zakuszka recept

Így készül a legfinomabb zakuszka

A zakuszka nemcsak finom, de kifejezetten takarékos étel is, mert egyszerű, olcsó és jól tartósítható összetevőkből készül.

A zakuszka hagyományos kelet-európai étel, amely különösen Erdélyben és a balkáni régióban népszerű. A neve az előétel jelentésű, orosz закуска szóból ered, és a legtöbbször ma is étvágygerjesztőként vagy kenyérre kenhető kenceként, reggelire, vacsorára fogyasztjuk. Isteni jó!

A zakuszka finomsága mellett hihetetlenül gazdag kulturális és gasztronómiai örökséget is hordoz, különösen a Balkánon és Erdélyben számít identitásképző ételnek. Egyes források szerint Örményországból, esetleg Grúziából, mások szerint Erdélyből és Moldvából származik, de népszerű Bulgáriában, Szerbiában és Ukrajnában is.

Az ajvárhoz hasonlóan ez a zöldségkrém is a szezonális zöldségek tartósításának igényére épül, és rendszerint a téli hónapokban fogyasztják, mint „a nyár üvegbe zárt ízét”. Nem véletlenül jut eszünkbe ezen a ponton a befőzés: a zakuszka tulajdonképpen egy zöldséglekvár. 

A zakuszka eltevése a Balkánon és Erdélyben gyakran a mi szüretünkhöz hasonló közösségi esemény, amire családok vagy baráti társaságok gyűlnek össze. Hagyományosan ősszel készítik el, amikor az alapanyagok – a padlizsán, a paprika, a hagyma és a paradicsom – a legérettebbek és legízletesebbek. A zakuszka receptje tájegységenként és családonként is változik;

vannak, akik babot, mások gombát vagy csípős paprikát (sőt, van ahol halat!) is adnak hozzá.

A klasszikus változatok alapja általában sült padlizsán, piros húsú paprika (pritamin, kápia vagy gogosar), paradicsom, hagyma és különféle fűszerek.

zakuszka-recept

A zakuszka gasztroajándéknak is tökéletes! (Fotó: Getty Images)

A zakuszka mély, füstös ízét eredetileg a faszénen sült zöldségek adják, ezt részben otthon is tudjuk reprodukálni. A zakuszka elkészítése kissé időigényes folyamat, de az eredmény kárpótol a fáradságért. Ez a zöldséglekvár ugyanis sokoldalúan felhasználható és ízletes étel, amely pirítósra kenve, köretként vagy önmagában is egészen kiváló.

Kapcsolódó: Nem csak a zakuszka finom ám pirítósra kenve! 

Zakuszka recept

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 közepes padlizsán
  • 4 nagy piros kaliforniai paprika (vagy kápia paprika)
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 4 nagy, érett paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 teáskanál cukor 
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál édes fűszerpaprika (ha nincs módunk grillezni, vagy a gáztűzhely lángján égetni a zöldségeket, próbáljuk ki a füstölt paprikát)
  • 1-2 babérlevél 

Elkészítés:

  1. Mossuk meg a padlizsánokat és a paprikákat. A padlizsánt szurkáljuk meg egy villával, majd a paprikákkal együtt tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
  2. 200°C-ra előmelegített sütőben süssük őket 30-40 percig, amíg a héjuk megfeketedik, és a belsejük puha lesz. Ha van lehetőség, süthetjük őket gáztűzhely nyílt lángja felett is, hogy még füstösebb ízt kapjunk.
  3. Ha kész, tegyük őket egy tálba, és fedjük le fóliával vagy egy konyharuhával. Hagyjuk állni 10-15 percig, hogy könnyen le tudjuk húzni a héjukat.
  4. Amíg a zöldségek hűlnek, hámozzuk meg a hagymát és a fokhagymát. A hagymát vágjuk apróra, a fokhagymát pedig zúzzuk össze.
  5. Forraljunk fel egy lábasban vizet, majd tegyük bele a tetején beirdalt paradicsomokat 30 másodpercre. Ezután vegyük ki őket, tegyük át hideg vízbe, majd néhány perc múlva húzzuk le a héjukat. A meghámozott paradicsomokat vágjuk apró darabokra, és tegyük félre.
  6. Hámozzuk meg a sült paprikát és padlizsánt, majd a húsukat vágjuk apróra, vagy pépesítsük villával vagy aprítógéppel, attól függően, hogy mennyire krémes textúrát szeretnénk.
  7. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban hevítsünk fel 3 evőkanál napraforgóolajat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre közepes lángon.
  8. Tegyük hozzá a zúzott fokhagymát, majd a paradicsomot is. Pároljuk 10 percig, hogy a paradicsom szépen kieressze a levét. 
  9. Adjuk hozzá a sült padlizsánt és paprikát, keverjük jól össze, majd ízesítsük sóval, borssal, édes paprikával, és ha szeretnénk, egy babérlevéllel. Ha a keverék túl savanykás, adhatunk hozzá egy teáskanál cukrot.
  10. Kevergetve főzzük alacsony lángon 30-40 percig, amíg a zakuszka sűrű és krémes lesz. Ha szükséges, ízesítsünk még utólag.
  11. Melegen vagy hidegen tálaljuk. Friss kenyérrel, pirítóssal vagy akár főtt tojással is fogyasztható. Hűtőben 4-5 napig is eláll, és remekül dunsztolható, így a zakuszka gasztroajándéknak is tökéletes. 

Egyszerű gasztroajándékok karácsonyra, amiket bárki el tud készteni

Kiemelt kép: Getty Images