Az olajos magvak finomak és nagyon egészségesek is!

Javában tart a tél, ilyenkor pedig sokkal kevesebb a szezonális zöldség, gyümölcs, mint az év egyéb szakaszaiban. Ilyenkor fordulunk azokhoz a terményekhez, amik jól tárolhatók, és amikkel a legszürkébb januári napokban is izgalmasabbá és változatosabbá tehetjük a menüt. Az olajos magvak éppen ilyenek. A kamrapolcon, hűvös helyen sokáig elállnak, kifejezetten finomak és tápanyagdúsak, miközben izgalmas textúrákkal is gazdagítják az ételeket.

Hétvégi gasztró: 3 recept olajos magvak felhasználásával

Ma 3 olyan receptet hozunk, amit olajos magvak tesznek tartalmassá és finommá. Érdemes kipróbálni őket!

1. Fűszeres sárgarépa-krémleves diós morzsával

hetvégi gasztró olajos magvak

Fűszeres sárgarépa-krémleves diós morzsával (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg zsenge sárgarépa
  • olívaolaj
  • 1-1 kávéskanál őrölt fahéj
  • őrölt római kömény és curryfűszer
  • 1 db kisebb méretű, érett mangó
  • egy gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl kókusztej
  • 1 csapott teáskanál csilikrém
  • 1 lime leve

A feltéthez:

  • 5 dkg dióbél durvára törve
  • 10 dkg házi, lehetőleg kicsit nagyobb szemű zsemlemorzsa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • egy csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál pirított mogyoró- vagy szezámmagolaj
  1. Az alaposan megsikált (aki akarja, meg is hámozhatja), nagyobb kockákra vágott sárgarépát fazékban, kevés olívaolajon pirítsuk enyhén át a száraz fűszerekkel együtt, majd öntsük fel 1,2 liter vízzel. Fedjük le, takarékon főzzük puhára.
  2. Adjuk hozzá a hámozott mangó felkockázott húsát, a zúzott fokhagymát, a tejszínt és a kókusztejet. Botmixerrel pürésítsük. Ízesítsük sóval, csilikrémmel, lime-lével, melegítsük össze.
  3. A feltéthez a diót a zsemlemorzsával és a zúzott fokhagymával együtt 2 evőkanál olívaolajon pirítsuk aranybarnára, sózzuk, majd vegyük le a tűzről, keverjük el a finomra vágott petrezselyemmel. Pirított szezámolajjal/mogyoróolajjal megcsepegtetve, a diós morzsával megszórva kínáljuk a levest.

2. Karamellizált kelbimbós szendvics 

hetvégi gasztró olajos magvak

Karamellizált kelbimbós szendvics (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 5 dkg török mogyoró
  • 40 dkg kelbimbó
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 25 dkg skyres krémsajt (natúr krémsajttal helyettesíthető)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 8 szelet teljes kiőrlésű toastkenyér
  • 2-3 teáskanál csiliolaj
  • kb. negyed gránátalma magjai
  1. A mogyorót száraz serpenyőben pirítsuk meg, tegyük félre.
  2. A megtisztított kelbimbókat mérettől függően felezzük vagy negyedeljük. Abban a serpenyőben, amelyben a mogyorót pirítottuk, pároljuk meg kb. 1,5 dl víz hozzáadásával.
  3. Hagyjuk, hogy a víz elpárologjon, ekkor öntsük rá az olívaolajat, pirítsuk le, enyhén sózzuk meg. A krémsajtot keverjük el a zúzott fokhagymával.
  4. A kenyereket pirítsuk meg, majd kenjük meg a krémsajttal. Halmozzuk rá a kelbimbót, csepegtessük meg csiliolajjal, szórjuk meg a durvára vágott mogyoróval és a gránátalma-magokkal. Egy adag szénhidráttartalma 40 gramm.

3. Édes-savanyú sertésszűz mogyoróval

hetvégi gasztró olajos magvak

Édes-savanyú sertésszűz mogyoróval (Recept: Tobai Róbert, fotó: Gugyi Péter)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • olaj
  • egy darab friss ananász
  • 1-1 db zöld és piros kaliforniai paprika
  • 1 dl ketchup
  • 2 evőkanál édes csiliszósz
  • 1 dl ananászlé
  • fél dl rizsecet (helyettesíthető almaecettel vagy fehérborecettel)
  • 1 teáskanál keményítő
  • 80 dkg sertésszűz
  • 1 evőkanál cukor
  • 10 dkg natúr földimogyoró
  1. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott ananászt, a kicsumázott, felkockázott paprikákat, a ketchupot, az édes csiliszószt és az ananászlét.
  2. Sózzuk, cukorral ízesítjük, összeforraljuk 10 perc alatt, majd hozzáadjuk az ecetet és a kevés hideg vízzel elkevert keményítőt.
  3. A lehártyázott húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk. A szeletek mindkét oldalát 3-3 perc alatt serpenyőben megsütjük, majd a raguba tesszük a húst, pár perc alatt összeforraljuk. Tálaláskor megszórjuk a sütőben vagy száraz serpenyőben megpirított mogyoróval. Főtt jázmin vagy basmati rizst kínálhatunk mellé.

Nem kell félni az olajos magvaktól

Sokan vannak, akik ódzkodnak az olajos magvak fogyasztásától, mert félnek magas kalóriatartalmuktól. Noha a magvak tényleg sok energiát tartalmaznak, ha mértékletesen fogyasztjuk őket, nem kell az alakunk miatt aggódnunk. Ha ételeink egy-egy adagjához egy evőkanálnyi olajos magot is fogyasztunk, nem lesz jelentősen nehezebb az étel, viszont olyan egészséges zsírokhoz és vitaminokhoz jutunk, amikért az egész testünk hálás lesz. 

Kapcsolódó: A múlt heti hétvégi gasztrót olvastad?

Kiemelt kép: Getty Images