A piskóta készítésétől nem kell megijedni. Mumushírét keltik, pedig egy-két apróságra odafigyelve elronthatatlan. Mutatjuk, mire érdemes figyelni!

A piskóta nemcsak az egyik legkedveltebb, de talán a legjobban variálható süteményalap. Mert ugye milyen finom menzás csokiöntettel leöntve! Pláne kókuszkockaként vagy finom krémekkel megkenve születésnapi tortaként. Lehet változatos pohárkrémek alapja, készíthető belőle lekvárral megkent tekercs, csokival kent rolád, de még mignon is.

Sokan mégis félnek az elkészítésétől. Mi van, ha nem jön fel? Mi történik, ha túl száraz lesz? Ha nem elég levegős? Aggodalomra semmi ok. A piskóta elkészítése egyáltalán nem ördöngösség, csak pár apróságra kell odafigyelni.

Na de kezdjük a legelején!

A tökéletes piskóta receptje

Hozzávalók egy tepsihez:

  • 6 M/L-es méretű tojás
  • 120 g (vagy 6 púpozott evőkanál) búzaliszt
  • 120 g (vagy 6 púpozott evőkanál) cukor
  • egy  csipet só
  • opcionálisan 1 teáskanál vaníliakivonat és/vagy 1 biocitrom reszelt héja

Elkészítés: 

  1. Melegítsük elő a sütőt (légkeverésen) 175°C-ra.
  2. Béleljük ki a tepsinket sütőpapírral.
  3. A tojásokat válasszuk szét. A tojások sárgáját a cukorral és a sóval (és ha használunk citromhéjat vagy vaníliaaromát, azzal is) keverjük habosra, egészen annak fehéredéséig. A keverékhez több lépésben szitáljuk hozzá lisztet, és keverjük ez egészet homogén masszává.
  4. A fehérjét is verjük kemény habbá. 
  5. A sárgájához több lépésben keverjük hozzá a felvert habot, ügyelve, hogy ne törjük össze, de szépen összeálljon a keverék.
  6. Öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsibe a keveréket, simítgassuk el, majd tepsink alját párszor csapjuk oda a konyhapulthoz, ezzel a nagyobb levegőbuborékok felszállnak, és egyenletesebbre sül a tészta.
  7. Süssük a piskótát 25-30 percig, vagy addig, amíg a teteje aranybarna lesz, és a beleszúrt tű tisztán jön ki. Az ehhez szüksége idő attól is függ, mekkora tepsink van. Piskótatekercshez egy nagy gáztepsiben terítsük el a tésztát, ebben alacsonyabbra jön fel, de hamarabb készen lesz. Kókuszkockához ugyanezt a mennyiséget egy kisebb tepsiben sütve magasabb piskótánk lesz, ami kicsit lassabban sül át.
  8. A sütőből kivéve hagyjuk a piskótát 5 percig a tepsiben pihenni, majd óvatosan fordítsuk ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön. A sütőpapírt ekkor húzzuk le az aljáról.
legegyszerubb-piskotarecept

Nemsokára jön a tavasz, vele pedig akár egy ilyen epres csoda piskótából (Fotó: Getty Images)

A tökéletes piskóta titkai

A piskóta elkészítése nem bonyolult, de érdemes betartani néhány alapszabályt.

1. Tojás trükk

Fontos például, hogy a felhasznált tojások szobahőmérsékletűek legyenek, mert így könnyebben habosíthatók, és a massza így stabilabb lesz. Felhasználás előtt legalább egy órával vegyük ki őket a hűtőből, ha ott tartjuk őket.

2. Csak óvatosan!

A liszt sárgájához keverésekor, illetve az egész massza a fehérjével való összeforgatásánál kulcsfontosságú az óvatosság. Csak kisebb adagokban, vigyázva keverjük össze őket, hogy megőrizzük a levegősséget, és a végén így kellően könnyed tésztát kapjunk. 

3. Semmi kíváncsiskodás!

Sütés közben ne nyitogassuk a sütőt, mert piskótánk összeeshet. 

4. És most akkor kell sütőpor vagy sem?

Vannak, akik sütőport is tesznek a tésztába, mások ezt szentségtörésnek tekintik: ami engem illet, mindkét verzióból ettem már finomat. Ha sütőport is használnánk, a fenti mennységhez elég lesz egy teáskanálnyi. 

Mi legyen a piskótából?

A piskótában az a remek, hogy kifejezetten sokféleképp variálható. Ha tortát készítenél belőle, vágd 2-3 rétegre, és töltsd meg krémmel vagy lekvárral. Piskótarolád készítéséhez a tésztát még forrón tekerd fel, hagyd úgy kihűlni, majd tekerd ki és töltsd meg tetszés szerint. Ha kedved tartja, vágd kisebb darabokra, rétegezd gyümölccsel, pudinggal és tejszínhabbal. Amennyiben pedig kókuszkockát készítenél, a piskótát vágd kockákra, és mártsd meg kakaós szószban, majd forgasd kókuszreszelékbe.

Ha pedig igazán profi tippekre is vágysz piskótádhoz, nézd meg, hogy készíti Urbán Gábor! 

Kiemelt kép: Getty Images