Unod már a hagyományos formájú tortákat, és szívesen előrukkolnál egy igazán lenyűgöző ünnepi süteménnyel Mikulás napján vagy a karácsonyi ebédnél? Készítsd el Murányi Anita káprázatos bombatortáját – igaz, nem lehet 20 perc alatt összedobni, de a végeredmény megéri majd!
Hozzávalók egy kb. 1,5 literes tálhoz, 10 szelethez
A piskótához: 3 tojás | 6 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 7,5 dkg liszt
A krémhez: 25 dkg túró | 10 dkg cukor | 1 (kezeletlen) citrom leve és reszelt héja | 4 dl hideg habtejszín | 1 teáskanál zselatin
A zselékoronghoz: 30 dkg erdei gyümölcs, pürésítve | 10 dkg cukor | 1 teáskanál zselatin
A díszítéshez: 3 darab alma | 2 dl erdei gyümölcs, pürésítve | 3 dl hideg habtejszín
- A zselékoronghoz a pürésített erdei gyümölcsöt a cukorral felforraljuk, majd hozzákeverjük a fél dl hideg vízben megduzzasztott zselatint. Fóliával kibélelünk egy kb. 18 cm átmérőjű tortaformát, és 2-3 cm vastagon belekenjük a gyümölcsös pürét. Dermedni hagyjuk a hűtőben.
- A díszítéshez az almát kicsumázzuk, körszeletekre vágjuk. Felforraljuk a gyümölcspürét 2 dl vízzel, és 10-15 percre beletesszük a felkarikázott almát, hogy pirosra színezze. (Közben ellenőrizzük a színét, nehogy túl lila legyen.)
- Egy kb. 1,5 literes, félgömb alakú tálat frissen tartó fóliával kibélelünk, majd a meleg léből kivett almákat lecsepegtetjük, és egymás mellé szorosan beletesszük. Hagyjuk kihűlni.
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény a cukorral habbá verjük, hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
- A masszából sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortaformába egy kb. 22 cm átmérőjű lapot kenünk, 170 ºC-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
- A krémhez a túrót, a cukrot, a citrom levét és héját összeforgatjuk, hozzákeverjük a habbá felvert tejszínt, végül a fél dl hideg vízben megduzzasztott, és (mikróban) forróra melegített zselatint.
- A krémet óvatosan az előkészített tál feléig öntjük, a zselékorongot ráhelyezzük. Egyenletesen elkenjük rajta a maradék krémet, és végül befedjük a piskótalappal.
- Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük dermedni. Tálalás előtt a díszítéshez kemény habbá verjük a tejszínt, csillagcsöves habzsákba töltjük, és a képen látható módon megrajzoljuk vele a sapka prémjét és pompomját. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + HŰTÉS, SÜTÉS
KALÓRIA 4231 KCAL/EGÉSZ TORTA
Recept: Murányi Anita
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes