Grenadírmars. Gránátos kocka. Krumplis tészta. Hívjuk akárhogy, isteni finom, olcsó és szívet melengető fogásról van szó, amit százezrek imádnak itthon. A paraszti konyha népszerű fogása az Osztrák-Magyar Monarchia idején kapta németes hangzású nevét. Grenadiernak eredetileg a gránátos katonákat (azokat, akik várostromnál, erődítések leküzdésénél kis kézi gránátokat dobáltak az ellenségre) hívták.
A katonák ellátása, élelmezése hadosztálytól függetlenül mindig költséges dolog volt, így a laktató, kalória- és szénhidrátdús ételek minden korban befutók voltak, ha hadi élelmezésről volt szó. A krumplis tészta pedig az egyik legnépszerűbb fogás volt a gránátos katonák körében is.
Noha gránátot a legtöbben nem vetünk, és mi tagadás, nem lenne rossz valamivel óvatosabban bánni a kalóriákkal is, a krumplis tészta a ma civil emberének is nagy kedvence. Ki kicsit szaftosabban, ki inkább szárazabban, odapörkölve szereti, a lényeg, hogy jó borsos legyen, és ne maradjon el mellőle a kovászos uborka sem. Ebben a cikkben egy klasszikus verziót mutatunk, olyat, ami mindig beválik, és amit nem tilos kicsit a saját és a család ízlésére formálni sem.
Klasszikus krumplis tészta recept
Így készül tehát a finom, szaftos krumplis tészta:
Hozzávalók (4 személyre):
- 800 g krumpli
- 300 g kocka- vagy lebbencstészta
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 evőkanál zsír
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika
- só ízlés szerint
- sok-sok frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
- A hagymát apróra vágjuk, majd zsíron megpirítjuk.
- Ha megpirul, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd a kisebb kockákra vágott krumplit, összeforgatjuk és pár percig pirítjuk.
- Ha kicsit megpirult, felöntjük annyi vízzel, amennyi nagyon szűken lepi csak el, a vizet alaposan megsózzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk a krumplit.
- Közben kifőzzük a tésztát is. Ne főzzük túl, az al denténél is lehet egy lehelettel ressebb!
- Amikor a krumpli megfőtt, kicsit összetörjük. Fontos: nem kell pürét csinálni belőle, jó, ha maradnak benne nagyobb darabok.
- A főtt krumplihoz hozzákeverjük a tésztát és kicsit még pirítjuk a keveréket.
- Alaposan megborsozzuk, majd tálaljuk.
- Melegen, savanyúsággal kínáljuk.
Fogyasszuk el frissen, mert másnapra a tészta nagyon megszívja magát, a tűzről azon frissiben levéve viszont az egyik legfinomabb gyorsételünk!
Így lesz tökéletes a krumplis tészta
Mivel nagyon egyszerű ételről van szó, az alapanyagok minősége kulcsfontosságú, ha krumplis tésztáról van szó. Jó minőségű tésztával (akár házival), és friss, hibátlan krumpliból és hagymából készítsük. A tésztát ne főzzük túl, mert a krumplis raguban állva még jobban szétesik majd, és az egész pépessé válhat. Érdemes figyelni arra is, hogy a paprika hozzáadásakor ne legyen nagy lángon az étel: ha a paprika megég, meg is keseredhet.
Ha szeretnénk a krumplis tésztát tartalmasabbá tenni, bátran adjunk hozzá szalonnát, kolbászt vagy virslit, a tetejét nyugodtan koronázhatjuk tejföllel, petrezselyemmel is, nem fogjuk megbánni. Ahány ház, annyi szokás: ha kicsit szárazabban szeretjük, bátran pirítsunk oda neki, a kissé túlsült részek nagyon jót tesznek az ételnek. Ha nem érezzük elég szaftosnak, adjunk hozzá kevés vizet vagy zsiradékot, ilyenkor viszont ellenőrizzük még egyszer az ízt.!
Kapcsolódó: És mit szólnál egy kifejezetten extra krumplis tésztához?
Kiemelt kép: Getty Images