- Egyes fűszerek bizonyítottan gyógyhatással rendelkeznek és serkentik az emésztést.
- Tarts mindig sokféle fűszert otthon, mert nemcsak egészségesebb, de ízletesebb, változatosabb is lesz a főztöd.
- Az olasz és az indiai ételek szerelmesei örülni fognak, mert jellemzően ezen konyha fűszereit ajánjunk.
Szerencsére a legtöbb fűszer nagyon igénytelen növény, talán ez is lehet az oka annak, hogy évezredek óta a konyhánk fő alapanyagai. A mediterrán régióban, vagyis a száraz, meleg területeken is képes jó néhány növény úgy életben maradni, hogy akár hetekig nem kap vizet.
Az is a fűszerek mellett szól, hogy nem romlanak meg, kiszárítva, ledarálva, morzsolva évekig is tárolhatunk nagyobb mennyiséget. Ha pedig rákapunk és ezek a gyógyhatású, emésztést segítő fűszerek a hétköznapjaink részévé válnak, akkor érdemes saját kis konyhakertet is ápolgatnunk.
5 fűszer, ami jót tesz az emésztésnek
A következő 5 alapvető fűszer legyen a konyhád alapkelléke. Mediterrán fogásokhoz, salátákhoz és melengető levesekhez kiválóak.
1. Fűszer görcsökre: rozmaring
Kutatások szerint a rozmaring képes beállítani a bélflóra egészséges egyensúlyát, valamint vírusölő és görcsoldó hatása is van. A rozmaring emésztés során felgyorsítja az emésztendő étel erjedését és mindezt olyan formán teszi, hogy a táplálékból a legtöbb tápanyagot hasznosítsuk. A rozmaring ezen felül serkenti az epe termelődését.
Ez a gyógynövénynek minősülő fűszer ezen felül a vércukor-szabályozásában is segít,
vagyis a rozmaringos ételek egyensúlyban tartják a vércukrot, nem jönnek ránk falási rohamok és ezáltal a testsúly csökkentésében is támaszkodhatunk rá.
Kapcsolódó: 6 fűszer kifejezetten puffadásra
2. Fűszer a gyors anyagcseréért: gyömbér
A gyömbér erős illóolaja elősegíti az egész bélrendszer egészségét. Nyugtatja a gyomrot, émelygés ellen is jó. A gyömbér egy igazi jolly joker, ha rossz emésztésről van szó, mert mindenféle emésztési panaszon segít, mintha „okosfűszer” lenne, és tudná, éppen mire kell pozitívan hatnia. Jó hasmenésre, de székrekedésre is, hasfájásra, teltségérzetre, görcsökre és puffadásra is.
A gyömbér immunerősítő, anyagcsere-fokozó, gyulladáscsökkentő és szabályozza a vércukrot.
3. Kakukkfű
A kakukkfűben található timol és a karvakrol olyannyira erős gyógyhatású vegyületek, hogy még gyógyszerekben is használják. Ez a gyógynövény gombaölő, parazita ellenes és antibakteriális hatású fűszer. Leginkább légzéskönnyítő hatásai miatt használják a természetgyógyászatban, de ma már elismerik emésztést segítő előnyeit is.
A kakukkfű jó hasmenésre és gyomorégésre is.
4. Fűszer puffadásra: menta
Vannak arra utaló jelek, hogy a menta csökkentheti az irritábilis bél szindróma okozta fájdalmat, görcsöt, feszülést és javíthatja az emésztési funkciókat. A menta mozgásra készteti a vastagbél izmait, tehát puffadásnál enyhítheti a szélgörcsöt. Ezen felül a menta felveszi a harcot a rossz baktériumokkal a bélrendszerben. Állítólag ezért is lett a fogkrémek legelterjedtebb ízesítője, mert már a szájban elkezd „rendet tenni” az emésztő baktériumok között.
5. Gyulladáscsökkentő fűszer: oregánó
Klinikai tapasztalatok is alátámasztják, hogy az oregánó rengeteg jótékony hatással rendelkezik. Ez a mediterrán fűszer tele van antioxidánsokkal és mindenféle emésztést érintő gyulladást hatékonyan csökkent. Az oregánó erős olaja nem csak a rossz baktériumokkal, de a vírusokkal is felveszi a harcot és a legújabb kutatások szerint képes lelassítani a rákos sejtek szaporodását is.
Talán nem véletlen, hogy a tőlük délre élő európai népek alapvető fűszere egészen az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig.
Multifunkcionális természetes csodaszer, amitől ráadásul mindennek nyár és napsütés íze lesz.
Receptek emésztést segítő fűszerekkel
- Rozmaringos, olajbogyós bagett
- 5 remek recept oregánóval
- Zöldborsós humusz mentával
- Párolt sertéskaraj gyömbéres sütőtökkel
- Sajtos, kakukkfüves, tökmagos fonott kalács
Kapcsolódó: 5 fűszer, ami segít kordában tartani a vércukorszintet
Kiemelt kép: Getty Images