Karácsonykor rengeteg a kiadás, így nem árt, ha olyan ételeket is tervezünk az ünnepi menübe, amelyek nem terhelik meg túlzottan a pénztárcánkat. Joggal szeretnénk azonban ilyenkor valami látványos, ünnepi fogást kínálni a családnak – Balázs Barbi ehhez mutat egy ínycsiklandó finomságot.
Hozzávalók 4 személyre
A palacsintához: 20 dkg liszt | csipet só | 2 tojás | 3 dl tej | 1 dl szódavíz (vagy szénsavas ásványvíz) | olaj
A töltelékhez: 30 dkg csirkemellfilé | só, bors | 1 kis fej vöröshagyma | 1 gerezd fokhagyma | 15 dkg reszelt sajt (pl. trappista, gouda vagy cheddar)
A tejszínes gombamártáshoz: 1 evőkanál vaj | 25 dkg csiperkegomba | 2 dl főzőtejszín | csipet szerecsendió
- A palacsintához nagyobb tálban keverjük össze a lisztet és a sót, és üssük bele a tojásokat. Fokozatosan adjuk hozzá a tejet, majd a szódavizet, miközben csomómentesre keverjük. Végül keverjünk hozzá 1 evőkanál olajat.
- Kevés olajat serpenyőben forrósítsunk fel, és süssünk a masszából vékony palacsintákat. Tartsuk melegen őket, amíg elkészül a töltelék és a mártás.
- A töltelékhez a csirkemellet daráljuk le, vagy vágjuk nagyon apróra, sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben melegítsünk olajat, majd dinszteljük meg benne az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a csirkét, pirítsuk 10 percet, majd kevés vizet hozzáadva pároljuk 10 percet. Vegyük le a tűzről. Hagyjuk kicsit hűlni a csirkét, keverjük hozzá a reszelt sajtot.
- A gombamártáshoz serpenyőben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a felszeletelt gombát, pirítsuk aranybarnára. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük rá a tejszínt. Hagyjuk a mártást néhány perc alatt összefőni, hogy kissé besűrűsödjön a tejszín. A végén adjunk hozzá szerecsendiót.
- Minden palacsinta közepére tegyünk egy-egy adag csirkés-sajtos tölteléket, és hajtsuk össze a palacsintát. Helyezzük a töltött palacsintákat tányérokra, és locsoljuk meg őket a forró, tejszínes gombamártással.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC
KALÓRIA 671 KCAL/ADAG
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes