banán tárolása hűtő

A banán tárolása mindig kifog rajtunk, de ez a trükk segíthet!

A banán igazi jolly joker gyümölcs. Megeszik a legfinnyásabb gyerekek, de még a reggelit kihagyó felnőttnél is lecsúszik a busz után szaladva, ráadásul se megmosni, se becsomagolni nem kell. Csak ne barnulna meg olyan gyorsan!

Ha tél, akkor déligyümölcsök: itthon az év leghidegebb hónapjaiban a mandarin, a narancs és a banán gondoskodik a vitaminpótlásról. Míg azonban a citrusfélék valahogy mindig jó ütemben elfogynak, a banánnal kapcsolatban sokszor bosszankodik az ember: megbarnul és felpuhul, mielőtt megennénk.

De mégis miért romlik olyan gyorsan a banán? Hogy függ össze a tárolási mód az eltarthatósággal? És mi a szöszt kezdjünk a barna banánokkal?

Túlérett banánok

Nem tudom, máshol hogy van, nálunk sokáig mindennapos vendég volt a túlérett banán. Hiába vettem csak 1-1 fürtöt, valahogy mindig nagyon gyorsan megbarnult, és a családnak már nem nem volt rá gusztusa, hogy megegye. Nekem meg kidobni nem volt kedvem…

Hosszú ideig nem értettem, miért van az, hogy még a gyakorlatilag éretlenül hazakerült banán is pillanatok alatt bebarnul, de kicsit utánaolvasva rájöttem, én követtem el a hibát. Nem jól tároltam.

Jellemzően ugyanis egy konyhaasztalon lévő gyümölcsöstálba tettem, ráhalmozva egyéb ott fellelhető gyümölcsökre. Vagy épp rápakoltam az újonnan érkezett gyümölcsszállítmányt. Kiderült, hogy nem is tehettem volna ennél rosszabbat.

Egy sor cikk, és tanulmány szól ugyanis arról, hogy

ha túl sok gyümölcsöt halmozunk egymásra, nagy mennyiségű etilén szabadul, majd szaporodik fel

(ez az anyag úgy viselkedik, mintha a növények növekedési hormonja lenne, ez okozza érésüket és fokozza ízüket), ami miatt az összes gyümölcs sokkal gyorsabban romlik érik/romlik meg.

A banán különösen hajlamos az ilyesmire: ez a gyümölcs ugyanis hírhedt arról nagy mennyiségű etiléngázt termel, ugyanakkor nagyon érzékeny is rá. Maga is gyorsabban romlik, ha más gyümölcsök veszik körül, de ő maga se rest gyorsítani azok romlását.

banán tárolása hűtő

Ez is egy jó mód a banán tárolására (Fotó: Getty Images)

Hogy tároljuk a banánt?

A fentiek figyelembevételével a legbiztosabb módja annak, hogy a banán sokkal tovább maradjon friss, ha önmagában, más gyümölcsöktől távol tároljuk. De ez még nem minden. Az is számít, hogy hova tesszük a többi gyümölcstől ilyenformán már elkülönített banánt. 

Mit gondolsz, hol van a legjobb helyen?  

Dobpergés: a hűtőben! Igen, a banán sokkal tovább marad friss, ha a hűtőben tároljuk. Meglepődtél? Nem vagy egyedül. Gyakori tévhit, hogy egyáltalán nem lehet hűtőben tárolni ezt a gyümölcsöt, mert ott hamar barnul. A valóság azonban kicsit árnyaltabb ennél.

Mert noha az igaz, hogy hidegben gyorsabban megbarnul a banán héja (biztos láttad már, hogy fest ez a déli gyümölcs, ha a zöldséges a kinti hidegben tárolja), a banán hűtőben való tárolása nagymértékben csökkenti az etiléngáz termelődését, így a gyümölcs belseje sárga, szilárd és tovább friss marad. Bizony: ha a hűtőben tárolod a banánt, az akkor is friss lehet, ha kívülről már nem a legszebb arcát mutatja. 

Mégis fonnyad a banán?

Ha mégis úgy jársz, hogy addig tartogattad a banánt, amíg a belseje is veszített csáberejéből, még mindig sokféle módon felhasználhatod. A legegyszerűbb felhasználási mód, hogy kevés (növényi) tejjel és fahéjjal turmixot készítesz belőle, vagy joghurttal dolgozd össze. 

A banán nagyon jól beválik süteményekben is, mert természetes módon édesít, miközben krémes, szinte zsíros hatású állaga selymesít is. A banánkenyér az egyik leggyakrabban bevetett recept túlérett banánra. Érthető, mert nagyon finom dologról van szó. Viszont van ennél is egyszerűbb és olcsóbb banánmentő recept. 

Banános zabkeksz

Hozzávalók 6-8 kekszhez

  • 2 db túlérett banán
  • 150 g apró szemű zabpehely
  • 1 evőkanál instant kakaópor

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
  2. Egy tálban törd össze a banánokat villával, amíg krémes állagot nem kapsz.
  3. Add hozzá a zabpelyhet és a kakaóport, majd keverd össze, amíg egyenletes masszát kapsz.
  4. Egy kanál segítségével formázz kis halmokat a masszából, és helyezd őket a tepsire. Lapítsd el őket kezeddel vagy egy pohár aljával, hogy kekszformát kapj.
  5. Süsd a kekszeket 12-15 percig, amíg megszilárdulnak és enyhén barnulni kezdenek.
  6. Hagyd őket a tepsin kihűlni, majd mehet is a gyerekek uzsonnásdobozába vagy délutáni kávéd mellé!

Ha kipróbálod, mostantól csak így hasznosítod majd a túlérett banánt. 

Kapcsolódó: És azt tudod, hogy az érett vagy az éretlen banán az egészségesebb? 

Kiemelt kép: Getty Images