A mézeskalács emberrel, azaz Mézivel bármit el lehet adni, hiszen amire rákerül ez a cuki figura, az garantáltan azonnal kell a nők és a gyerekek többségének. Az adventi, karácsonyi időszakban szinte „kötelező” valamilyen formában megsütni Mézit, ehhez mutatunk egy szuper receptet.
Hozzávalók
A tésztához: 10 dkg barna cukor | 1-2 evőkanál mézeskalácsfűszer | 1 teáskanál sötét, cukrozatlan kakaópor | 10 dkg méz | 10 dkg vaj/margarin | 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 teáskanál sütőpor | 2 tojás
A díszítéshez: fél adag díszítő cukormáz | pár csepp piros ételfesték
- A tésztához a barna cukrot, a mézeskalácsfűszert, a kakaót és a mézet összemelegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Hozzákeverjük a vajat/margarint, és hagyjuk kihűlni. A sütőporral kevert liszthez adjuk, beleütjük a tojást, összegyúrjuk.
- Ha kemény a tészta, kevés tejet adunk hozzá, ha lágy, kevés lisztet szórunk bele. Fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.
- Lisztezett felületen 7-8 mm vastag téglalappá nyújtjuk, sütőpapírral bélelt sütőtepsire helyezzük, majd sablon segítségével óriás, kb. 30-35 cm magas Mézit vágunk ki belőle.
- Ezután a leeső részeket újra összegyúrjuk, 4-5 mm vékonyra nyújtjuk, majd mikulássapkát, hópihéket, csillagokat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a darabokat.
- A mézeseket 180 ºC-ra előmelegített sütőben megsütjük, a nagy Mézit kb. 20 perc, a kis darabokat 10-12 perc alatt. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A díszítéshez a cukormázból néhány evőkanálnyit megszínezünk piros ételfestékkel. A kétféle mázat külön-külön habzsákba töltjük, majd a fenti képen látható módon kidekoráljuk vele Mézit és a többi figurát.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 10-12 + 20 PERC
Recept és fotó: Nagy Tünde