felezett-negyedelt koktélparadicsomot, a durvára aprított pekándiót, 3 evőkanál olívaolajat és a citromlét.
- Összekeverjük a gerslivel, betöltjük az elősütött tökbe. Rámorzsoljuk a fetát, majd további 10-15 percig sütjük 180 ºC-on.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA 572 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Nagy Tünde