Itt az ideje nagyobb figyelmet szentelni ennek a sokoldalú gyökérzöldségnek.

Év elején a piacon is kevesebb a szín, az íz, pedig éppen ekkor lenne a legnagyobb szükségünk arra, hogy elegendő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz jussunk. A januári, zöldségszűkös idők egyik csodafegyvere a cékla, ami nemcsak gyönyörű színével, de összetéveszthetetlen, kissé földes ízével is feldobja a szürke napokat és az egyhangú menüket.

Hétvégi gasztró: 3 recept cékla felhasználásával

cékla nagy előnye, hogy sokféle módon elkészíthető. Főzeléknek, krémlevesnek éppen olyan finom, mint tepsiben sütve, köretnek, vagy (a bátrabbak konyhájában) akár édességként is. Ma három olyan receptet hozunk, melyek között mindenki találhat kedvére valót, és amelyek garantáltan színesebbé teszik a szürke januári napokat.

1. Görögös vasalt csirke joghurtos-fetás céklasalátával 

hétvégi gasztró cékla

Görögös vasalt csirke joghurtos, fetás céklasalátával (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 70 dkg cékla (tisztított mennyiség)
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • egy csokor friss kapor
  • 1 közepes csokor petrezselyem
  • 2 (kezeletlen) citrom
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 10 dkg feta sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2,5 dl natúr görög joghurt
  • 4 fél (kb. 80 dkg) csirkemellfilé
  • 2 evőkanál gyrosfűszer
  1.  A hámozott céklát kockázzuk fel, sós vízben főzzük puhára, szűrjük le, szedjük tálba. Adjuk hozzá a felkockázott lilahagymát, az aprított kaprot és az aprított petrezselyem nagy részét. Reszeljük hozzá az egyik citrom héját, facsarjuk rá a citrom felének a levét. Öntsünk rá 2 evőkanál olívaolajat, sózzuk, morzsoljuk rá a fetát, forgassuk össze a salátát. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymával elkevert natúr joghurtot, keverjük össze, tegyük tálalásig hűtőbe.
  2. A csirkemellet mossuk meg, töröljük szárazra, fűszerezzük körbe sóval, gyrosfűszerrel és a maradék reszelt citromhéjjal. Forró serpenyőben, 2 evőkanál olívaolajon, húsnehezékkel préselve süssük oldalanként 8–10 percet (ha nincs húsnehezékünk, lapáttal is lenyomhatjuk).
  3. Hagyjuk alufólia alatt pihenni 5 percet, majd csepegtessük meg citromlével. Szórjuk meg a maradék aprított petrezselyemmel, és szeletelve tálaljuk a salátával.

2. Fetás-céklás fusilli szárzellerrel 

hétvégi gasztró cékla

Fetás-céklás fusilli szárzellerrel (Recept és fotó: Nagy Tünde)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg főtt vagy sült cékla
  • 20 dkg feta
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • frissen őrölt bors
  • fél citrom facsart leve
  • 50 dkg fusilli (orsótészta)
  • 4 szál szárzeller
  1. A főtt/sült céklát feldaraboljuk, a feta felével és a tejszínnel alaposan összeturmixoljuk, szükség szerint felmelegítjük. Sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük.
  2. A fusillit lobogó, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és a céklás öntettel összekeverjük. Rámorzsoljuk a maradék fetát, végül megszórjuk a finomra vágott zellerrel.

3. Céklás gofri humusszal 

hétvégi gasztró cékla

Céklás gofri humusszal (Recept és fotó: Nagy Tünde)

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 közepes (15 dkg) főtt/sült cékla, reszelve
  • 3 tojás
  • 1 dl napraforgóolaj
  • csipet só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 dl tej
  • fél dl natúr görög joghurt

A humuszhoz:

  • 40 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
  • 2 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • fél citrom facsart leve
  • frissen őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  1. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a reszelt céklát, a tojásokat, az olajat, sót, a sütőport, a tejjel és a joghurttal hígítjuk. Gofrisütőben kisütjük.
  2. A humuszhoz a leszűrt csicseriborsót a levével összeturmixoljuk, ízesítjük a tahinivel, a citromlével, sóval, borssal, a reszelt fokhagymával. A gofrit a humusszal tálaljuk, adhatunk mellé natúr joghurtot is.

Miért pont a cékla? 

Nemcsak finom íze, de egészségvédő hatása miatt is érdemes fogyasztani ám a céklát! A cékla tápanyagokban igen gazdag gyökérzöldség, amelyet már évszázadok óta használnak az élelmiszeriparban és a gyógyászatban is. Ez a gyönyörű színű növény gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek a gyulladások csökkentésében és a sejtek védelmében, emellett kiváló forrása a folátnak, amely kulcsfontosságú a vérképzéshez, a sejtek növekedéséhez és az idegrendszer egészségéhez is.

Fontos tulajdonsága még, hogy a benne található vas segíthet a vérszegénység megelőzésében és kezelésében, mivel elősegíti a vörösvérsejtek termelődését. Magas rosttartalma emellett jótékony hatással van az emésztésre, serkenti a bélmozgást, és segíthet a székrekedés kezelésében is. Nekünk csak az a dolgunk, hogy fogyasszunk belőle minél többet!

Kapcsolódó: Legutóbbi hétvégi gasztrónkban isteni aprósütiket mutattunk

Kiemelt kép: Getty Images