A hazai kedvenc szalagos fánkot épp úgy lehet szeretni, mint a spanyol, vagy épp amerikai verziókat. A lényeg, hogy fánk legyen, nem igaz? Most három extra verziót mutatunk!

Vízkereszttől március elejéig tart a farsangi szezon. Ha pedig farsang, akkor jelmez, télűző mulatságok és annyi fánk, amennyi csak belénk fér. 

Bár egy finom fánk az év bármely szakában jó esik, főszezonja most van. Állítólag évszázadok óta esszük, eszik ezt a finomságot… Azt is mondják, hogy mint oly sok más remek étel, ez is véletlenül született. A legenda szerint egy kiadós veszekedés során hajított egy felbőszült pék kisebb darab élesztős tésztát a forró zsírba és bumm, így született meg a világszerte (különböző formákban, de egyformán) rajongva szeretett édesség. 

Mai hétvégi gasztrónkban három érdekes, ugyanakkor egyszerűen elkészíthető fánkot mutatunk, hogy jóízű legyen a farsangi mulatozás. 

1. Szerpentinfánk

hetvegi-gasztro-fank

Szerpentinfánk (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)

Hozzávalók 30-35 darabhoz:

A tésztához:

  • 35 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 1 púpozott evőkanál tejföl
  • 1 csapott evőkanál porcukor
  • olaj a sütéshez
  • fém habrolóforma a sütéshez

A tálaláshoz:

  • 1 evőkanál porcukor
  • lekvár

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet keverjük el a sütőporral, a citrom reszelt héjával, csipet sóval, a tojással, a tejföllel és a porcukorral. Gyúrjunk belőle nyújtható, formázható tésztát, és 20 percet pihentessük letakarva.
  2. A fánktésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyra. Derelyevágóval vagy késsel vágjunk belőle hosszú, kb. 1 cm széles csíkokat, majd ezeket lazán tekerjük fel fém habrolóformára.
  3. Forró olajban pár pillanat alatt süssük készre a formákkal együtt (közben forgassuk meg néhányszor), világos aranybarna színt kapnak, kicsit felhólyagosodnak. Szedjük papírtörlőre, amint kihűl, húzzuk le a formáról. Süssünk újabb adagot. A fánkokat porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.

2. Málnás túrófánk csokoládészósszal

hetvegi-gasztro-fank

Málnás túrófánk (Recept és fotó: Nagy Tünde)

Hozzávalók 30 darabhoz:

  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál porcukor
  • csipet só
  • 15 szem málna

A szószhoz:

  • 2,5 dl tejszín
  • 10 dkg étcsokoládé
  • kevés tej

Elkészítés:

  1. A túrót, tojást, lisztet, sütőport, porcukrot és a sót eldolgozzuk, majd vizes kézzel kisebb diónyi mennyiséget veszünk, gombócokat formázunk.
  2. Az ujjunkkal benyomjuk a közepüket, ide teszünk fél-fél szem málnát, majd összezárjuk a gombócot. A mini fánkokat forró olajban, közepes lángon megsütjük.
  3. A tejszínt felmelegítjük, beletördeljük a csokoládét, addig kevergetjük, amíg elolvad. Ha szükséges, kevés tejjel tovább hígíthatjuk a csokoládészószt. Ezzel kínáljuk a fánkokat.

3. Csorgatott fahéjas fánk 

hetvegi-gasztro-fank

Csorgatott fahéjas fánk ( Recept: Urbán Gábor, fotó: Acsai Mikós)

Hozzávalók 20-25 darabhoz:

  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg vaj/margarin
  • olvasztva
  • 3 tojás
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 25-30 dkg liszt
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a díszítéshez

Elkészítés:

  1.  A tésztához a tejet, az olvasztott vajat/margarint, az egész tojást és a cukrot kézi mixerrel vagy habverővel simára keverjük, majd beledolgozzuk a 25 dkg lisztben elkevert sót és fahéjat.
  2. Sűrű palacsintatésztát kell kapnunk, ha nem elég sűrű, teszünk bele még lisztet. (Ha túl sűrű, óvatosan tejjel hígítjuk.) 10-15 percet pihentetjük.
  3. A masszát cső nélküli habzsákba merjük. Bő olajat hevítünk, ebbe csorgatjuk körkörösen, csigavonalban a masszát, majd 2-3 perc alatt a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk. Pihentetés után érdemes próbasütést végezni a tésztával, akkor jó, ha kb. majonéz sűrűségű, csorgatható, de nem folyós állagú.

Elhízunk-e a fánktól?

Abban, hogy a fánk isteni finom, széles körű a konszenzus. Arról viszont, hogy mennyire egészséges ez a desszert, már lehet vitatkozni. Csak éppen nem érdemes… Mivel olajban sült kelt tésztáról van szó, amit ízlésünktől és nemzetiségünktől függően porcukorral, lekvárral, vagy épp csokoládészósszal fogyasztunk, nyilván nem kalóriaszegény. Viszont nemcsak nagyon finom, de identitásunk része, és kedvenc gyerekkori emlékeink megidézője is. 

Ha nem is javasoljuk mindennapi fogyasztását, farsangkor vétek lenne kihagyni. Esetleges diétánkat pedig inkább időzítsük a közelgő böjt idejére. 

Múlt heti hétvégi gasztrónkban isteni almás pitéket mutattunk!

Kiemelt kép: Getty Images