Ha látványos, könnyen díszíthető süteményt keresel karácsonyra, ne is nézelődj tovább! Készítsd el az alábbi alagutat, azzal dekorálhatod a tetejét, amivel kedved tartja, ráadásul a teletömött hűtőben sem foglal akkora helyet, mint egy nagy torta!
Hozzávalók 10-12 szelethez
A piskótához: 3 tojás | 6 dkg cukor | 1 teáskanál sütőpor | 7,5 dkg liszt
A töltelékhez: 25 dkg túró | 7,5 dkg cukor | 1 (kezeletlen) citrom leve és reszelt héja | 4 dl hideg habtejszín | 1 teáskanál zselatin | 2 darab narancs
A díszítéshez: 2 (kezeletlen) narancs
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
- A masszát kb. 30×30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, 170 ºC-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük, kihűtjük.
- A piskótából 3 akkora lapot vágunk, hogy az alagútformába megfelelő legyen. (A legszélesebb lesz a lezáró rész, a legkeskenyebb kerül a forma aljára, a harmadik az alagút közepére.)
- Az alagútformát (kenyérformát) kibéleljük frissen tartó fóliával. A forma alját és oldalát a díszítéshez a vékonyan szeletelt naranccsal kirakjuk.
- A krémhez a túrót, a cukrot, a citrom levét és héját összeforgatjuk, hozzákeverjük a habbá vert tejszínt, a fél dl hideg vízben megduzzasztott, és (mikróban) forróra melegített zselatint, végül az apróra kockázott narancsot.
- A krémet a naranccsal kirakott formába rétegezzük a két kisebb piskótalappal, a harmadik, legnagyobb lappal pedig befedjük.
- Hűtőbe tesszük dermedni néhány órára, tálalás előtt kiborítjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 6-8 PERC
KALÓRIA 217 KCAL/SZELET
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes