Minden népnek megvannak a maga rizses egytálételei, amelyek általában sokféleképpen variálhatók a rendelkezésre álló alapanyagoktól függően. Mi most rizottóra hoztunk egy tartalmas, karfiolos receptet, amit főként azoknak ajánlunk, akik az ünnepek után szívesen visszavennének egy kicsit a húsfogyasztásból.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg karfiol | olaj | 1 fej vöröshagyma | 50 dkg rizottó rizs (pl. arborio) | 3 dl száraz fehérbor | 1,5 liter leszűrt zöldségleves | 10 dkg vaj | 5 dkg reszelt parmezán | 1 (kezeletlen) citrom | 2 csokor petrezselyem
- A karfiolt a lehető legapróbb rózsákra szedjük, majd kevés olajon, közepes lángon barnára pirítjuk egy serpenyőben.
- A finomra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a rizst, felforrósítjuk, átforgatjuk. Felöntjük a fehérborral, nagy lángon elpárologtatjuk.
- Ezután fokozatosan, adagonként, állandó kevergetés mellett kis adagokban hozzáöntjük a felmelegített levest, míg a rizs majdnem teljesen megpuhul. (Mindig akkor adjuk hozzá a következő adagot, mikor az előzőt felszívta.)
- A tűzről lehúzva elkeverjük benne a vajat és a parmezánt, legvégül a pirított karfiolt. Tálaláskor citromhéjat reszelünk rá, végül megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC
KALÓRIA 898 KCAL/ADAG
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes